Recept: Bessenjam uit andermans tuin

Eind juni plaatste een van mijn collega’s in de groepswhatsapp van werk een foto van een enorme berg vers geplukte bessen. “Jam van maken!” riep ik. Gewoon zomaar als idee, zonder bijbedoelingen. De volgende dag vond ik bijna een kilo bessen op mijn bureau. Gewoon. Zomaar. Om bessenjam van te maken.

Zodoende! Dezelfde avond heb ik nog bessenjam staan maken. En serieus, dat is alles behalve moeilijk. In de supermarkt kun je gewoon geleisuiker kopen, dat gooi je bij je bessen, je kookt het in en voilà. Het meeste werk is om alle bessen te rissen: je wilt namelijk geen steeltjes in je jam (nee, ook niet die kleine).

Terwijl ik in de keuken stond, dacht ik terug aan toen ik een klein meisje was: wij hadden zelf bessenstruiken in de tuin, en de buurvrouw ook, dus ik kan me nog herinneren dat mama een enorme hoeveelheid bessengelei maakte. Het enige verschil is dat ik mijn jam niet zeef, zodat de stukjes er nog in zitten.

Ikea

Mocht je door dit alles nou heel erg aan de Ikea denken, dan zit je er helemaal niet zo ver vanaf! Hun vossenbessenjam is wat zoeter dan deze aalbessenjam (aalbessen zijn wat zurig van zichzelf), maar ook deze jam is niet alleen prima op de boterham, maar ook heel lekker als garnituur bij je Zweedse gehaktballetjes!

Potten steriliseren

Net als bij iedere inmaak-gerelateerde DIY is het hier zaak om je gereedschap en potten goed te steriliseren, om de houdbaarheid te garanderen. De potten zet je een half uur in de oven op 120-130 °C, de rest overgiet je met kokend water en laat je aan de lucht drogen op een schone theedoek.

Recept: Bessenjam uit andermans tuin

Dit heb je nodig

 • Was de bessen goed en ris ze van hun steeltjes. Haal alle takjes, blaadjes en eventuele onrijpe bessen eruit.

 • Weeg de hoeveelheid rijpe bessen die je overhebt na het wassen en sorteren. Weeg 40% van dat gewicht in geleisuiker af.

 • Doe de bessen en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat nog even op laag vuur doorpruttelen totdat je de bessen een beetje stukgekookt hebt (je kunt ze helpen door ze tegen de wand van de pan plat te drukken). Dit duurde voor mij ongeveer een half uur vanaf het moment dat ik de pan op het vuur zette.

 • Steriliseer ondertussen je potten in de oven.

 • Giet de jam in de gesteriliseerde potten met behulp van een trechter. Draai het deksel er stevig op en zet ondersteboven. Je jam is goed ingemaakt wanneer je het deksel niet meer kunt indrukken wanneer de jam volledig is afgekoeld.

Aan de slag!

  Tips

  • Je kunt de ongeopende potten ongeveer een jaar bewaren op een koele, donkere plek. Geopend zijn ze beperkt houdbaar. Bewaar ze dan wel in de koelkast.
  • Ook lekker: kook een kaneelstokje mee. Vis dat er wel uit voordat je de jam in potten doet.

  Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven