Het Langste Natuurpad van Nederland van natuurmagazine Roots is – well – het langste natuurpad van Nederland. 459 kilometer van Delfzijl naar Goirle door zoveel mogelijk natuurgebieden, over zoveel mogelijk onverharde paden. Wij lopen hem in twee delen: tent op de rug en gaan met die banaan. Maar hoe plan je zoiets als er nauwelijks campings in het boekje staan?

Enkele jaren geleden zag ik dit wandelboekje bij de Dille & Kamille op de boekenafdeling. Ik had toen nog geen idee wat Roots was. (Inmiddels schrijf ik voor ze!) Het was bijna mijn verjaardag, dus ik zette hem op mijn verlanglijst. En een stel vrienden kwam op de proppen met dit boekje en een fijn paar wandelsokken!

Daarna heeft het een hele tijd in de kast gestaan. Het voorbereiden van zo’n lange tocht kost wat tijd en inspanning. Je moet berekenen hoeveel dagen je vrij moet nemen, je moet een planning maken, je moet verzinnen hoe je bij je startpunt wilt komen en of dat ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat is.

Daarnaast presenteerde het Langste Natuurpad van Nederland ons met een paar logistieke uitdagingen. Ten eerste verschilden de etappes enorm in lengte: de eerste etappe is bijvoorbeeld nog geen 8 kilometer, terwijl de tweede dik 28 is!

Het tweede probleem was dat de route duidelijk ontworpen is voor mensen die losse etappes lopen: van OV-punt naar OV-punt, of van parkeerplaats naar parkeerplaats. Er zijn nauwelijks campings aangegeven. Wat een verschil met de duidelijke kampeer- / hostel- / B&B-planningen van de West Highland Way!

Extra voorwerk dus. Maar hoe pak je dat aan?

Spoiler: Eigenlijk valt het best wel mee en kun je het in 1 of 2 avonden geregeld hebben.

Foto-namaak-shenanigans

Roots Langste Natuurpad van Nederland plannen

1 – Hapklare brokken

Als eerste heb ik de complete route opgedeeld in overzichtelijke, hapklare brokken van 5 kilometer. De losse kilometers per etappe staan mooi aangegeven, dus mijn 5-kilometer-markeringen kon ik daar mooi bij schrijven.

2 – Campings intekenen

Daarna ben ik per plaats gaan Googlen naar campings in de buurt van het pad. Ook die heb ik allemaal ingetekend.

3 – Etappes plannen

Hoeveel wil je per dag lopen? Wij hebben zelf gekozen voor rond de 20-25 kilometer per dag. Ik pakte iedere keer een basisafstand van ongeveer 20 kilometer op de route, en keek wat dan de handigste camping was. Inclusief af en toe een stukje extra tussen route en camping kom je dan al gauw tegen de 25 kilometer uit.

Op sommige dagen kon je echter langs iets bijzonders op de route waar je extra tijd aan wilt besteden. Kamp Westerbork bijvoorbeeld. We zijn hier allebei nog nooit geweest en als we er toch langslopen, kunnen we net zo goed de tijd nemen om het te bezichtigen. Houd rekening met dit soort dingen door je etappe wat korter te houden.

4 – Campings reserveren

In normale tijden, buiten het hoogseizoen om zou je best op de bonnefooi kunnen gaan (denk ik). However, ik vind het zelf altijd prettiger om mijn campings te reserveren, zodat ik zeker ben van een plekje. Daarnaast is het nu in coronatijden op sommige plaatsen verplicht om te reserveren.

5 – Ook handig: supermarkten intekenen

Als laatste heb ik supermarkten ingetekend op alle kaarten. Zo weten we precies wanneer we boodschappen kunnen doen. Omdat Nederland zo dichtbevolkt is, komen we bijna iedere dag wel langs een supermarkt of buurtsuper, waardoor we meestal maar voor 1 dag eten hoeven te tillen. Er zijn slechts een paar momenten waarop we voor 2 dagen voorraden bij ons moeten hebben.


Wij lopen het pad uiteindelijk in twee delen: Eerst van Delfzijl naar Heino, later van Heino naar Goirle. In Heino konden we namelijk geen camping vinden in de buurt van het pad, en dan ook nog aan de goede kant van het dorp. Er waren dus twee opties: een hotelkamer scoren of de trein naar huis pakken. Wij kozen voor het laatste. (En zo hebben we twee keer vakantie! 😉 )

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven