Interessant boek: Na de apocalyps

Stel je voor dat een groot deel van de mensheid uitsterft en er een hoop kennis verloren gaat, hoe vind je dan de meest essentiële gateway-technologieën opnieuw uit om de huidige samenleving te herbouwen? In “Na de apocalyps” vertelt Lewis Dartnell je precies wat je nodig hebt.

Ik had dit boek al van de bieb geleend voordat corona Nederland binnenkwam, maar ergens is dit op een twisted manier wel een passende gelegenheid om het hier te reviewen. Nu hopen we natuurlijk allemaal dat het niet tot apocalyptische omvang ontwikkelt, maar ergens diep van binnen ben ik blij dat ik dit boek in huis heb.

Laten we bij het begin beginnen: dit is geen boek voor doomsday preppers. Dit is een boek wat je nodig hebt ná die initiële fase van chaos en anarchie waar zij zich op voorbereiden. Je hebt shit somehow overleefd (omdat je zo’n badass hiker en kampeerder bent?), misschien zelfs al wel een groepje gevormd om samen te overleven, maar hoe bouw je onze technologische samenleving opnieuw op? Hoe zorg je ervoor dat je niet in een post-apocalyptische steentijd blijft steken?

Het boek begint met een korte situatieschets: wat gebeurt er eigenlijk tijdens een apocalyps, hoe snel vallen sommige technologieën weg? Wat is wel en niet bruikbaar? Hoe lang duurt het voor bepaalde middelen op zijn? Dartnell gaat uit van een best-case scenario: een groot deel van de mensheid sterft uit (door ziekte), maar de wereld blijft bewoonbaar (dus geen nucleaire ramp met decennialange fallout zones).

Je krijgt een kort preppers-advies om in ieder geval de steden te verlaten – door de opeenstapeling van lijken en de slechte verhouding mens versus resources is de kans klein dat je daar overleeft. Maar hoe verder als alle conserven op zijn, als alle apotheken zijn leeggeroofd en de benzinereservoirs onder de tankstations zijn leeggetankt?

Onze samenleving is op dit moment namelijk zo geavanceerd en gespecialiseerd, dat we individueel geen idee hebben hoe we iets opnieuw zouden moeten uitvinden.

Ik weet bijvoorbeeld hoe je zeep moet maken, maar ik had echt geen idee hoe je natriumhydroxide maakt, een essentieel ingrediënt (nu wel, en zolang de wereld niet vergaat, blijf ik het lekker bij Braumarkt kopen).

Of wat dacht je van mobiele telefonie? Niemand die in deze sector werkt, heeft de volledige kennis om een telefoon te maken of het netwerk in de lucht te houden. Zo gespecialiseerd zijn we. En zodra het internet uitvalt (wat vrij snel gebeurt tijdens een apocalyps), kun je ook niet even gauw alles opzoeken op wikipedia.

In de rest van het boek maak je kennis met alle basistechnologie die je nodig hebt om een nieuwe samenleving op te bouwen, op volgorde van belangrijkheid. Dit begint bij landbouw (eten!) en hygiëne (ziekte voorkomen), om langzaam via dingen als wind- en waterkracht op te bouwen naar communicatie en transport (kennelijk is het moeilijker om autobanden te maken dan benzine).

Niet alles wordt beschreven (dan zou het boek veel te dik worden), maar genoeg belangrijke ontwikkelingen om binnen enkele generaties weer een technologische samenleving te kunnen opbouwen. Hierbij wordt vaak verwezen naar de uitvinding van een bepaalde technologie in de geschiedenis, maar soms ook naar techologieën die stiekem in elkaar gebeund werden door gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog of technieken die nu gebruikt worden in derdewereldlanden.

Als laatste wijdt Dartnell nog een hoofdstuk aan de belangrijkste uitvinding ever: de wetenschappelijke methode van empirisch onderzoek: nauwkeurig waarnemen en beschrijven, en daar voorzichtig conclusies uit trekken. Het standaardiseren van maten. Zo heeft een nieuwe samenleving genoeg handvatten om zelf gericht onderzoek te doen en stappen voorwaarts te zetten, zodat we de donkere middeleeuwen kunnen overslaan en gauw weer op een vergelijkbaar niveau van comfort, medische zorg en veiligheid zitten.

Super interessant, heel inspirerend, en ik krijg er direct MYST vibes van. Ik hoop alleen van harte dat ik het nooit nodig ga hebben.

Fact file

Titel: Na de apocalyps – alles wat je nodig hebt om weer een beschaving op te bouwen

Auteur: Lewis Dartnell

Uitgever: Spectrum

Taal: Nederlands (vertaald uit het Engels)

Eerste druk: 2014

Genre / keywords: apocalyps, wederopbouw, prepping, doomsday, geschiedenis, wetenschap, technologie, ontwikkeling

Aantal pagina’s: 318

ISBN: 978-90-00-31297-9

Na De Apocalyps kun je hier kopen:

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven