Rondje Borne: in 24 kilometer om het dorp heen

Paul en ik zijn niet super fanatiek trainende wandelaars, maar we willen we een beetje in vorm naar Schotland. Daarom lopen we nu elke zondag een flink stuk! Een paar keer hebben we flink wat geocaches gepakt, maar recentelijk hebben we het Rondje Borne gelopen, van Wandelnetwerk Overijssel.

Naast de online kaarten kun je bij VVV-kantoren en toeristenpunten ook fysieke kaarten van het wandelnetwerk krijgen. Ik heb de kaart gekocht bij Stichting Bureau Hengelo, zij zitten aan de markt. Overijssel telt 11 titels (dubbelzijdig bedrukt) en zo’n kaart kost je €4,95. Hier staan dan enorm veel wandelroutes op aangegeven, die allemaal overeenkomen met al die gekleurde pijltjes die je op veel plaatsen tegenkomt.

Naast een hoop lokale rondjes tussen de 3 en de 15 kilometer, vind je op deze kaarten ook lange-afstands-wandelpaden en streekpaden die toevallig over de kaart lopen, en onze huidige interesse: de stadrandroutes.

De stadrandroutes lopen allemaal om een stad heen en die om Borne is ongeveer 24 kilometer lang. Als uitvalsbasis hebben we de IKEA genomen: aan de voorkant loopt het Rondje Hengelo (willen we ook nog eens doen binnnkort) en aan de andere kant van het terrein, achter de Praxis, zit je op de route van het Rondje Borne.

Fact file

Wandeling: Rondje Borne, stadrandroute van Wandelnetwerk Overijssel. Kaart 5: Regio Twente – Stedenband. De route is goed aangegeven met groen-witte markeringen, maar tegen het eind van de route, na informatiepunt Spanjaardgemaal, is er zoveel nieuwbouw gaande dat je de kaart echt nodig hebt. Let trouwens op dat je in het zuiden van het rondje niet per ongeluk de bordjes van Rondje Hengelo volgt. De kleuren zijn hetzelfde maar de plaatsnaam staat er wel bij.

Startpunt: Het rondje Borne heeft niet echt een aangegeven startpunt, je kunt bij ieder informatiepunt wel invallen. Wij hebben de IKEA als startpunt gekozen. Hier kun je je fiets stallen of gratis je auto parkeren, en je kunt ook nog eens gratis koffie scoren, heuj! Voor de route moet je even achter de Praxis langs, oversteken op het fietspad en dan linksaf. Je ziet dan al vrij gauw een markering dat je onder het tunneltje door moet.

Moeilijkheidsgraad: Vlak terrein, goed aangegeven met bordjes, lange dagwandeling.

Lengte: ±24 km

Overige routes: De route valt voor een groot deel samen met kleinere rondjes in Borne. Verder loop je kort samen met het Rondje Hengelo, het Hilligenpad, het Twentepad en het Marskramerpad.

Trip data

Maand: Eind februari

Weer: Zonnig! Het had ‘s nachts licht gevroren, dus ‘s ochtends in de schaduw was het nog wat fris, maar in de zon waren we al snel laagjes aan het uittrekken. Uiteindelijk is het 16°C geweest.

Duur: We hebben ongeveer 6 uur over de wandeling gedaan inclusief pauzes.

Food: 1 liter water, 2 broodjes, 1 Trek reep per persoon en een zak zoutjes om samen te delen.

Verder mee: EHBO kit, kaart, WC kit.

Verslag

We vertrokken rond 10 uur bij de IKEA en liepen het rondje met de klok mee. Hiervoor moet je achter de Praxis oversteken en dan linksaf. Je ziet dan al vrij gauw een markering.

De eerste 2 à 3 kilometer is vrij oninspirerend: je loopt over nieuw aan te bouwen industrieterrein. Let hier goed op: omdat er ook nieuwe wegen worden aangelegd, kun je soms markeringen missen. Gelukkig stonden de wegen in aanbouw al in stippellijnen op onze kaart.

Al gauw loop je een aantal keer onder de snelweg door en bevind je je tussen een hoop groen. De snelweg blijft wel redelijk lang hoor- en zichtbaar in het begin van de wandeling.

Heel snel kom je echter het eerste juweeltje tegen: een natuurbalkon met uitzicht op het Burense Veld. Hier hebben we onze eerste pauze gehouden, want we hadden niet echt ontbeten. Dat was voor mij de eerste en direct ook de laatste keer – wat een slecht idee!

Ten westen van Borne loop je een heel eind zigzaggend tussen weilanden door. Dit deed me echt denken aan het Twentepad!

Ongeveer op de helft van de route, ten noordwesten van Borne, tik je heel even het dorp Zenderen aan. Hier kom je in korte tijd langs meerdere kloosters en een theetuin. Ja, de theetuin zag er heel aantrekkelijk uit, maar wij zijn toch doorgelopen. We hadden genoeg snackies bij ons! De route voert trouwens echt daadwerkelijk door de tuin, wat in de lente en zomer vast vele malen mooier is dan nu.

Na Zenderen loop je door Hertme (Baby don’t Hertme, zoals Paul zo lekker cheesy zong). De route loopt hier een heel klein stukje langs een van de coolste stukjes Twentepad: dwars over het terrein van het openluchttheater!

Na Hertme gaat de route redelijk straightforward en efficiënt weer richting Borne en IKEA. Voorbij informatiepunt Spanjaardgemaal kom je echter terecht in een hoop nieuwbouw in progress, waar nog echt routebordjes missen. Hier heb je de kaart echt nodig!

Van wandelknooppunt T98 tot V75 hebben we op de gok de weg gevolgd omdat we geen bordjes zagen. (Uiteindelijk bleek de route net aan de andere kant langs het water te lopen.) Op een gegeven moment zagen we groene en oranje pijlen, die ons naar onze groen-witte markering leidden, over het water heen.

Vrij snel hadden we de IKEA weer in zicht. Ook hier konden we de route niet helemaal volgen door een wegversperring die te maken had met nieuwbouw, maar we konden de gratis koffie al bijna ruiken, dus verkeerd lopen zou wel heel knap zijn 😉

Dingen waar je op moet letten bij deze route

 • Er zijn meerdere punten op deze route waar nieuwbouw aan de gang is. Hier heb je echt de kaart nodig!
 • Neem genoeg eten en drinken mee, je bent de hele dag op pad. Vergeet dus ook je WC kit niet! You never know when nature calls 😉
3 reacties
 • Lydia schreef:

  Mooi daar zeg! Zullen we ook een keer samen wandelen? 🙂

 • Tamara schreef:

  Oh wat leuk, ik wist helemaal niet dat dat soort kaarten bestaan! Ik woon zelf in Wierden dus erg leuk om te lezen dat dit soort dingen ook in de regio kunnen 🙂 Is echt een route waar je zelf nooit op zou komen.

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven