Charlotte leest… Opgroeien terwijl de wereld in brand staat

Veel boeken over klimaatverandering zijn gericht op volwassenen. Geschreven door volwassenen. Vanuit het perspectief van volwassenen.”Opgroeien terwijl de wereld in brand staat” is anders. Dit boek stelt de jongeren en kinderen van nu centraal. Hoe is het om op te groeien en volwassen te worden in deze tijd? Wat is hun perspectief op de toekomst? Wat voor rol spelen zij daarin, en hoe kunnen volwassenen hen daarbij ondersteunen?

Ik weet eigenlijk niet zo goed waar ik moet beginnen, omdat Yvonne van Sark zo ontzettend veel informatie en inzichten biedt in dit boek. Aan de ene kant door een duidelijke analyse van de situatie en de mogelijkheden, aan de andere kant door interviews met tieners en twintigers van nu.

Het boek is opgedeeld in 3 delen:

  • Hoe zijn we hier beland?
    Ofwel: Hoe is die klimaatcrisis ontstaan, en waarom hebben we er niet eerder wat aan gedaan?
  • Wat kunnen jongeren doen?
    Welke invloed kun je als jongere van nu hebben, ook al heb je nog geen stemrecht?
  • Wat kunnen anderen doen?
    Wat kunnen oudere generaties, onderwijs, bedrijfsleven en politiek doen om te zorgen dat ze de jongste generaties niet opzadelen met een probleem wat zij veroorzaakt en lange tijd genegeerd hebben?

Hoe zijn we hier beland

Nee, dit is niet het meest vrolijke hoofdstuk. Wel heel belangrijk en interessant. Want hoe is die klimaatcrisis eigenlijk ontstaan? Hoe komt het dat in slechts enkele generaties onze ecologische voetafdruk zo monsterlijk groot is geworden? Waarom hebben we het probleem decennialang genegeerd?

Eén van de interessantste pagina’s van dit boek vind ik de generatietijdlijn. Hierin worden de belangrijkste ontwikkelingen in de formatieve jaren van de huidige levende generaties† in Nederland beschreven, hoe dit invloed heeft gehad op hun welvaart en mentaliteit, en hoe zich dit verhoudt tot klimaatbewustzijn en klimaatactie.

Het is echt heel interessant om inderdaad karaktertrekken van mijn grootouders, ouders, en mezelf hierin te herkennen!

† Van de Stille Generatie (de generatie voor de Babyboomers) tot en met Generatie Alpha, de kinderen die nu geboren worden.

Wat kunnen jongeren doen?

Als jongere opgroeien en volwassen worden terwijl je weet dat, als we collectief niks of niet voldoende doen, je praktisch geen toekomstperspectief hebt, is redelijk deprimerend. Maar dat is wel de realiteit voor de huidige jonge generaties.

Je wilt dat er iets gebeurt, dat er een omslag plaatsvindt, dat het klimaatprobleem serieus wordt aangepakt. In Nederland. Wereldwijd. Maar je hebt geen stemrecht. Jouw generatie is nauwelijks vertegenwoordigd op machtsposities, waar je aan de knoppen kunt draaien.

Toch kun je invloed hebben. Sinds de opkomst van jeugdcultuur kijken oudere generaties naar jongere voor inspiratie. Je kunt invloed hebben door als consument het goede voorbeeld te geven, door activisme, door politiek actief te worden, en door je werk.

Aan het eind van ieder hoofdstuk geeft Yvonne tips hoe je invloed kunt hebben, of hoe je het gesprek kunt aangaan.

Wat kunnen anderen doen

Ik heb zelf geen kinderen. Wel jonge neefjes en nichtjes van nog geen 10 jaar oud. Ik denk dat veel lezers van deze blog ouder, grootouder, oom, tante, docent zijn. Je zou het toch vreselijk vinden om – excuse my French – een teringbende van een aarde achter te laten voor je kinderen met de boodschap “Joejoe, veel plezier ermee, niet meer mijn probleem”?

Maar toch is dat wat veel mensen die tot oudere generaties behoren (onbewust) doen, door stug aan oude gewoontes vast te houden, de ogen te sluiten voor het probleem omdat het te complex is of de mentaliteit “Ik heb er hard voor gewerkt, nu mag ik onbeperkt genieten.” Ja, dit heb ik in het wild gehoord. Van iemand die redelijk dichtbij me staat.

In dit hoofdstuk laat Yvonne zien hoe je als ouder persoon de jongeren kunt helpen om hun toekomst te behouden. Door ze serieus te nemen. Naar ze te luisteren. Door ze te laten meepraten op plekken waar beslissingen worden genomen, zoals in de politiek en aan bestuurstafels. Door gebruik te maken van hun vernieuwende perspectief en ze de mogelijkheid te geven hun innovatieve ideeën uit te voeren. Door het onderwijs op de schop te gooien en duurzaamheid een integraal, vakoverstijgend thema te maken.

Ik zou nog heel lang kunnen doorpraten over dit boek, maar eigenlijk moet je het zelf lezen. Of je nou jong bent en wilt weten wat jij zelf voor invloed kunt hebben, of van een oudere generatie bent en je (klein)kinderen een leefbare toekomst wilt nalaten.

Mijn oordeel

★★★★★

“Opgroeien terwijl de wereld in brand staat” is te koop bij:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven