Het heeft even geduurd (echt, tijd om te bloggen vinden is lastig met een goedlopend bedrijf!) maar hier is dan het verslag van ons tweede deel Pieterpad! We wilden het in Oktober eigenlijk uitlopen, maar omdat we het allebei superdruk hadden, begonnen we pas 2 dagen van tevoren met plannen en B&B’s boeken en kwamen we erachter dat we precies in de herfstvakantie zaten. Dus uiteindelijk hebben we er Ommen-Venlo van gemaakt in 8 dagen.

Uitzicht vanaf uitzichttoren over Sallandse Heuvelrug

Dag 1: Ommen – Hellendoorn

21 km
Slaapplaats: Fletcher Hotel Hellendoorn

Een mooie zonnige eerste dag van deze wandelweek! En we beginnen met één van de mooiste stukjes Nederland: De Sallandse Heuvelrug. Die zouden we eigenlijk in januari al lopen, maar toen waren we de dag ervoor zó verregend dat we echt geen zin hadden om 36 km op natte schoenen te lopen.

Deze etappe was flink heuvelachtig met de Archemerberg, Lemelerberg en Eelerberg. En we waren verstandig met de planning: Een lage twintiger “om er even in te komen”. Best wel fijn!

Gegraveerde tafel op Holterberg met pijlen naar zichtbare steden, en Pieterpad aangegeven op de kaart

Dag 2: Hellendoorn – Laren

31 km
Slaapplaats: Hotel Hof van Gelre

Ook vandaag weer een prima weer en prachtige landschappen. Waar we gisteren een “dikke steen” op de route hadden (zo stond hij serieus aangegeven), hadden we vandaag een “dikke boom” op de route (ja, ook serieus zo aangegeven).

Door onze slechte planning was Laren al volgeboekt, dus namen we de Arriva Vlinderbus van Laren naar Lochem, waar Paul een hotel had geboekt. Best wel een mooi systeem, zeker voor gebieden met veel kleine plaatsjes waar een lijndienst niet heel zinvol is.

Nadat we onze tassen in het hotel in Lochem hadden gedumpt, hebben we snel een retourtje Hengelo gedaan (directe verbinding naar station Hengelo Gezondheidspark vlakbij huis, yay) omdat we zo stom waren om onze paspoorten te vergeten voor die ene overnachting in Duitsland. 🙄

Hoe werkt de Arriva Vlinderbus?

  1. Download de Vlinderbus app op je telefoon.
  2. Geef (minimaal) een uur van tevoren aan vanaf welke halte je wilt vertrekken en waarheen.
  3. Zorg dat je op tijd bij je aangegeven halte bent, de Vlinderbus pikt je op en dropt je op de gewenste plek.

That’s it! Je kunt in de app de bus ook precies volgen, zodat je precies weet wanneer hij aankomt. Heel fijn! Mogen ze in wel meer regio’s gaan doen vind ik.

Kasteel Vorden

Dag 3: Laren – Zelhem

30 km
Slaapplaats: Soniaas Bed & Breakfast

Een klassieke “dag 3”: Je bent wat stijf en je lichaam is nog niet helemaal gewend. Het bleef niet helemaal droog, we hadden een paar kleine buitjes, maar dat mocht niet deren. Vandaag was gelukkig iets minder heuvelachtig, dat is wel fijn.

Bij kasteel Vorden hebben we een uitstekende lunch gescoord. Blij buikje! Ook was daar het “middelpunt” van het Pieterpad, met het voetafdrukkenmonument van de bedenkers. En na Vorden was het tijd voor boekje numero 2! Dat voelde wel echt als een mijlpaal.

Regen en blubberpaadjes

Dag 4: Zelhem – Elten

30 km
Slaapplaats: Hotel Restaurant Wanders

Dit was echt een rotdag. Nog meer regen dan die laatste dag van onze vorige stretch. Na 6 km kwamen we aan bij kasteel Slangenburg. Omdat we geen zin hadden om de rest van de week met zompige schoenen te lopen, besloten we af te breken en richting hotel te gaan. Wel hebben we nog een hert gezien. Dat was cool.

Vanaf kasteel Slangenburg pakten we de bus naar Doetinchem, waar we lunch scoorden bij Lunchroom Picknick en ons nog een paar uurtjes vermaakten in de bibliotheek, omdat we pas rond 4 uur konden inchecken in ons hotel in Elten. Even wat extra waardering voor het feit dat er openbare plekken zoals bibliotheken bestaan, dat moeten we niet onderschatten, en zeker niet wegbezuinigen! </eindepolitiekeplug>

Uiteindelijk hadden we onze paspoorten niet eens nodig, haha.

Uitzicht over het water

Dag 5: Elten – Beek-Ubbergen

26 km
Slaapplaats: Fletcher Parkhotel Val Monte

Vandaag een wisselvallig dagje, maar een stuk beter dan gisteren. Wel veel zompige graspaden, maar mijn nieuwe Vivobarefoot wandelschoenen trokken het prima! Bij Millingen aan de Rijn moesten we met de pont over. In Oktober gaat dat ding 1x per 2 uur, dus we hebben een uur zitten wachten. Het waaide flink, maar gelukkig was het verder droog met een zonnetje.

Gisteren was Paul gebeld door het hotel of we nog een reservering wilden maken voor het avondeten. “Kunnen we dat ook op het moment zelf nog beslissen?” “Ja hoor.” Wat ze dan wel weer hadden mogen zeggen van ons, was dat de laatste kilometer van de steil omhoog lopende weg naar het hotel er compleet uitlag. In het begin lagen er nog wel netjes rijplaten voor wandelaars, maar een paarhonderd meter voor het hotel moesten we over een dranghek klimmen… Gelukkig was alles weer goed toen we een random upgrade kregen en ontdekten dat onze kamer een bad had. Yay!

Uitzicht vlakbij het hotel

Dag 6: Beek-Ubbergen – Gennep

27 km
Slaapplaats: Hotel De Kroon

Vandaag was de dag van Groesbeek! (Nijmeegse Vierdaagse grapje, haha.) We pikten de route even voorbij het hotel weer op, maar omdat we de Duivelsberg hadden gemist daardoor, staken we nog even terug. Hadden we niet hoeven doen, door de omringende bomen heb je echt nul uitzicht. Beetje jammer. Wel mooie bospaadjes. Verder vandaag een hoop bekende stukjes van de Nijmeegse.

Voorbij Groesbeek heb je de St Jansberg. Nog meer hoogtemeters. Mijn hoofd stond daar even niet naar, dus zijn we tijdelijk opgesplitst: Paul liep het Pieterpad over de berg, ik pakte een stukje Maas-Niederrheinpad net om de berg heen. En bij de St Maartenshoeve kwamen we weer bij elkaar. Mooi opgelost dacht ik zo.

In Gennep sliepen we in een geweldig sfeervol hotel, echt ouderwetse pub vibes. Met een joekel van een badkamer met opnieuw een bad! We hebben zelf geen bad meer (en zo vaak ging ik er nou ook weer niet in), dus na een lange wandeldag treasure ik dat soort momentjes echt wel.

Maar voordat we in bad konden, snoepten we nog even wat kilometertjes van de etappe van de volgende dag af, door naar Heijen te lopen en daar de bus weer terug te nemen. Dat kan als de voetjes nog acceptabel werken en je vrij vroeg al op je eindbestemming bent. Anders zouden we de volgende dag 36 kilometer moeten lopen (door onze slecht hotelplanning, oeps.)

Nog meer prachtlandschappen

Dag 7: Gennep – Wanssum

28 km
Slaapplaats: B&B De Blauwververij

Vandaag begon mistig, maar eindigde met lichte bewolking en een beetje aangebakken gezichtjes. In oktober hè! Volgende keer toch maar zonnebrandcrème mee, want dit was niet het eerste moment tijdens deze vakantie. Daarnaast hadden we deze dag opnieuw een veerpontje, maar dat voer gewoon af en aan. Voorbij Vierlingsbeek kwamen we door een stuifzandgebied. Mooi, maar niet ons favoriete terrein om te lopen – erg vermoeiend aan de beentjes. Alle horeca was dicht, dat was wel een beetje teleurstellend. Maandag I guess?

In Wanssum aangekomen namen we een busje naar Blitterswijck, waar wielrenner Wout Poels zijn roots heeft (the man himself natuurlijk niet gezien, helaas). De Blauwververij is een prachtige B&B waar we heerlijk hebben geslapen, er stond bier in de koelkast, en ‘s ochtends hadden we een fantastisch ontbijt. Aanrader!

Ons eerste stukje Limburgse vlaai!

Dag 8: Wanssum – Venlo

30 km

De laatste dag alweer! Melanie, de host van De Blauwververij, bracht ons naar Wanssum, waar we de draad weer konden oppikken. We liepen over blubberpaadjes en asfalt, in de zon en door de regen, weer een veerpontje, een goede afsluiter dus.

Vandaag liepen we Limburg in, en we hebben dus natuurlijk ook onze eerste punt huisgemaakte Limburgse vlaai gegeten! Bij rustpunt “Het Pieterpadbankje”, wat al 22 jaar gerund wordt door Ria en Jan.

Uiteindelijk bereikten we Venlo, waar we de trein weer terug namen naar Hengelo. In de lente ofzo willen we het laatste stuk lopen en dan zit het erop!

Hier vind je het verslag voor Pieterburen – Ommen

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven