Northern Wonder: Koffie zonder koffie

Koffie is voor veel mensen een eerste levensbehoefte, maar de productie ervan is eigenlijk superslecht voor het milieu. Vaak wordt er namelijk tropisch regenwoud gekapt voor koffieplantages, wat een verschrikking is voor de biodiversiteit. Maar het Nederlandse Northern Wonder heeft daar een oplossing voor: koffie zonder koffie. Ziet eruit als koffie, smaakt als koffie, werkt als koffie, maar is gemaakt van inheemse planten van hier.

Over Northern Wonder

Northern Wonder is een Nederlandse startup die geïnspireerd werd door vleesvervangers: als voedseltechnologen vlees zonder dieren kunnen maken, dan moeten we toch ook koffie zonder tropische koffiebonen kunnen maken?

Ze zijn dus lekker aan het experimenteren gegaan met lokale ingrediënten, blenden en roasten, en wat ik heb gedronken, en wat ze nu verkopen, is hun eerste versie. En natuurlijk blijven ze doorwerken om de boel nóg beter te maken.

Waarom zou je koffie zonder koffie willen drinken?

Koffie is volgens het WWF nummer 6 op de lijst van grootste veroorzakers van ontbossing. Oeps. Niet zo duurzaam dus. Er gaat dus ontzettend veel tropisch regenwoud verloren voor ons bakkie pleur. Niet zo tof.

Northern Wonder: bruine cups voor cafeïne, wit voor cafeïnevrij.

Wat zit er in koffie zonder koffie?

Lupine, gerst, rogge, kikkererwten, cichorei, cafeïne, natuurlijke aroma’s, zwarte bessen.

Op zich niet heel gek, en ik durf te wedden dat ze ook een flinke scheut inspiratie hebben gehaald uit de 19e-eeuwse armeluiskoffie. Koffie was toen echt een luxeproduct, lang niet iedereen kon het betalen, maar van cichoreiwortel kon je fake koffie zetten, omdat dat ook bitter is. Maar natuurlijk heeft Northern Wonder veel meer resources tot hun beschikking om tot een realistische koffiesmaak te komen!

Northern Wonder is trouwens heel transparant over hun ingrediënten: Zo worden voor hun natuurlijke aroma’s geen koffie of andere tropische ingrediënten gebruikt (dat zou natuurlijk afdoen aan hun missie), en hun cafeïne is synthetisch geproduceerd. Alle natuurlijke cafeïnebronnen zijn, je raadt het al, van tropische oorsprong en dat was een no-go voor ze.

Mijn ervaring

Northern Wonder levert hun koffie in 2 vormen: filtermaling en Nespresso-type cups. Ik heb de cups geprobeerd. De filtermaling heb ik ook, daar wil ik nog een keer cold brew van maken.

Ik drink eigenlijk nooit gewoon zwarte koffie, altijd ijskoffie met sojamelk of havermelk. En daarvoor vind ik Northern Wonder echt prima werken! Wel het bittertje en de cafeïne, niet de ontbossing. Yay! Ze hebben trouwens ook cafeïnevrij.

Maarrrr natuurlijk moeten we ook even aan een echte koffieliefhebber vragen wat hij ervan vindt. Paul is wel een échte koffiedrinker. En hij was impressed! Natuurlijk proef je wel dat het anders is dan Douwe Egberts, maar hij vond het zeker geslaagd en kon er prima van genieten.

Een glas ijskoffie gezet met Northern Wonder
Mijn easy ijskoffie: Espresso gezet met Northern Wonder (binnenkort verkopen ze ook espressomaling zag ik), 3 ijsblokjes en afgetopt met sojamelk. Mjam!

Duurzame pluspunten

  • Geen ontbossing
  • Cups zijn composteerbaar *
  • De zakken filterkoffie zijn gemaakt zonder aluminium, waardoor ze recyclebaar zijn
  • Kleinere CO2-footprint dan normale koffie
  • Minder landgebruik dan normale koffie
  • Minder zoetwatergebruik dan normale koffie

* Let op: Je kunt ze wel in de GFT bak doen voor industriële compostering, maar in de wormenbak is geen goed idee.

Waar te koop

Je kunt Northern Wonder op hun eigen website kopen, en ik hoop van harte dat ze binnenkort ook in de supermarkt en bij zoveel mogelijk toffe koffietentjes te krijgen zijn!

Ga naar de webshop van Northern Wonder

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven