7 redenen om te gaan wildzwemmen

Voor mijn blogvakantie kreeg ik nog en paar mooie boeken in mijn brievenbus. Eén daarvan was Wildzwemmen van Anna Deacon en Vicky Allan. Over de voordelen van wildzwemmen. Ik zag in mijn ondernemersbubbel andere ondernemers af en toe een duik in natuurwater nemen, dus was wel nieuwsgierig. Wat voor voordelen heeft buiten zwemmen eigenlijk?

Wat is wildzwemmen

Wildzwemmen is niks anders dan in buiten in natuurwater zwemmen. Als kind heb ik dat ook wel gedaan, toen we in Heerenveen woonden. We gingen met het gezin of met school op een warme dag naar De Heide, een zwemplas met een strandje. Heerlijk.

Als volwassene doe ik het eigenlijk niet meer. Bekenden die onder water in glas trapten. Het verhaal van Sean Astin die bij de LOTR-opnames zijn voet spieste op een stuk hout. Het icky gevoel van “wat voel ik eigenlijk allemaal hier onder mijn voeten” – terwijl ik op land geen probleem heb om op blote voeten te lopen.

Zonde eigenlijk.

De laatste keer dat ik in natuurwater ben geweest, was tijdens onze West Highland Way trip. Loch Lomond. Zulk mooi helder water vergeleken met Nederland. “Oh leuk even pootje baden!” Schoenen uit, het water in – en we wisten niet hoe snel we weer uit het water moesten, want onze voeten vroren eraf!

Na het lezen van dit boek ben ik er juist achter dat die kou ontzettend veel voordelen heeft, mentaal en fysiek. Dat je echt niet de eerste keer all out hoeft te gaan. Dat het prima is om eerst te beginnen met pootjebaden, skinnydippen, of slechts 1-2 minuutjes in het water.

Krijg helemaal zin om het nog een keer te proberen, eigenlijk!

Waarom zou je gaan wildzwemmen

1 – Wildzwemmen geeft zelfvertrouwen

Wildzwemmen heeft een gevaarlijk randje. Natuurwater is wel even wat anders dan een zwembad. Je weet nooit wat de zee of een rivier gaat doen. Je moet goed op het weer letten, ook als je in een rustig meertje zwemt. Water kan verraderlijk zijn.

Daarom kan het je een enorme boost van zelfvertrouwen geven als je de moed hebt om het water in te gaan. Je doet het maar mooi even. En dar gevoel kan weer doorwerken in andere aspecten van je leven. Je kunt meer dan je denkt.

Daarnaast geeft het je vertrouwen in je lichaam. Verschillende mensen in het boek vertellen over hoe ze eerst een hoop body image issues hadden. Ze vonden zichzelf te dik, te dun, zwak of lelijk. Door het zwemmen in koud natuurwater zijn ze hun lichaam gaan waarderen om wat het kan, en maakt het ze niet zoveel meer uit hoe het eruit ziet.

2 – Wildzwemmen geeft rust in je hoofd

Meerdere hoofdstukken zijn gewijd aan het effect van wildzwemmen op verschillende mentale aspecten. Zwemmen in open water zorgt ervoor dat je 100% in het moment bent. Aan de ene kant door de rust die de natuurlijke omgeving geeft, aan de andere kant een stukje alertheid door de onvoorspelbaarheid van diezelfde natuur.

Dit zorgt ervoor dat je even geen ruimte hebt in je hoofd om te piekeren, dat stress even verdwijnt. Een autistisch persoon vertelt dat het wildzwemmen helpt te ontprikkelen (nog een reden voor mij om het te proberen). Ook vertellen meerdere geïnterviewden over hoe het zwemmen in de natuur hen heeft geholpen tijdens een rouwproces, om hun verdriet te verwerken.

3 – Het maakt je onderdeel van de natuur

Door in natuurwater te gaan zwemmen, dompel je jezelf letterlijk onder in de natuur. Je bent opeens op hetzelfde niveau als de watervogels, en volgens geïnterviewden is dat een heel bijzondere ervaring. Opeens ben je voor hen geen bedreigend groot dier meer, maar één van hen. Vogels komen dichterbij, en je ervaart de omgeving vanuit een compleet nieuw perspectief.

4 – Het leert je dealen met moeilijke situaties

Technisch gezien is wildzwemmen niet moeilijk. Badpak aan, water in, en ook met een simpel A-diploma kun je prima boven water blijven.

De mentale challenge schijnt een stuk groter te zijn: de onvoorspelbaarheid van het water en het weer (vooral als je in zee gaat zwemmen), de kou. Dit zijn barrières die je overwint als je tóch het water ingaat. Ook al is het maar voor even.

Door het keer op keer overwinnen van deze gevoelens wanneer je gaat wildzwemmen, wordt het in je dagelijks leven ook makkelijker om moeilijke situaties het hoofd te bieden. Je weet al dat je het kan.

5 – Wildzwemmen is een avontuur

Wildzwemmen is spannend, er zit altijd wel een onzekere factor in. Dit maakt het een avontuur. Maar wel een lekker handzaam micro-avontuur: je bent er geen hele dag aan kwijt. Met een beetje geluk kost het je slechts een uurtje van je dag. Je kunt dus voor of na werk zelfs op avontuur!

6 – Wildzwemmen werkt pijnverlichtend

Dit vond ik wel één van de meest amazing dingen om te leren. In dit boek worden interviews en wetenschappelijk onderzoek gecombineerd, en koud water schijnt dus heel goed te kunnen helpen tegen chronische pijn van bijvoorbeeld fybromyalgie.

Kennelijk doet de kou en lichaamsbeweging iets met hoe je lichaam met dat soort ontstekingsreacties omgaat. Een vrouw vertelt dat ze op superslechte dagen zelfs door haar vrienden het water in wordt gedragen, om vervolgens een paar dagen profijt te hebben van flinke pijnverlichting.

Doet me ook heel erg denken aan The Salt Path, waar de enorme inspanning van hiken het effect van Moths chronische ziekte een halt toe roept en zelfs omkeert. Ergens hebben we als mens dan toch een verkeerde afslag genomen door zo inactief te gaan leven – kennelijk zijn we toch echt gemaakt om in de natuur actief te zijn!

Zwemmen in Duitsland!

7 – Plezier & vrienden

Wanneer je over dat initiële brrr-moment heen bent, is wildzwemmen simpelweg spelen. Je hoeft geen baantjes te trekken, geen afstand af te leggen, geen snelste tijd neer te zetten. Wildzwemmen an sich is geen wedstrijd (hoewel er natuurlijk wel wedstrijden in open water worden gehouden).

Je mag zo lang of zo kort als jij wilt in het water zijn, op een manier die jij fijn vindt. Zwemmen, dobberen, drijven, spetteren, het is allemaal toegestaan.

Daarnaast schijnen de wildzwemcommunities ontzettend gemoedelijk, open en accepterend te zijn. Ook als je zelf misschien een beetje grumpy, verlegen, introvert, of simpelweg nog niet toe bent aan socializen. Iedereen let tijdens het zwemmen een beetje op elkaar, en na afloop deel je samen thee en koekjes tijdens het opwarmen.

In het boek vertellen meerdere mensen dat ze door wildzwemmen vrienden voor het leven hebben gemaakt.

Mijn oordeel

“Wildzwemmen” is hier te koop:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven