Wat 1 jaar podcasten over duurzaamheid doet met een complete leek

Waar begin je in hemelsnaam? Moet ik mijn heerlijke leventje omgooien om het klimaat te redden? Verander ik in een geiten-wollen-sokken typetje die het huis niet uitkomt? Ik begon mijn reis naar een duurzamer leven met een hoop vragen en vooral een hoop angsten. Ik wist dat klimaatverandering gaande was en dat ik nu wat moest doen. Alleen hoe? Onderhand ben ik al 1 jaar, 34 afleveringen, 20 interviews, en 20 challenges onderweg met deze ontdekkingsreis in mijn podcast over duurzaamheid: Tess to Sustainability. Open en eerlijk – zo wilde ik mijn duurzame reis en de gesprekken insteken.

Deze gastblog is geschreven door Tess Schram

Wat komt er allemaal bij een kleinere voetafdruk kijken. Ik wilde alles weten en natuurlijk uitproberen. Van mijn woning ontspullen tot de overstap maken naar een volledig plantaardige lifestyle, van de psychologie achter klimaatgesprekken tot de verhalen achter de modeindustrie.

Van elke gast in mijn podcast over duurzaamheid kreeg ik een challenge mee om zo kennis te maken met dat onderwerp. Een duurzame uitdaging dat aansloot bij hun expertise. Zo ging ik bijvoorbeeld 2 weken lang met mijn eigen zakjes, brood mandjes, en netjes naar de markt om mijn boodschappen plastic vrij te kopen. Donders, wat was dat leuk!

Dus wat heeft een jaar verduurzamen mij geleerd?

Het begint allemaal met luisteren en kijken

Dat klinkt niet verkeerd toch? Zo legde ik Harry Potter even aan de kant en pakte het boek ‘Ooit aten we dieren’. En ik merkte dat door af en toe een aflevering Outlander te wisselen met een mooi docu ik steeds meer leerde over wat er nu eigenlijk speelt in onze wereld.

Daardoor realiseerde ik mij dat ik echt in mijn eigen bubbel leefde en totaal niet doorheb hoe mijn dagelijkse keuzes hebben op het klimaat. Klinkt zwaar, is het niet 😉 Die kriebel het om echt actie te ondernemen werd juist alleen maar sterker!

Gewoon doen

Door al die kleine challenges kwam ik erachter dat verduurzamen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Eigenlijk is het super simpel. Net als elke goede gewoonte is het soms even wennen, maar eenmaal in je systeem is het niet meer dan logisch.

Zo ben ik onderhand volledig plantaardig gaan leven (op af en toe een zalig kaasplankje bij de wijn na), verlaat ik het huis niet met mijn eigen to-go koffiebeker en netjes voor de markt, en koop ik niet zomaar nieuwe spullen.

Iedereen heeft zijn eigen groene reis

In alle afleveringen duik ik in de reis naar duurzaamheid van mijn gasten. Waarom besloten zij om te gaan verduurzamen? Wat raakt hun? En waar focussen zij zich op (en waar op niet)?

Guess what: iedereen draagt bij op zijn eigen manier. Er is niet 1 juiste manier. Dat is wel een fijne gedachte, vind je niet?

Verduurzamen is een gezonde drug

Als je eenmaal bezig bent wil je stiekem steeds wat meer doen tegen klimaatverandering. Steeds meer nieuwe dingen uitproberen. It just feels so good! En guess what, de volgende dag wordt je niet wakker met een mega kater, maar met iets betere wereld. Een betere drug kan ik mij niet bedenken!

Mijn portemonnee glimlacht weer

De grootste aanname die ik had voordat ik mijn reis begon: Shit. Dit gaat mij echt geld kosten. Boy, was I wrong! Door juist bewuste keuzes te maken met nieuwe aankopen, overstappen naar plantaardige voeding, de verwarming wat zachter te zetten, en meer de fiets te pakken i.p.v. de auto was ik juist geld aan het besparen. Aan het einde van de maand hield ik ineens geld over! Wooohoo!

Falen bestaat niet

Wanneer ik een groot duurzaam faal momentje deelde met mijn gasten kreeg ik van iedereen dezelfde reactie: “Het is OK”. Ga bewust om met de keuzes die je maakt en weten wat de gevolgen zijn. Dat betekent dat je heus wel eens ‘ja’ kan zeggen tegen dat kaasplankje of stukje vlees.

Mijn ontdekkingsreis is nog lang niet afgelopen. Met zoveel prachtige initiatieven en inspirerende mensen weet ik dat er nog veel te leren valt. Mijn voetafdruk is zeker niet 0, maar ik bewandel nu wel het groene pad.

Over Tess To Sustainability

Je kan je kont niet keren of het woordje ‘duurzaamheid’ wordt weer naar je hoofd geslingerd. De oplossing om onze aarde te redden. Alleen waar begin je? In haar podcast over duurzaamheid gaat Tess op onderzoek uit! Met inspirerende interviews en een hoop uitproberen (inclusief soms flink op haar bek gaan) zoekt ze de weg naar een duurzaam leven. In deze blogpost deelt ze haar duurzame ontdekkingen na 1 jaar podcasten en testen.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven