Shampoobar mee op trektocht: Deze 5 dingen kun je ermee doen

Wanneer je op trektocht gaat – en zeker als je een vrouw bent – kan je toilettas al gauw aanzienlijke proporties aannemen. Niet chill, want je wilt natuurlijk zo lichtgewicht mogelijk reizen! Met een goedgekozen shampoobar kun je een hoop losse producten skippen, en je bent ook nog eens zero waste bezig! Ik deel mijn tips.

Ik heb de shampoobars al vrij vroeg ontdekt – ze waren een van mijn opstapjes naar een duurzaam leven. Eén shampoobar gaat ongeveer net zo lang mee als 3 plastic flessen vloeibare shampoo. Duurzaam én scheelt uiteindelijk ook in de portemonnee.

Al gauw ontdekte ik dat een shampoobar ook een hoop voordelen heeft op reis, en ik neem al jaren een shampoobar mee op trektocht. Het heeft nou eenmaal een hoop voordelen!

 • Lichtgewicht en compact
 • Geen vloeistof, dus lekt niet
 • Duurzaam
 • In verhouding goedkoop
 • Geen gedoe op vliegveld *
 • Multifunctioneel

* Hoewel dat nu sowieso geen issue meer is, want ik vlieg niet meer

Over dat laatste wil ik het even hebben. Een tijdje geleden las ik ergens (geen idee meer waar, een blog of Facebook ofzo) een bericht van iemand die én shampoo én zeep én god knows what allemaal mee moest nemen in haar toilettas en dat dat allemaal zo zwaar was in haar backpack. Was op zoek naar mini’s.

Neem een shampoobar mee op trektocht!

Mijn toilettas is er een stuk lichter op geworden. Deze functies kan een shampoobar vervullen:

1 – Shampoo

Nogal wiedes. Geen uitleg nodig.

2 – Zeep

Waar je je haar mee kunt wassen, kun je ook je lijf mee wassen. Lavera heeft een 2-in-1 hair & body bar, maar ik haal gewoon iedere willekeurige shampoobar onder mijn oksels door. Geen probleem.

3 – Gezichtsreiniger

Je smeert je elke dag in met vettige zonnebrandcrème, en soms is een likje mascara stiekem ook heel fijn (voor op de foto enzo). Een milde shampoobar kun je ook best af en toe als gezichtsreiniger gebruiken – hoewel beautybloggers dit waarschijnlijk de horror zouden vinden 😉

4 – Wasmiddel

Ga je écht lang op trektocht? Dan is het fijn om af en toe je kleren te wassen. Zelf neem ik maximaal 4 paar sokken, 4 onderbroeken, en 1 reserveshirt mee. Op den duur wil je die even wassen. Kan gewoon met koud water en een shampoobar in de wasbak op de camping. Yay!

5 – Afwasmiddel

Ja, zo ver kun je zelfs gaan. Vooral als je een shampoobar met een neutrale geur hebt. Met HappySoaps zou ik het niet proberen 😉 I mean, je spoelt het toch na en droogt de boel af. Proef je niks meer van.

Tips voor het kiezen van een geschikte shampoobar

Natuurlijk is niet iedere shampoobar hier geschikt voor. Hier moet je even om denken:

 • Kies een shampoobar met een neutrale geur als je hem ook als afwasmiddel wilt gebruiken.
 • Kies een shampoobar zonder kleurstoffen als je hem als wasmiddel wilt gebruiken. Voor hetzelfde geld geeft het niet af, maar better safe than sorry.

Mijn favorieten hiervoor zijn de shampoobars van Lavera. Ook die van Dille & Kamille zijn fijn kleur- en geurarm, maar wel een flink stuk groter: 80 gram in plaats van 50 gram.

Check ook mijn Grote Shampoobar Vergelijking

Tot slot: Bewaar je shampoobar in een goed afgesloten blikje, zakje, of stasher bag. Het mooiste is natuurlijk als je hem tussen gebruik en vertrek aan de lucht kunt laten drogen.

Neem jij al een shampoobar mee op trektocht in plaats van al die losse producten?

2 reacties
 • Marianne schreef:

  Ha Charlie,

  Een voordeel van een bar heb je niet genoemd: je kunt m opbreken in stukjes!
  Daardoor kan je ook een aantal kleine stukken solide zepen meenemen als je bijvoorbeeld een miep bent met verzorging van je haar en je gezicht. Pak het goed in en het kost nauwelijks meer ruimte dan één grote bar.

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven