Op stap met boswachter Amy: Nederland Plant Bomen, help jij mee? [3/3]

In januari ben ik een dagje met boswachter Amy Zeeman uit Flevoland op stap geweest, om te kijken wat zij nu allemaal doet als boswachter. Dit is het laatste deel in de serie: Nederland Plant Bomen. Staatsbosbeheer wil namelijk 1 miljoen nieuwe bomen planten in Nederland en heeft daarbij jouw hulp nodig. Lees verder om te ontdekken hoe je mee kunt doen!

Bekijk ook de voorgaande artikelen in deze serie:

Nederland Plant Bomen

Wat houdt Nederland Plant Bomen precies in?

Staatsbosbeheer heeft het streven om binnen 10 jaar 5000 hectare nieuw bos aan te planten. Geen herplant op bestaande bospercelen, maar echt nieuw bos. Dat is gigantisch veel, ongeveer 2500 voetbalvelden bij elkaar!

Met Nederland Plant Bomen hebben we alvast een beginnetje gemaakt: het is een samenwerking met de Evangelische Omroep en Nationale Boomfeestdag.

Boomfeestdag richt zich vooral op scholen en kinderen: zij betrekken kinderen bij de ontwikkeling van nieuw bos door middel van boomplantdagen.

De EO trekt de campagne. In maart wordt er nog eens extra aandacht aan besteed op tv: presentator Bert van Leeuwen bezoekt een aantal bossen in Nederland. Samen met de boswachters en een aantal unieke verhalen van andere mensen laat hij zien waarom bossen zo belangrijk zijn.

Vanuit Staatsbosbeheer bieden wij de terreinen aan. Dit gaat in samenwerking met de gemeentes en provincies, we kunnen natuurlijk niet zomaar als organisatie een willekeurig stuk land pakken 😉

Het doel van deze campagne is om zo’n 1 miljoen bomen gaan planten, dan zitten we al op 200 hectare.

Zo kun je meedoen

Zo’n enorm project kost natuurlijk veel geld, daarom proberen we zoveel mogelijk op te halen uit donaties. Voor €7,50 kun je een boom doneren via nederlandplantbomen.nl.

Je kunt ervoor kiezen om dat voor je eigen provincie te doen, maar wanneer er in de ene provincie een overschot is en een andere provincie een tekort, dan wordt er natuurlijk wel een beetje herverdeeld.

Maar voor €7,50 kun je dus al een boompje doneren. Daar zitten de kosten in van de opkweek, het klaarmaken van de grond, het planten van de boom en de eerste paar jaar verzorging.

Fotocredits: Staatsbosbeheer

Zo worden bomen gekweekt

De meeste bomen die wij inplanten – en dat zal voor Nederland Plant Bomen niet anders zijn – komen van onze eigen zaad- en plantsoenafdeling. Staatsbosbeheer heeft daar verschillende van, verspreid door heel Nederland.

Hier in Dronten hebben we de grootste genenbank met autochtone, oerhollandse soorten bomen en struiken. De zaden daarvan worden elk jaar verzameld, schoongemaakt, en naar de kwekers gebracht om te ontkiemen. Wanneer de boompjes ongeveer een meter hoog zijn, worden ze uitgeplant.

Een deel van deze bomen wordt gebruikt in onze eigen natuurgebieden, zodat we planten met de soorten die we zelf hebben. De afdeling die hier over gaat, gaat ook over de import: als er tóch een keer bomen uit het buitenland worden geïmporteerd, doen zij een strenge kwaiteitscontrole.

Een ander deel van de boompjes wordt verkocht, zowel in binnen- als buitenland.

Er worden jaarlijks zo’n 1 miljoen bomen en struiken van onze kwekers uitgeplant, verdeeld over gebieden van Staatsbosbeheer en lokale plantsoenendiensten.

Dus met deze campagne komen daar nog eens 1 miljoen bomen bovenop.

Waarom deze actie?

Hoe zit dat precies met de financiering van Staatsbosbeheer? Kan Staatsbosbeheer rondkomen zonder bomenkap bijvoorbeeld?

Staatsbosbeheer heeft verschillende inkomstenbronnen: voor een deel worden ze door de staat gefinancierd, voor een deel hebben ze inkomsten uit de houtoogst en recreatie.

Je moet natuurlijk wel je boswachters kunnen betalen.

Ja, en denk aan al die recreatieve voorzieningen die we moeten onderhouden.

We zijn een semi-overheidsorganisatie: voor een deel afhankelijk van de overheid, maar ook een losstaande organisatie. De subsidie die we krijgen is een orde grootte van 2 kopjes koffie per persoon per jaar voor natuurbeheer. Daar valt niet alleen aanplant onder, maar ook onderhoud van recreatieve voorzieningen, personeel, machines, en van alleen die subsidie gaat dat niet lukken.

Dus die overige inkomstenbronnen hebben we hard nodig. Maar daarnaast is Staatsbosbeheer wel een non-profit-organisatie: we hebben geen winstoogmerk.

Voor de lezers die niet veel bezig zijn met financiën: er is een verschil tussen omzet en winst. Je hebt natuurlijk omzet nodig om je mensen en voorzieningen te kunnen betalen. Non-profit betekent niet dat je geen geld mag verdienen om je organisatie te onderhouden en je werk uit te voeren. Het betekent alleen dat je geen winstoogmerk hebt. Dus de winst die je behaalt, probeer je zoveel mogelijk weer te investeren.

Precies. Van al het geld wat wij binnenkrijgen van de staat, door houtverkoop, excursies, toegang voor hondenuitlaatservices, en dergelijke, betalen wij het beheer van onze terreinen. Wij zorgen dat je gewoon over een pad kunt blijven lopen, in plaats van dat het allemaal dichtgroeit. Want onderhoud kost geld: denk bijvoorbeeld aan de tractor en de benzine, de materialen die nodig zijn voor onderhoud en het loon van de mensen die dit moeten doen.

Die paden blijven inderdaad niet magisch open.

Inderdaad. Denk ook aan de veiligheid, en het feit dat sommige dingen gewoon slijten. Onze houten wandelpaaltjes moeten bijvoorbeeld om de 10 jaar vervangen worden. Dat is allemaal niet gratis.

Het moet ergens vandaan komen.

Dus die €7,50 die wij vragen in deze campagne, is echt puur en alleen voor dat nieuwe bos. Iedereen die dat ook wil, en graag zijn steentje bij wil dragen, kan dus voor €7,50 een boompje laten planten.

En wat is €7,50 nou? Dat is een keertje niet naar de MacDonalds, of een keer geen fles wijn in het weekend.

Als iedere persoon zo zou denken, dan zouden we ons doel allang behaald hebben!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven