Schotland bucketlist: 10 must-do ervaringen

Al sinds 1996 kom ik in de UK, maar pas in 2019 ben ik voor het eerst naar Schotland geweest. En ik ben verliefd. Het land is ruig, leeg, mooi en fantastisch. Op deze Schotland bucketlist staan 10 dingen die je daar écht moet ervaren.

1 – Proef whisky

Schotland staat bekend om zijn geweldige, ambachtelijke, single malt whiskies. Het land heeft meer dan 130 stokerijen, dus je kunt er ook niet omheen! Praktisch overal kun je wel een tour en proeverij doen.

Wij zijn tijdens onze West Highland Way hike een paar meter van het pad af gegaan voor een tour bij Glengoyne, wat een ontzettend leuke ervaring was.

Als liefhebber kun je ook een complete whisky-roadtrip uitstippelen langs je favoriete merken. Zelf wil ik nog heel graag langs mijn favorieten Oban, Jura en Laphroaig (ik wil daar ook mijn eigen square foot of land bezoeken) en ik wil ontzettend graag eens een Octomore proeven.

2 – Eet haggis

Het klinkt niet heel aantrekkelijk: schapeningewanden gekookt in een schapenmaag. Ik had dit in eerste instantie ook op mijn eigen Schotland bucketlist staan als een soort dare.

Bleek dus dat haggis superlekker is! Het is het ultieme traditionele Schotse comfort food: lijkt op gehakt, maar dan malser, smaakvoller en ontzettend goed gekruid. Wordt doorgaans geserveerd met neeps & tatties (koolraap- en aardappelpuree, gemengd heet het clapshot).

Haggis kun je trouwens ook heel goed zelf maken. Kost wat tijd maar is verder niet moeilijk.

3 – Wandel in de Highlands

Serieus, Schotland is het ultieme wandelland (maar je moet wel in het goede seizoen gaan). De Highlands zijn zo ruig en verlaten, je voelt je ontzettend klein maar ook ontzettend stoer als je daar loopt. Overal kun je wel wandelroutes vinden.

4 – Bag een munro

Munrobagging: de uitdaging om in je leven de top van alle 282 munroes te bereiken. Een munroe is een berg in Schotland van meer dan 3000 voet (914 meter) hoog, en Sir Hugh Munro heeft dat ooit eens uitgezocht en er een lijst van gemaakt.

Het is trouwens ook al heel stoer als je er één of een paar beklimt tijdens een vakantie. Voor de meeste toppen heb je geen speciale skills nodig, alleen goed uithoudingsvermogen, gezond verstand en een vrije dag.

5 – Beklim de Ben Nevis

De Munro der Munros: de Ben Nevis. De hoogste berg van Schotland, gelegen naast het stadje Fort William. Hij is 1345 meter hoog, en het leuke is dat het lang niet de moeilijkste berg van Schotland is! Er is een duidelijk pad omhoog, een retourtje top kost je ongeveer 8 uur en is ook voor een beginnend bergwandelaar heel goed te doen.

6 – Spot Schotse hooglanders

Okee, je hebt ze ook op de Veluwe, maar het is natuurlijk veel toffer om Schotse hooglanders in Schotland te zien, toch?

Paul en ik noemen ze “grote rode knuffelkoetjes”, want zo zien ze er toch uit? Ook al zijn hooglanders het meest mellow en nieuwsgierige koeienras, blijf er rekening mee houden dat het grote, zware, wilde dieren zijn die je niet moet laten schrikken of provoceren. Voer ze niet, benader ze niet en blijf op een respectabele afstand als je foto’s maakt.

Wil je toch heel erg graag een hooglander aaien of knuffelen? Er zijn genoeg knuffelboerderijen waar dat veilig kan, met hooglanders die daaraan gewend zijn.

Deze is stiekem gemaakt op de Veluwe, omdat mijn koetjesfoto’s uit Schotland niet zo mooi waren 😉

7 – Bezoek het Harry Potterviaduct

Voor alle Harry Potterfans! Dit is hét iconische viaduct waar de Hogwarts Express overheen rijdt. Glenfinnan zelf is een snoezig klein plaatsje met 5 huizen en een kerk, maar er is verrassend veel te doen en zeker een dagtrip waard.

Je kunt natuurlijk ook zelf een tripje maken met de Hogwarts Express, of de Jacobite Steam Train, zoals hij in real life heet. Deze rijdt tussen Fort William en Mallaig. Houd er wel rekening mee dat deze trein niet lang genoeg stopt op station Glenfinnan om de viewpoint route te lopen.

8 – Slaap in een bothy

Als outdoorliefhebber kun je je hart ophalen in Schotland, want je mag er wildkamperen! Maar wat ook een toffe ervaring is, is om een nachtje in een bothy te slapen.

Bothies zijn kleine gebouwtjes op verlaten plekken die vroeger vaak als slaapplaats dienden voor werklui, maar tegenwoordig door vrijwilligers worden onderhouden voor wandelaars en andere outdoorliefhebbers. Je mag er helemaal gratis slapen, op voorwaarde dat je het netjes achterlaat en het gastenboek tekent. Reserveren is niet mogelijk, en vol = vol.

(Stiekem vind ik het echt superjammer dat Nederland te dichtbevolkt is voor zoiets! En ze zouden waarschijnlijk instantly gekaapt worden als inzuiphol voor hangjongeren…)

9 – Bezoek The Elephant House in Edinburgh

Nog één voor de Harry Potter-fans! Ik ben zelf nog niet in Edinburgh geweest, maar het staat wel hoog op mijn wishlist. (Maarja, dat zeg ik van zoveel supertoffe dingen, keuzestress!) Dit is namelijk het café waar J. K. Rowling een significant deel van de Harry Potterboeken heeft geschreven.

Om de drukte in de hand te houden, schijnt het dat je er tegenwoordig moet betalen als je alleen foto’s wilt maken, maar natuurlijk is nog steeds iedereen welkom voor een kop koffie, of om er aan je eigen boek te schrijven.

10 – Woon Highland Games bij

Ook nog niet afgestreept op mijn eigen Schotland bucketlist, en de gedachte alleen al is spectaculair: Highland Games bijwonen! Het seizoen loopt van eind mei tot half september en er worden op ontzettend veel plaatsen spelen georganiseerd met de traditionele onderdelen als boomstamwerpen en kogelslingeren. Ook kun je er een hoop doedelzakmuziek, traditionele dansen en natuurlijk lekker eten verwachten. Kaartjes kosten slechts een paar pond per persoon.

Wat staat er op jouw Schotland bucketlist? Share in de comments!

1 reacties
  • Simone schreef:

    Haggis klinkt inderdaad niet heel erg smakelijk nee haha! Schotland staat ook nog wel op mijn lijstje 🙂

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven