Een van mijn voornemens voor 2017 is om elke dag buiten te zijn. Ja, ook met slecht weer. (Hoewel dat misschien wel even een schop onder mijn kont vergt.) Vind jij het ook lastig om genoeg tijd buiten in de frisse lucht door te brengen? Zoek dan een outdoor hobby waarmee dat vanzelf gebeurt! Ik geef je tips.

Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Ik krijg er energie van en in de winter maakt de frisse lucht mij klaarwakker. En in de zomer is er niks beters dan ‘s ochtends wakker worden van de zon op je tent. Een wereld van verschil met mijn studentenkamer: ik heb dan wel 1 muur die praktisch helemaal raam is, maar helaas zit hij op het noorden en heb ik er pas eind van de middag de zon een beetje in staan – en in de winter is de hoeveelheid zonlicht die mijn kamer binnenkomt te verwaarlozen.

En ook voor jou is naar buiten gaan hartstikke goed! Check deze voordelen dan:

 • Je krijgt er een mentale energieboost van;
 • Je wordt er minder mieperig van – eventjes de plantjes water geven zonder jas aan, of een ommetje maken als het miezert;
 • Je maakt vitamine D aan in de zon;
 • Lichaamsbeweging houdt je conditie op peil;
 • Lichaamsbeweging zorgt voor endorfinen: happyhormoon;
 • Skyrocketing gevoel van algehele gezondheid. šŸ™‚

Allemaal leuk en aardig, maar hoe houd je “naar buiten gaan” een beetje interessant? Iedere dag hetzelfde rondje wandelen begint op een gegeven moment te vervelen. Vandaag 5 outdoor hobbies die iedereen kan beoefenen!

1 – Tuinieren

Laten we dicht bij huis beginnen. Gewoon in je eigen achtertuin. Of op je balkon. Of je nou 100 vierkante meter aan bloemen en groenten volplant, of een paar emmertjes met radijzen en doperwten op je balkon hebt staan, als je plantjes verzorgt, is het heel verslavend om iedere dag even naar buiten te gaan om te kijken hoeveel ze gegroeid zijn. En het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn! BekijkĀ hier mijn beginnerstips.

2 – Wandelen / trektochten

Wandelen. Basically. Maar dan niet alleen een simpel blokje om, maar echt een lange tocht – een mooie wandeling waar je minstens een halve dag mee zoet bent. Zo’n wandeling waarvoor je een rugzak met een volle thermosfles en een paar krentenbollen meeneemt om halverwege lekker op te smikkelen.

En natuurlijk kun je dat uitbreiden – hoppakee, een multiday hike! Backpackje, tentje, slaapzak, matje, berg eten. Het hoeft allemaal niet zo moeilijk. En als je maar 1 nachtje kampeert hoef je ook niet echt schone kleren mee te nemen.

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

3 – Kamperen

Er zijn zoveel soorten kamperen dat er voor ieder wel wat wils is. VroegĆ¢h (lees: vanaf 1998 al) ging ik met mijn ouders en zusje: alles in de auto, en op de camping 2 tenten opzetten. Eerst was het vrij basic, omdat Lydia en ik nog kleine meisjes waren. De hoogste vorm van luxe die we hadden waren zitmatjes van foam (ook heel handig om een heet bord eten niet op schoot te hoeven zetten).

Later werd dit steeds een beetje luxer: een groter tentje, omdat wij natuurlijk ook groter werden. Klapstoeltjes. Een tafeltje. Grote kampeerstoelen. Nieuwe tent voor papa en mama. Dakkoffer om de steeds uitgebreidere keuken en stoelenboel mee te nemen. Uiteindelijk sliepen Lydia en ik in een driepersoons koepeltent en onze ouders in een grote vierpersoonstent, met een ruime voortent waarin je rechtop kon staan. Ook heel fijn voor etenstijd en regenachtige dagen om gewoon op een stoel aan tafel te kunnen zitten.

En in 2014 ging ik weer back to basics: een klein tentje. In een rugzak. Mijn eerste backpackingweekend. Wel op een vaste camping trouwens.

Of misschien houd je helemaal niet van kamperen in een tent. Ik ken een behoorlijk aantal mensen die aan hun eerste keer trauma’s hebben opgelopen: te koud, extreme regen, natte slaapzak, scheerlijnen die worden uitgetrokken door de harde wind… Maar kamperen kan ook prima in een busje. Of een caravan. Hoewel ik zelf stiekem wel zo’n purist ben die dat niet “echt” vindt šŸ˜‰ Maar daar moet je je lekker niks van aantrekken!

4 – Ingress of PokĆ©mon GO

Ben je echt binnenmens of gamer? Probeer dan Ingress of PokƩmon GO als outdoor hobby, allebei augmented reality games, gebaseerd op de echte wereld.

Bij Ingress kies je een team (blauw of groen) en je moet van portal naar portal lopen. Die portals staan in de echte wereld, je moet er fysiek heen. In de game app op je telefoon kun je dan een portal “hacken” voor items als je binnen een bepaalde afstand van de portal bent, of hem aanvallen en overnemen als hij in handen van het andere team is.

Het doel? Portals verbinden en daarmee virtuele wereldoverheersing bereiken of course!

Ook is het een leuke manier om nieuwe vrienden te maken. In iedere stad zijn wel zogenaamde “factions” die af en toe Google of Facebook event maken om zo samen een heel gebied over te nemen. Er zijn zelfs mensen die wereldwijd zogenaamde “keys” uitwisselen om portals met elkaar te verbinden. Vaak worden bij grote wereldwijde evenementen (Olympische Spelen, WK voetbal, etc) keys uitgewisseld zodat er enorme groene of blauwe velden over oceanen gecreĆ«erd kunnen worden. Ja, zo serieus kun je het spelletje nemen!

Mocht Ingress een beetje te abstract op je over komen, probeer dan PokƩmon GO. Dit spel is op dezelfde principes gebaseerd en is ook met hulp van de makers van Ingress tot stand gekomen. PokƩmon GO heeft zelfs de ergste couch potatoes en beeldschermplakkers die ik ken aan het wandelen gekregen!

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

5 – Geocaching

Deze outdoor hobby is mijn laatste ontdekking. De vriend van mijn zusje speelt het, heeft haar aangestoken en met Sinterklaas had hij zogenaamde “travel bugs” gekregen – en zo heb ik kennis gemaakt met deze outdoor hobby, omdat ik natuurlijk moest weten wat dat voor dingen waren en waar ze voor dienden. Geocaching is in principe modern schatzoeken:  je maakt een profiel aan op de geocaching website, zoekt een leuke cache uit, gaat naar de aangegeven coƶrdinaten en zoekt daar een doosje met een logboek, wat je dan tekent met je naam en de datum. Tegenwoordig heb je niet eens meer een GPS apparaatje nodig, google maps op je telefoon is voldoende!

Er zijn heel veel verschillende caches: traditional caches, waarvoor je simpelweg naar de coƶrdinaten gaat en een beetje rondsnuffelt, zoals boven genoemd, maar ook caches waarvoor je eerst een puzzel moet oplossen. Of een serie van waypoints die je moet aflopen voor je uiteindelijk bij de cache komt. En zo zijn er nog meer verschillende caches!

Met de kerst hebben Paul en ik voor de lol een paar geocaches opgezocht en het is ontzettend verslavend! Puzzelen, schatzoeken… Het heeft iets spannends en mysterieus over zich. Dit jaar wil ik heel graag hiking en geocaching combineren. Ik keek voor de lol hoeveel geocaches er in de omgeving liggen waar ik heb gewandeld afgelopen zomer en ik ging echt stuk toen ik zag hoeveel dat er waren. Er zijn hele paden van traditional caches die om de zoveelhonderd meter verstopt liggen. Je kunt LETTERLIJK van stad naar stad geocachen!

Natuurlijk zijn er veel meer dingen die je kunt doen: fietsen, kanoĆ«n, zeilen, hardlopen… Heb jij al zo’n supergezonde outdoor hobby?

4 gedachten over “Ontdek de perfecte outdoor hobby voor jou!”

 1. Hiking en kamperen graag. Ik heb me voorgenomen dit jaar minimaal 1.000 km te wandelen. Of dat gaat lukken is nog maar afwachten, maar ik ga het proberen … en dit weekend ga ik beginnen!

 2. Ik wil heel graag gaan geocachen nu ik vanwege gezondheidsklachten veel van mijn hobby’s niet meer uit kan oefenen en ook niet meer kan werken. Ik merk dat ik daardoor heel prikkelbaar ben geworden, bijna tegen het overspannen aan. Geocachen lijkt me een heel fijne manier om in beweging en buiten te komen. Nu nog kijken hoe het precies werkt.

  1. Wat naar dat het nog steeds zo slecht met je gaat! šŸ™

   Geocachen is in principe heel makkelijk: je maakt een account aan op geocaching.com, dan kun je zoeken op caches in de buurt. Kies er 1 uit (ik zou beginnen met een traditional), stop de coƶrdinaten in je gps (of google maps op je telefoon), loop naar dat punt en start met zoeken. Als je hem vindt, schrijf je je username in het logboek, leg je hem terug en log je hem ook even online.

   Uitgebreide info kun je hier vinden: https://www.geocaching.com/help/index.php?pg=kb.chapter&id=141

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven