Hebben jullie soms ook een hoop oud brood over? En vind je het dan ook zonde om het weg te gooien? Vandaag heb ik een heerlijk recept voor jullie om van die oude sneetjes brood te maken: broodpudding!
Bread & butter pudding is eigenlijk een armeluisgerecht uit de UK. Want het is zonde om brood weg te gooien wanneer het alleen maar oud en hard is, en nog niet beschimmeld. Hartstikke duurzaam ook om er nog iets lekkers van op tafel te toveren!
Stiekem is het een soort wentelteefjes uit de oven – ssst, niet doorvertellen he? Deze versie is voor 1 persoon (of als je niet zo’n grote buik hebt voor 2 personen), en maak je in een schattig klein ovenschaaltje.
Je kunt er trouwens eindeloos mee variëren en het zo eenvoudig of luxe maken als je zelf wilt. Deze broodpudding is met rozijnen en kaneel, maar je kunt bijvoorbeeld ook chocola gebruiken, of cranbarries en (een deel) sinaasappelsap.
Recept: éénpersoons broodpudding
Dit heb je nodig
3 sneetjes oud brood
1 ei
250 ml melk
1 zakje vanillesuiker
3 el kristalsuiker
kaneel
1 handje rozijnen
- Tools
Kleine overschaal (ongeveer A5)
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Zet je rozijnen in een kommetje onder water.
- Vet je ovenschaal in met een beetje boter of olie.
- Meng in een kom of een diep bord het ei, de melk, vanillesuiker en 1 eetlepel kristalsuiker. Voeg naar smaak wat kaneel toe.
- Snijd je sneetjes brood diagonaal doormidden (estethische keuze), dip ze volledig in het eimengsel en rangschik ze mooi in je ovenschaaltje.
- Giet je rozijnen af en verdeel ze over je broodpudding. Maak het af met 2 eetlepels suiker.
- Bak je broodpudding in het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin. De perfecte broodpudding is aan de bovenkant lekker knapperig en aan de binnenkant lekker soggy en fluffy 🙂