Waarom doen jouw plantjes het zo goed?! – 4 essentiële tips

Ik krijg regelmatig opmerkingen van mensen over mijn plantjes: “Wat doen ze het goed! Wat zijn ze groot! Hoe doe je dat? Mijn plantjes zijn na een paar weken dood gegaan…” In deze blogpost geef ik je 4 basistips om goed voor je plantjes te zorgen.

Honestly, ik doe niks speciaals. Ik tuinier dit jaar voor het eerst. Op mijn balkon. In emmers. Ik heb geen idee waarom mijn andijvie zo is geëxplodeerd, waarom ik twee zulke mooie doperwtenplantjes heb en waarom alles het zo goed doet.

En ja, ook ik heb mindere plantjes! Het lukt bij mij niet zo goed met de tijm, lavendel, mijn spinazie is ziek geworden en een paar bladeren van mijn andijvie hadden sporen van beestjes.

Wat mij vooral opvalt, zijn de dingen die andere hobby- / balkon- / Albert Heijn- / firsttime tuinierders  NIET doen. Ze vergeten een aantal essentials. Zorg je dat je plantjes een aantal essentiële dingen hebben, dan gaat het bijna vanzelf. Zo niet, tsja, dan doen ze het niet zo goed en gaan ze zelfs dood.

Beginner? Check dan hier hoe je met een moestuin start (ook als je geen tuin hebt!)

1 – Geef je plantjes de ruimte

Dit bedoel ik op twee manieren: ten eerste moet je zorgen dat ze genoeg ruimte op de grond hebben. Ik teel mijn groenten in grote emmers van 30 cm hoog en 20 cm doorsnee, kruiden in ruime potjes van ongeveer 12 cm doorsnee. Je wilt niet dat de wortelsystemen van de plantjes elkaar in de weg gaan zitten namelijk.

Maar je moet ook verticaal denken: leid je plantjes de hoogte in als ze dat nodig hebben! Op internet is genoeg basic informatie te vinden over het telen van allerlei groenten. Sommige planten hebben nou eenmaal steun nodig, of een rekje om lekker langs te klimmen. Geef je planten dat!

Bamboestokken kun je bij het tuincentrum halen voor een paar dubbeltjes per stuk, dus dat is geen excuus. Mijn dopewten hadden het niet half zo goed gedaan als ik ze geen steun had gegeven om mooi omhoog te klimmen. Hetzelfde geldt voor bonen, komkommer en tomaat.

2 – Zorg dat ze genoeg water krijgen

De ene plant heeft meer water nodig dan de andere. Zorg dat je af en toe je plantjes wat water geeft wanneer het droog weer is. Dit kun je het beste ‘s ochtends of ‘s avonds doen, niet wanneer de zon er vol op staat. Geef water bij de stam, dicht bij de grond. Op de blaadjes is veel minder efficiënt en wanneer de zon erop schijnt, werkt het als een vergrootglas, waardoor je plantje kan verbranden.

Ook zijn er plantjes die niet zoveel water nodig hebben, bijvoorbeeld basilicum. Die houden niet van nat weer en zijn eigenlijk niet zo geschikt voor in Nederland. Mocht je dat soort plantjes toch willen zaaien, doe dat dan in een kasje of binnen, zodat je controle hebt over de hoeveelheid water die ze krijgen. Is wel zo fijn met die hollandse hoosbuien.

Bij tuinieren in emmers en bakken moet je er ook voor zorgen dat een teveel aan water weg kan lopen. Sommige bloempotten hebben zelf al gaatjes in de onderkant, maar koop je emmers, dan moet je zelf even met een hamer en priem (of grote spijker) aan de slag. 5 minuutjes werk, maar zorgt er wel voor dat je plantjes niet verzuipen.

3 – Zorg dat je plantjes genoeg zon krijgen

In het begin twijfelde ik heel erg of mijn plantjes het wel zouden doen: mijn balkon zit namelijk op het noordwesten. Gelukkig gaat het allemaal goed! Zodra de zon voorbij het hoogste punt van mijn flat is, staan mijn plantjes heerlijk en lang in de zon.

Wanneer je in een emmer of in bakken zaait, moet je er ook rekening mee houden dat je je plantjes niet te diep onder de rand zaait. Anders blijven ze de hele tijd in de schaduw staan! Gooi dus je emmer tot vlak onder de rand vol met potgrond. Het zal allemaal nog ietsje zakken wanneer het nat wordt, namelijk.

4 – Zorg voor voldoende voeding

In de volle grond is dit vaak niet zo’n probleem. Tuinier je echter in bakken of emmers, of op een andere manier niet in de volle grond (binnen, balkon, etc), dan moet je er goed op toezien dat je plantjes voldoende voedingsstoffen krijgen. Op arme grond doen ze het niet zo goed!

Zelf geef ik 1x in de 1 à 2 weken water met een scheutje plantenvoeding. Dit zorgt ervoor dat alle voedingsstoffen in de grond weer worden aangevuld. Je zou ook compost kunnen gebruiken of plantenvoedingkorrels. Deze geven beide hun voedingsstoffen wat geleidelijker af. Hier hoef je dus minder vaak om te denken!

Zorg je dat je plantjes dit allemaal hebben, dan is tuinieren een fluitje van een cent. Ik ben af en toe een paar minuutjes bezig op mijn balkon en eigenlijk gaat de rest vanzelf!

5 reacties
 • Melissa Callaert schreef:

  Haha, zo goed voor je dat jouw planten het goed doen. Mijn planten sterven elke keer opnieuw de pijnlijkste doden waarschijnlijk, want ik vergeet ze gewoon water te geven. Ja, ik schaam mij diep! Leuke post!

 • anne schreef:

  Goede tips!
  ik ken de basilicum juist als een plant die niet tegen droogte kan.
  ook hier te lezen (een van mijn favoriete bloggen): https://www.mooiemoestuin.nl/kruiden/basilicum/

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven