Alles over mijn refurbished telefoon en composteerbare Pela Case

Enkele weken geleden heb ik een “nieuwe” telefoon gekocht omdat ik daar écht aan toe was na 4 jaar. Het werd een refurbished model, omdat dat beter voor het milieu is dan een compleet nieuw geproduceerd exemplaar. Om het direct helemaal goed te doen, heb ik er niet een willekeurig hoesje bij gekocht, maar specifiek voor een Pela Case gekozen. In deze blogpost vertel ik je alles over mijn keuze!

Mijn refurbished telefoon

Ik heb speciaal een model gekozen waar een Pela Case voor beschikbaar was: een Samsung Galaxy A50. Een flinke upgrade vergeleken met mijn A3! Veel meer geheugen, een processor die vele malen sneller is, en een 25 megapixel camera, waardoor ik niet voor iedere blogtrip een extra camera hoef mee te zeulen.

Ik heb mijn telefoon gekocht bij Rebuy, zij waren de enige die een A50 op voorraad hadden. Andere opties waren de S8 en de S9, maar die waren significant duurder en de cameraspecs vielen in het niet bij de A50.

Het exemplaar wat ik heb gekocht had een “zo goed als nieuw” status en dat was er ook aan af te zien. Geen krasje te bespeuren op de behuizing, en hij werkt als een tierelier!

Het enige minpuntje is dat je bij refurbished telefoons moeilijk op kleur kunt kiezen – het aanbod is afhankelijk van wat er binnenkomt. De A50 is kennelijk vrij populair: ondanks mijn notificatie-instellingen, greep ik twee keer mis. Toen deze blauwe online kwam, heb ik dus direct aangeschaft, ook al was dat qua kleur niet direct mijn eerste keus. Maar ach – dat is een luxeprobleem en er gaat toch een hoesje omheen.

Het hoesje: Pela Case

Ik heb Pela Case al lange tijd geleden ontdekt via Instagram, en had direct het voornemen om daar mijn hoesje te kopen als ik toe was aan een nieuwe telefoon.

Jaarlijks worden er miljoenen telefoonhoesjes weggegooid, en een hoop daarvan zijn zelfs ongebruikt! Een hoop onnodig plasticafval dus. Pela Case komt met een oplossing: composteerbare hoesjes, die ook nog eens klimaatneutraal zijn geproduceerd.

Het bedrijf is Climate Neutral gecertificeerd, B Corporation gecertificeerd en aangesloten bij 1% for the Planet. Daar koop ik met gerust hart mijn telefoonhoesje!

Biologisch afbreekbaar versus composteerbaar

Pela Case benadrukt het feit dat hun hoesjes daadwerkelijk composteerbaar zijn, in plaats van slechts biologisch afbreekbaar (biodegradable).

Biologisch afbreekbaar betekent dat het industrieel te composteren is, onder hoge druk en hoge temperaturen. Daar is een speciale faciliteit voor nodig, het breek niet af bij de temperaturen in je eigen composthoop. Ook kun je biologisch afbreekbaar plastic niet met het plastic recyclen, omdat het een ander soort materiaal is, en niet te recyclen valt bij een plasticrecycler. Moeilijk dus.

Composteerbaar betekent dat je hem gewoon thuis op je eigen composthoop kwijt kunt wanneer je je hoesje niet meer nodig hebt.

Pela Case geeft je echter 3 opties om je telefoonhoesje verantwoordelijk te recyclen wanneer je uiteindelijk een nieuwe telefoon koopt en een nieuw model hoesje nodig hebt:

 • Je gooit je Pela Case op je eigen composthoop, waar hij wordt verteerd door de bacteriën en wormen daar
 • Je gooit je Pela Case bij het GFT-afval
 • Je stuurt je hoesje terug naar Pela Case, waar zij hem recyclen tot een nieuw hoesje

Voordelen

 • Volledig composteerbaar
 • CO2-neutraal geproduceerd
 • Mooi design
 • Prettig en zacht rubbergevoel

Nadelen

 • Vrij prijzig
 • Verzending duurt lang*
 • Beperkte keuze in modellen

* Een week nadat ik mijn hoesje besteld had, maakten ze bekend dat ze tegenwoordig ook een magazijn in Europa hebben. Verzending duurt nu waarschijnlijk minder lang.

Zelf een refurbished telefoon kopen

1 reacties
 • Lara schreef:

  Voor wie nog op zoek is naar een telefoon, kijk ook eens bij Fairphone!

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven