Netjes wildplassen: zo doe je dat

Erger jij je soms ook groen en geel aan al die tissues die je ziet slingeren tijdens je boswandeling? Ze komen van mensen die even achter een boom een plas doen en dan vervolgens hun tissue laten liggen met de gedachte “ach, dat vergaat wel met de eerstvolgende regenbui”. WRONG! Ik vertel je hoe je NETJES kunt wildplassen, zodat jij niet “die persoon” bent.

Technisch gezien is wildplassen in Nederland verboden. Logisch, want Nederland is ontzettend dichtbevolkt en wildplassen in bewoond gebied geeft stankoverlast. Buiten de bebouwde kom wordt het wel soort-van-getolereerd, maar alsnog kan het je een boete van €140 euro opleveren. Dat je het even weet.

Maarja, als je moet, dan moet je. Midden in de natuur zijn geen wc’s, en met corona kun je er ook niet op rekenen dat je bij een horecapunt even je blaas kunt legen.

Achter een boom dan maar, met een tissue.

Mijn pee kit voor lange wandelingen

Wanneer ik langer ga wandelen dan een simpel ommetje, neem ik altijd een pee kit mee, want ik vind netjes wildplassen heel belangrijk. Ik ben zo iemand die altijd op het meest onhandige moment moet plassen, dus dan kun je maar beter voorbereid zijn.

Mijn pee kit bestaat uit een ziplockzakje met daarin:

  • Een pakje tissues, for obvious reasons
  • Handgel, voor hygiëne enzo
  • Een tweede ziplockzakje voor gebruikte tissues

Voor meerdaagse hikes neem ik meerdere pakjes tissues mee, of een platgedrukte wc-rol. Ook steek ik een schepje in één van de zijvakken, voor als ik een number two moet. Dat is echt een vak apart en gelukkig maar 1x voorgekomen (in Noorwegen). In Schotland timede mijn lijf dat kennelijk mooi precies iedere keer op een camping, waar ik gewoon lekker op een wc kon zitten. Chilliebillie.

Handleiding voor netjes wildplassen

  • Ga alleen wildplassen buiten de bebouwde kom.
  • Loop een eindje van het pad af, zodat je A) niet gezien wordt met je blote billen en B) niet zorgt voor overlast. Pas wel goed op waar je je voeten neerzet. Zorg ook dat je niet te dicht bij water gaat, om drinkwatervervuiling te voorkomen.
  • Zoek een plekje waar je stabiel kunt neerhurken. (Ik heb geen probleem met hurken, mocht je dat lastig vinden, probeer dan een plastuit.)
  • Doe je ding.
  • En nu het belangrijkste: STOP JE GEBRUIKTE TISSUE IN BOVENGENOEMDE TWEEDE ZIPLOCKZAKJE. Gooi aan het eind van je wandeling je zakje met gebruikte tissues netjes in een prullenbak. Geen prullenbak in zicht? Neem ze de boel dan mee naar huis om daar netjes weg te gooien. *

* Ik experimenteer sinds kort met het legen van het zakje in de wc en hergebruiken zolang het nog niet stinkt. Scheelt weer plastic afval. Urine is in principe steriel, maar bacteriën aan je foef natuurlijk niet. Maar zolang ze geen voedingsbodem hebben in dat zakje denk ik dat dat best goedkomt.

5 reacties
  • G Wolters schreef:

    Als je echt duurzaam wilt wildplassen, ga je niet achter een boom zitten. De ammoniak die in de urine zit is heel slecht voor de boom.
    Het beste zou zijn in een derde zip lock zak plassen met een plastuitje (outdoorwinkels) en je eigen urine weer meenemen. Maar dat gaat misschien wel erg ver. En in handgel zit vaak troep. Ik zou een stukje natuurlijke zeep bij de tissues stoppen. (als je dan toch duurzaam bezig bent).Je hebt meestal wel water bij je waar je wat van kunt gebruiken. Of je wast je handen naderhand thuis (en zorgt dat je zo min mogelijk aanraakt; maar dan moet je wel erg opblijven letten).

  • Loes Leurs schreef:

    Een plastic zakje is natuurlijk slecht voor het milieu. Maar wat is het alternatief? Het plastic zakje thuis legen, wassen en de volgende keer opnieuw gebruiken?

    • Charlotte schreef:

      Hoi Loes, in principe heeft alles wat je doet, zelfs simpelweg bestaan, impact op het milieu. Bewuste en verantwoordelijke keuzes maken zijn beter dan nitpicken en perfectie nastreven. Plastic an sich is niet per se de duivel – hoe je ermee omgaat is ook belangrijk. In de beschreven situatie is het gebruiken van een plastic zakje een heel goede keuze. Zeker als je er verantwoordelijk mee omgaat en het thuis netjes weggooit of recyclet. Nederland heeft een van de beste afvalverwerkingssystemen ter wereld.

  • Wendy schreef:

    Ik ben toch echt wel fan van de plastuit. Hierdoor hoef ik geen tissues te gebruiken dus dat scheelt weer.
    Het plastuiten was even een leerproces maar ik ben nu volleerd 🙂

  • Comments

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven