Toe aan een nieuwe telefoon? Zo koop je refurbished

Elektronica produceren is verre van duurzaam, maar een telefoon is tegenwoordig zo ongeveer onze eerste levensbehoefte. Gelukkig kun je ook een refurbished telefoon kopen. Maar waar let je op als je er een wilt aanschaffen?

Mijn eigen telefoon is redelijk op zijn einde. Hij stamt uit 2016, er zitten barsten in het scherm, hij begint tergend traag te worden en het scherm reageert soms niet helemaal goed meer. Tijd voor een nieuwe!

Maar compleet nieuwe elektronica produceren is ontzettend onduurzaam: er zitten een hoop zeldzame metalen in zo’n apparaat en de mijnbouw daarvoor is ongelofelijk vervuilend. Niet iets waar je graag extra aan wilt bijdragen.

Een goede oplossing is om een refurbished telefoon te kopen. Refurbished dealers verkopen tweedehands telefoons (of computers, of andere elektronica) die meestal niet zo heel lang gebruikt zijn. Vaak gaat het om bedrijfsapparaten die over hun leaseperiode heen zijn. Maar die zijn vaak nog hartstikke goed!

Ze worden nagekeken, er worden eventueel een paar onderdelen vervangen en vervolgens kun jij een zo goed als nieuw apparaat kopen.

Zelf heb ik een paar jaar geleden een refurbished Macbook Pro uit 2012 gekocht en daar ben ik nog steeds superblij mee. De casing had een paar kleine krasjes, maar so what? Hij functioneert fantastisch. Voor mij is het dus een no-brainer om nu ook voor een refurbished telefoon te gaan.

Waarom zou je een refurbished telefoon kopen?

Beter voor het milieu

Zoals ik hierboven al zei, een refurbished telefoon is beter voor het milieu dan een compleet nieuwe. Het is veel duurzamer om alleen een paar onderdelen te vervangen, dan om een compleet nieuwe telefoon te produceren.

Fijn voor de portomonnee

Daarnaast is het natuurlijk fijn voor de portemonnee. Refurbished telefoons zijn goedkoper dan nieuwe. Ten eerste omdat ze natuurlijk tweedehands zijn, daarnaast omdat het niet de nieuwste modellen zijn.

Hoeveel goedkoper hangt heel erg af van hoe oud het model daadwerkelijk is. Zo kun je modellen van een paar jaar oud kopen voor een prikkie, maar een model telefoon van vorig seizoen zit soms maar een fractie onder de nieuwprijs.

Hoe kies je een refurbished telefoon?

Dit is hoe ik mijn eisenlijstje samenstel:

Favoriet merk

Voor sommige mensen is dit belangrijk. Niet per se vanwege het imago van een bepaald merk. Zelf heb ik bijvoorbeeld een voorkeur voor Samsung/Android, puur omdat ik dat fijn vind werken. Ik heb ook wel eens een iPhone gehad, maar dat vond ik toch minder prettig.

Geheugen

Hoeveel intern geheugen heeft de telefoon? Kun je daar je favoriete apps allemaal op zetten zonder dat hij direct vol staat? Hoeveel geheugen is tegenwoordig gebruikelijk voor een telefoon?

Mijn huidige telefoon heeft bijvoorbeeld 16 GB ruimte – hoe ouderwets!

Accuduur

Ook belangrijk: hoe lang gaat de accu mee en hoe belangrijk is dat voor je?

Als ik mijn telefoon niet veel gebruik, gaat hij prima een hele dag mee. Zet ik de GPS tracker aan om een wandeling te tracken, dan moet ik een extra powerbank meenemen als ik langer dan 5-6 uur weg ben.

Hoe lang de accu van een telefoon meegaat, kun je tussen de specs vinden als “batterijcapaciteit”. Wil je een accu met een hogere capaciteit of vind je een vergelijkbare capaciteit prima?

Persoonlijke specs

Natuurlijk heb je ook persoonlijke eisen aan een telefoon. Past hij in je broekzak? Hoe goed is de camera? Wat voor processor zit erin? Is hij compatible met specifieke apps waar je niet zonder kan? Ook dit zijn dingen die je mee kunt nemen in je vergelijking.

Duurzame hoesjes

Iets waar je misschien niet direct aan denkt, maar zijn er duurzame hoesjes beschikbaar voor het model telefoon wat uit je zoektocht is gerold? Zelf wil ik heel graag een hoesje van Pelacase, dus dat is ook iets om mee te nemen in je keuze. Gelukkig hebben zij hoesjes voor ontzettend veel modellen én ze verzenden wereldwijd. Yay!

Ruilen en garantie

Dat je een tweedehands product koopt, houdt in dat je niet zomaar meer op garantie kan rekenen. Check dus goed bij de verkoper wat hun beleid is op het gebied van ruilen en garantie. Vaak geven refurbished dealers zelf 1 of 2 jaar garantie.

Waar kun je een refurbished telefoon kopen?

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven