Deze 5 tips voor een minimalistische mindset helpen je om duurzamer te leven

Minimalisme is een duurzame vorm van leven. Een minimalistische mindset voorkomt dat je constant meewaait met trends, die je verleiden om dingen te kopen die je helemaal niet nodig hebt. En wat je niet koopt, draagt ook niet bij aan je ecologische footprint. Maar hoe bereik je zo’n minimalistische mindset?

Een paar jaar geleden kreeg ik ooit eens een mailtje van een tijdschrift of ik geïnterviewd wilde worden over mijn minimalistische levensstijl. Ik, minimalistisch? Ik vond mezelf helemaal geen minimalist. Ik verwees de journalist in kwestie door naar écht minimalistische bloggers.

Achteraf gezien was (en ben) ik misschien wél een minimalist. Zeker vanuit het standaard perspectief van vrouwenbladen. Ik loop niet mee met de laatste mode, ik zou echt niet weten wat de laatste trends zijn op interieurgebied en ik ben gewoon niet echt het soort persoon om geld uit te geven aan “meuk” die ik niet nodig heb. Eigenlijk heb ik dat van huis ook een beetje zo meegekregen.

Toen ik net begon met bloggen was ik wél geïnteresseerd in meelopen met de laatste trends. Beautybloggen was hot. Vooral op make-upgebied móést ik de nieuwste limited edition collecties hebben van Catrice en Essence. Ik vond het vreselijk dat ik niet rijk genoeg was om al die producten van MAC en Chanel en Dior aan te schaffen. Nee, dat was absoluut niet minmalistisch of duurzaam. Ik hield me daar toen ook nog helemaal niet mee bezig. Maar op een gegeven moment begon het constant meelopen simpelweg vermoeiend te worden. Zo’n persoon was ik helemaal niet.

Inmiddels ben ik weer terug bij hoe ik ben opgevoed: die trends kunnen mijn reet roesten (pardon my French), en na een periode van veel te veel make-up hoarden weer terug bij praktisch, eenvoudig en natuurlijk. Grappig, hoe je achteraf van die fases in je leven kunt zien. Nu ik ouder ben kan ik het ook veel meer in perspectief plaatsen. Veel hiken, waarbij je geen onnodig gewicht op je rug wilt, heeft ook zijn steentje bijgedragen.

Deze tips voor een minimalistische mindset kun je makkelijk zelf adopteren

1 – Je hebt de laatste mode helemaal niet nodig

Je bent goed zoals je bent, in de kleren die jij lekker vindt zitten. Daarvoor hoef je echt niet ieder seizoen iets nieuws te kopen, behalve wanneer je om praktische redenen écht iets nieuws nodig hebt. De mensen die er toe doen, houden toch wel van je.

Wat mij heel erg heeft geholpen is om geen modebladen meer te kopen. Als tiener en twintiger deed ik dat best veel, nu eigenlijk al jaren niet meer. Je wordt er óf onzeker, óf hebberig, óf zelfs allebei van. Nergens voor nodig.

Niet met de laatste mode meelopen scheelt voor jou een hoop geld, en voor de aarde een flink stuk milieubelasting.

2 – Je bent mooi zoals je bent

Je hebt geen masker van make-up nodig om mooi te zijn. Je bent goed zoals je bent. Het scheelt je een hoop tijd, geld en moeite als je niet jezelf dagelijks vol in de maquillage hoeft te zetten.

Persoonlijk vind ik het natuurlijk wel fijn om schoon, fris en verzorgd te zijn. Deo, tandenpoetsen, wassen en een klein likje crème. Maar make-up draag ik bijna nooit meer. Niet nodig als je thuis werkt, en niet handig als je op reis bent.

Cosmetica heeft niet heel veel impact op het milieu vergeleken met andere dingen, maar alsnog scheelt het een hoop plastic. En wist je dat in veel reguliere cosmetica ingrediënten uit de olie-industrie zitten?

3 – Wees zuinig op wat je hebt

Heb je echt direct een nieuwe telefoon nodig zodra je abonnement verlopen is? Heb je echt die nieuwste Apple-gadget nodig waarvan je eigenlijk niet weet wat het nut is? Moet je echt iedere paar jaar een nieuwe laptop of tv, ook al werkt je huidige nog prima?

Elektronica heeft van alle spullen de grootste milieu-footprint. Wees zuinig op wat je hebt. Probeer er zo lang mogelijk mee te doen voor je een item vervangt.

4 – Exit frustels en meuk

Dit is iets wat ik persoonlijk niet begrijp: Er zijn mensen die ieder seizoen de Action leegshoppen en hun huis vol meuk hebben liggen, maar om eerlijk te zijn: is dat het geld waard? Is dat de moeite waard? Is dat de ruimte waard?

Het is eigenlijk bizar hoeveel troepjes er wordt verkocht die we helemaal niet nodig hebben. En dat moet allemaal geproduceerd en vervoerd worden. No thanks.

5 – Go with the flow

In deze prestatiegerichte maatschappij is het misschien nog wel belangrijker dan eerst om naar jezelf en je lichaam te luisteren. Na twee burnouts weet ik dat als geen ander.

Word je echt gelukkig van een 9-to-5-baan? Wat doet het met je lichaam om op de klok te leven, in plaats van met de zon en de seizoenen? Voor wie stel je al die lange-termijndoelen? Doe je dingen omdat je het zelf wilt, of omdat het “zo hoort”?

Het kan ook anders: kijk naar wat je nodig hebt, en werk daarvoor. Misschien kun je dan zelfs een tandje langzamer, of een dag in de week minder werken!

Vind jij dat je een minimalistische mindset hebt? Wat vind jij echt zonde van je tijd en geld, en wat voor weerslag heeft dat op jouw gezondheid en het milieu? Laat het me weten in de comments!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven