Review: Welke geneeskrachtige plant is dat?

Als kind had ik al een fascinatie met heksen, kruiden en toverdranken. De laatste jaren heeft die interesse weer de kop op gestoken in een volwassen vorm: Wat voor moois kan de natuur ons allemaal bieden op het gebied van voedsel, creativiteit en geneeskracht? ANWB heeft recent een gids uitgebracht genaamd “Welke Geneeskrachtige Plant Is Dat?” met meer dan 350 geneeskrachtige planten uit Europa. Ik was benieuwd, dus heb de gids ter review aangevraagd!

Mijn visie op geneeskrachtige planten

Eerst wil ik even wat kwijt over het gebruik van geneeskrachtige planten. Er zijn namelijk verschillende visies op dit gebied. Een zweverige visie, waarbij vooral naar de kleur van de plant wordt gekeken om te bepalen wat voor “krachten” die heeft. Een over the top visie, waarbij planten alles kunnen en we nooit meer artsen en de farmaceutische industrie nodig hebben.

En dan een heel praktische, wetenschappelijke visie. De visie waar ik me ook met meest in kan vinden. Gebaseerd op daadwerkelijke (soms eeuwenoude) ervaringen met bepaalde planten en wetenschappelijk onderzoek. Veel moderne medicijnen zijn zelfs gebaseerd op planten. Denk maar aan aspirine: de werkzame stof hiervan is salicylzuur, wat je van nature vindt in wilgenbast.

Ik geloof dat je – als je je planten goed kent – heel goed zelf huismiddeltjes kunt maken tegen bepaalde kwaaltjes of moderne welvaartsziektes. Iets wat helpt om beter te slapen, iets wat helpt tegen misselijkheid, iets wat helpt tegen een droge huid, etc. Maar er is een grens. Vertrouw je iets niet, ga dan ABSOLUUT naar de dokter. Die kan en weet veel meer dan jij.

Ook moet je er rekening mee houden dat het zelf maken van kruidenmiddeltjes geen exacte wetenschap is. Ook al komen sommige medicinale stoffen voor in de natuur, diezelfde stof uit een lab is vele malen puurder. Je weet precies om hoeveel werkzame stof het gaat, in tegenstelling tot een willekeurige plant. Gecontroleerd. Veiliger voor gebruik.

Over “Welke geneeskrachtige plant is dat?”

Anyway, dat gezegd hebbende, tijd voor de review!

Het eerste dat opvalt, is dat het een ontzettend prettig georganiseerd boekje is. Planten zijn gesorteerd op kleur en vervolgens op de vorm van de bloem.

Bij iedere plant vind je een duidelijke foto, aangevuld met illustraties. verder een klein stukje over het historische en huidige gebruik van de plant, en natuurlijk waar en wanneer (ook heel belangrijk) je hem kunt vinden. Naast bloemen vind je ook een paar bladzijden met bomen, wieren en mossen achterin. Bij sommige planten vind je ook een heel specifieke gezondheidstip.

Voorin vind je duidelijke instructies voor het determineren, over soorten geneeskrachtige stoffen die je in planten kunt vinden en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Hier vind je ook een aantal waarschuwingen – sommige soorten planten werden vroeger medicinaal gebruikt, maar uit onderzoek is gebleken dat ze leverklachten of kanker veroorzaken. Je kunt dus niet zomaar alles uit de natuur als voedsel of medicijn gebruiken!

Voor wie is deze gids?

Persoonlijk vind ik dit geen gids voor beginners – daarvoor is de informatie te beknopt. Als je je al wat meer in deze wereld hebt verdiept, heb je er meer aan. De schrijvers zijn daar ook duidelijk in: “Dit boek kan natuurlijk een bezoek aan de dokter […] niet vervangen, maar het is wel bedoeld om je te leren medicinale planten in de natuur, in tuinen of showtuinen te herkennen.”

Ook geven ze je de waarschuwing mee om niet zomaar overal planten te plukken. Soms mag het niet, omdat de plant beschermd is, of in een beschermd gebied groeit. Maar vaker zijn de lucht en bodem vervuild met uitlaatgassen en lozingen, wat het plukken van wilde planten problematisch maakt.

Eigenlijk is Nederland dus te dichtbevolkt om geneeskrachtige planten te kunnen plukken. Maar gelukkig kun je veel van deze planten ook bij de apotheek, drogist, Dille & Kamille of online kopen.

Niettemin is dit een zeer leuke en interessante gids om mee te nemen op een wandeling, zoals wij in Duitsland hebben gedaan. Je kijkt dan toch met heel andere ogen naar je omgeving!

Mijn oordeel

★★★★★

“Welke geneeskrachtige plant is dat?” is hier te koop:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven