Mijn favoriete moestuin resources voor beginners

Sinds we zijn verhuisd naar een huis met een tuin, kan ik mijn geluk niet op! Ik heb inmiddels verschillende hoekjes gebombardeerd tot moestuin, en dit is nog maar het begin. Maar ook al loop ik over van enthousiasme, en heb ik wel redelijk de groene vingers van mijn opa geërfd, ik ben nog steeds een groentje. (<< Haha, see what I did there?) In deze blogpost kun je een superfijne lijst verwachten van mijn favoriete moestuin resources voor beginners! Welke websites, boeken, video’s en apps hebben mij op weg geholpen?

1 – Moestuinforum.nl

Toen ik net begon vorig jaar met de moestuintjes van Albert Heijn, zocht ik een hoop dingen op op internet. Een potje van 12 cm doorsnee kan toch nooit genoeg zijn voor een grote komkommerplant? Wanneer kan ik de cherrytomaten zaaien? Is watermeloen eigenlijk wel geschikt voor mijn balkon?

Een website waar ik iedere keer weer op terecht kwam toen ik op zoek was naar fijne moestuin resources, was moestuinforum.nl. Een groep Nederlanders, Vlamingen en Nederlanders in het buitenland die elkaar adviseren op het gebied van tuinieren, recepten delen, en in de virtuele woonkamer kletsen over wat ze vandaag in de tuin hebben gedaan. Ik ben ook lid geworden en ben afgelopen herfst zelfs naar de moestuinforumdag geweest, waar ik een hoop leden in het echt heb ontmoet! 🙂

Het leuke is dat het niet alleen bij virtuele hulp blijft, maar er dus ook “in het echt” wat gebeurt. Op de moestuinforumdag kun je bijvoorbeeld zaden en stekjes ruilen, en er is ook een topic waar men een zadenenvelop rondstuurt, zodat je het hele jaar door zaden (grotendeels van eigen oogst) kunt ruilen. Hierdoor heb ik nu bijvoorbeeld 3 soorten erwten in plaats van 1!

2 – Floor Korte

Ik heb Floor ontdekt via Instagram, waar ik me verlekkerde aan haar prachtige moestuinfoto’s. Ze heeft een blog met allemaal fijne tips (zoals wat je right here right now kunt zaaien in juli) en ook al meerdere boeken op haar naam staan. Ik heb “De groene tuin” in mijn kast staan en daar staan echt heel veel toffe projecten en tips in.

Bijvoorbeeld hoe je een tuin inricht vanaf nul. Kijken naar de grond, waar wanneer de zon valt, waar de schaduwstukken zijn, dat soort dingen. Maar ook kleinere DIY’s en tips voor verschillende soorten planten. Heel fijn boek voor beginners! Ze heeft trouwens ook een fijne moestuinagenda.

3 – Groen Geluk – Lodewijk Hoekstra

Lodewijk schijnt bekend te zijn van TV, maar ik heb geen idee omdat ik geen TV kijk (hooguit af en toe NPO 1-2-3). Maar hij heeft een superfijn boek geschreven, wat een stuk breder gaat dan alleen een beetje tuinieren. In Groen Geluk geeft hij hondermiljoenmiljard praktische tips om jouw tuin én huis natuurinclusiever te maken. Dat vind ik echt amazing! Natuurlijk komt het vergroenen van je tuin aan bod, maar ook dingen als halfbestrating, speciale nestdakpannen, je gevel en dak vergroenen, grijswatersystemen, etc. Een boek naar mij hart!

4 – Makkelijke Moestuin app

Deze app hoort eigenlijk bij een merk wat vierkantemeter-moestuinspullen en zaden verkoopt, maar hij is ook heel bruikbaar als je je zaden ergens anders koopt, of in de volle grond of in emmers of wat dan ook teelt! Echt foolproof: Je kiest wat je zaait, en krijgt reminders voor dagelijkse to do’s in je moestuin en periodieke checkups van je plantjes. Zo word je als newbie aan de hand genomen om wat gevoel te ontwikkelen voor wanneer je je zaailingen kunt uitplanten, wanneer je kunt oogsten, wanneer je speciale klusjes moet doen bij een plant, en wanneer je een plant moet verwijderen.

Download voor Android | Download voor iPhone

5 – Handboek Urban Gardening – Kevin Espiritu

Heb je niet zoveel ruimte? Kleine tuin, dakterras, balkon of zelf maar een vensterbank? Dit is een fantastisch boek om inspiratie op te doen om daar a-l-l-e-s uit te halen. Ook heel fijn: een super uitgebreid hoofdstuk over de aquaponics methode. Met duidelijke DIY’s, en maakt de technische kant ervan eigenlijk best makkelijk lijken, zodat je er ook daadwerkelijk mee durft te beginnen.

6 – Charles Dowding

Een oude (maar zeer fitte) Britse man met een Youtubekanaal! Hij neemt je mee in zijn no-dig-gardening methode (dus niet ieder jaar de grond omspitten, heujjj!) en laat je periodiek zien hoe het met zijn tuin gaat en wat hij iedere maand doet. De ultieme combinatie van chillfilmpjes, educatie en inspiratie. Ik word echt zo blij van deze man!

Charles Dowding op Youtube

Dit bericht is gepubliceerd in 2017 en herschreven in juli 2023.

2 reacties
 • Jenny - IkReis schreef:

  Ik vind het helemaal geweldig dat de eerste bloembollen op beginnen te komen. Nog even en ik ga weer zaaien. Vorig jaar deden vooral de tomaten het goed, het jaar daarvoor de pompoenen.

 • MoestuinMomenten schreef:

  Bedankt voor de tips.
  Ik ga dit jaar helemaal op in mijn moestuin en ben er zelfs een blog over begonnen: http://moestuinmomenten.be

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven