Røllesmølle: Scandinavische Fika in Hengelo

Een paar weken geleden liep ik een keer via de andere deur de supermarkt uit. Ik kwam in een klein steegje terecht, met onder andere een pand waarin flink geklust werd. Er hing een briefje op het raam: “Binnenkort opent hier Røllesmølle – Zweedse Fika en broodjes!” Dat smaakte naar meer (no pun intended), dus toen ze open gingen, ben ik een keertje langsgegaan om iets lekkers te halen. En nog een keer. En nog een keer. Je raadt het al: ik vind dit een leuk zaakje! Mocht je een keer in Hengelo zijn, dan is dit de plek waar je moet lunchen.

De eerste keer dat ik hier kwam was ‘s ochtends vroeg. Mijn zusje zou met de trein naar Kopenhagen en had een half uur overstaptijd op station Hengelo. Ik ben dus langs Røllesmølle gegaan voor thee en kaneelbroodjes voor ik Lydia gezelschap zou gaan houden! De draagkartonnetjes voor de bekers waren nog niet geleverd, dus ik was direct getuige van de goede band met hun buurman de groenteboer: hij had nog wel een klein doosje.

Niet lang daarna heb ik ook een broodje bij ze gescoord: geitenkaas en vijgencompote op een zuurdesempistolet. Ontzettend vers en absoluut niet zuinig belegd ook! Zo groeide mijn liefde voor Røllesmølle.

Zodoende vroeg ik of ik een keer langs mocht komen met mijn fototoestel. Dus ik op een regenachtige zaterdagochtend op de fiets naar het centrum. Waar ik had verwacht dat ik “even” een paar foto’s zou schieten, werd ik warm onthaald met thee en vertelde eigenaresse Lihilde alles over Røllesmølle.

Scandinavisch concept, Twentse ingrediënten

De naam Røllesmølle komt van het Zweedse “rulle”, wat broodje betekent, en het Nederlandse “smullen” (we weten vast allemaal wel wat dat betekent). Raoul, de partner van Lihilde, heeft langere tijd in Scandinavië gewerkt en daar zijn ze geïnspireerd door de Zweedse Fika: lekkers bij de koffie. Lihilde zelf runde een delicatessenzaak, dus het idee voor een Scandinavische broodjeszaak was snel geboren.

Het concept was eenvoudig: een hippe broodjeszaak die zo duurzaam mogelijk is. De producten zijn zo vers, eerlijk en puur mogelijk. Geen rotzooi als aspartaam en onnodige toevoegingen hier! Ze kopen zoveel mogelijk in bij lokale leveranciers, zoals de Twentse Streekproductenorganisatie en de groentenboer die tegenover ze zit.

Het papier waarin de broodjes worden gewikkeld is 100% gerecycled, al het takeaway-servies is van karton, de dunne plastic inlay van de smoothiebekers is zelfs te verwijderen en apart te recyclen. En zelfs tijdens de bouw hielden ze duurzaamheid contant in het achterhoofd: er is gebouwd met gerecyclede en recyclebare materialen, net als bij ETN in Enschede.

Bij Røllesmølle kun je terecht voor koffie en thee met Zweedse lekkernijen, een klein assortiment duurzame delicatessen, luxe broodjes, en sinds kort op verzoek van klanten ook “gewone” broodjes. Lihilde vertelde dat ze in eerste instantie gericht waren op takeaway. De zithoek die was bedoeld om even op je broodje te wachten, werd echter vaker en vaker gebruikt om ook het broodje op te eten, dus hebben ze leuk servies aangeschaft, barbrukken bij de bar gezet, en er staan wat hogere tafeltjes voor de zithoek in de planning, zodat je daar wat makkelijker kunt eten. Talk about luisteren naar je doelgroep! 🙂

Tot slot heb ik nog een lekker broodje besteld (met mozzarella deze keer), wat met liefde en zorgvuldigheid werd klaargemaakt. Ik houd ervan als mensen zoveel hart hebben voor wat ze doen! Bij het betalen direct maar een stempelkaart gescoord. Die ga ik vast binnen een mum van tijd vol hebben.

Røllesmølle in het kort

Openingstijden: maandag-zaterdag 8:00-17:00

Locatie:

Disclaimer: Ik ben op eigen initiatief naar Røllesmølle gegaan en heb gewoon voor mijn broodje betaald. De thee kreeg ik van het huis. Support lokale ondernemers die je tof vindt!

1 reacties
  • Lydia schreef:

    Jaaa, de kaneelbol was een supergoed begin van de reis naar Kopenhagen, waar ik ook nog zeker veel taartjes heb gescoord! 🙂

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven