Moestuin beginnen: 6 tips voor een gezonde en succesvolle start!

Met dank aan Albert Heijn, Hema en Welkoop heb ik het tuiniervirus helemaal te pakken. Ik vind het heerlijk om iedere ochtend na mijn ontbijt de plantjes even te verzorgen, eventueel een groot gegroeid kiemplantje over te potten en simpelweg te kijken en fotograferen wat mijn progress is! Een moestuin beginnen doe je met deze 6 basistips.

Dit is mijn eerste keer tuinieren (okee, afgezien van die keer dat ik een spruitbakje tuinkers van de hema had) en ik leer enorm veel daarvan! Dankzij Pinterest en een aantal tuinblogs leer ik handige trucjes en heb ik vaak snel door wat ik fout heb gedaan en waardoor een plantje dan bijvoorbeeld niet groeit.

Een moestuin beginnen is niet simpelweg zaadjes in de grond stoppen en hopen op het beste. Daarom deel ik met jullie de dingen waarvan ik heb gemerkt dat ze werken!

1 – Plant niet te vroeg

Hoe enthousiast je ook bent, hoeveel tuinierkriebels je ook krijgt met al die moestuinpotjes van Albert Heijn, veel van die plantjes kun je het beste nog niet direct zaaien. De actie liep in maart, en een aantal dingen kun je ook vroeg of zelfs year round zaaien, maar voor de meeste plantjes is half april een betere tijd. Het wordt nu langzaamaan wat warmer, ook ‘s nachts is het prima te doen met een graad of 6. Zo bevriezen je plantjes in ieder geval niet meer!

Zelf heb ik bijvoorbeeld mijn komkommer al half maart gezaaid en eind maart buiten in een pot gezet. In het begin wel ‘s avonds naar binnen gehaald, maar ik merk dat hij het eigenlijk niet zo comfortabel heeft: hij is nauwelijks gegroeid na het verpotten en pas nu zie ik beginnende puntjes tussen de kiemblaadjes.

Nu is het wel zo dat komkommer het niet leuk vindt om verpot te worden, en soms even kan stoppen met groeien. Ik hoop dat het nog goed komt en hij lekker van het zonnetje gaat genieten de komende tijd!

2 – Gebruik kokosvezel

Naast de potjes van Albert Heijn had ik ook zaadjes van de Hema en de Welkoop. Die zaadjes heb ik gezaaid op doodgewone biologische potgrond. De tijm is helaas doodgegaan, en ik hoop dat de citroenmelisse het beter gaat doen.

Potgrond bestaat voor een deel uit compost of halfverteerd organisch materiaal. Hierin kunnen soms ziektes of micro-organismen zitten waar jonge kiempjes helemaal niet tegenop kunnen boksen!

Wat een goed idee is, vooral voor gevoelige zaadjes, is om kokosvezel te gebruiken. Dit is luchtig en arm aan meststoffen en andere dingen waar kiempjes nog even geen behoefte aan hebben.

3 – Verspenen

Een moestuin beginnen doe je in kleine kweekpotjes op turftabletten. Maar op een gegeven moment wordt het tijd om je jonge plantjes te verpotten. Albert Heijn geeft als richtlijn “wanneer ze 4 centimeter groot zijn” en dat werkt voor mij heel fijn! Sommige plantjes kun je gewoon in het potje laten zitten – de kruiden zijn daar een goed voorbeeld van.

De grotere plantjes moet je verspenen: voorzichtig losmaken van elkaar en ruimer uitplanten. Op het moestuinjournaal is hier een heel goed filmpje over. Basically moet je ze verdrinken zodat ze grond lekker tussen de worteltjes wegspoelt. Op die manier kun je de plantjes voorzichtig losmaken en overpotten zonder de worteltjes te beschadigen.

Kun je wel wat overzicht gebruiken? Een moestuinagenda is daar heel handig bij.

4 – Plantenvoeding

Wanneer je zoals ik in potten werkt, omdat je niet de gelegenheid hebt om in de volle grond te werken, is het van belang dat je je plantjes af en toe wat plantenvoeding geeft. In een tuin kun je dat natuurlijk ook doen, maar daar heb je ook al wormen en natuurlijke compost van afgevallen blaadjes en dergelijke die langzaam verteren.

10 liter potgrond per emmer heeft namelijk wel wat voedingsstoffen, maar op een gegeven moment raakt dat natuurlijk ook op!

Ik heb een flesje biologische plantenvoeding gekocht bij de Hema voor 3 euro. Je doet gewoon een beetje in je gieter (of maatbeker in mijn geval…) in een verhouding 1:100. Ik geef alle plantjes die buiten uitgepot staan 1x in de week een beetje voeding.

5 – Ruimte

Plantjes hebben graag de ruimte, om hun wortelstelsel uit te kunnen breiden! Meer wortels betekent dat ze meer water en voedingsstoffen kunnen opnemen, wat natuurlijk keigoed is voor een gezond plantje!

Albert Heijn vindt dat je je plantjes in potjes van 12 centimeter doorsnee kunt overpotten. Grapjassen. Peterselie en tijm, natuurlijk. Maar grotere planten wil je toch echt in een mooie emmer van 30 centimeter diep planten, zodat ze lekker de ruimte hebben voor hun worteltjes.

6 – De hoogte in

Sommige planten groeien de hoogte in, of kun je dat laten doen. Geef die plantjes dan ook voldoende steun! Ik maak eenvoudige tipi’s van 3 bamboestokken die ik dan in de emmer kan zetten. Sommige plantjes hebben zelf kleine grijpgrage tentakeltjes om langs die stokken te klimmen. Doperwtjes bijvoorbeeld. Andere plantjes hebben wat hulp nodig, die moet je er soms voorzichtig aan vast binden op 1 en later soms meerder punten.

Ik heb bijvoorbeeld voor mijn komkommer ook stokken klaarliggen. Komkommer groeit van zichzelf uitgebreid over de grond, maar je kunt hem ook heel goed de hoogte in leiden. Scheelt ruimte!

Zo simpel is het, een moestuin beginnen. Ja het kost je wat moeite en aandacht, maar niet meer dan een half uurtje per dag.

Zo zorg je dat je plantjes het ook daadwerkelijk goed gaan doen

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven