Milieuvriendelijkere alternatieven voor schuursponsjes

Je kent ze vast wel: De schuursponsjes van plasticschuim. Met een stuk of 10 in een eveneens plastic verpakking voor nog geen euro per stuk. Heb jij ze nog in de keuken liggen? Ik geef je vandaag een paar ecovriendelijkere alternatieven voor schuursponsjes.

Als je nog niet zo lang bezig bent met verduurzamen, durf ik te wedden dat je ze nog in je keuken hebt liggen. Ik gebruikte ze ook nog best lang terwijl ik al aan het verduurzamen was. Het is zo’n ding waar je eigenlijk niet zo bij nadenkt.

Tot je badkamer praktisch zero waste is, en je je aandacht op de keuken richt. Of totdat je simpelweg aan een nieuw pak schuursponsjes toe bent, en opmerkt: Hee, dit is eigenlijk teringveel plastic dat ontworpen is om maar een paar weken te gebruiken, weg te gooien, nieuwe te kopen – en daar gebruik ik er vet veel per jaar van – mijn hele leven al! Hoeveel schuursponsjes zou ik in mijn hele leven al verbruikt hebben, die nu allemaal ergens op de vuilnisbelt liggen, of in een verbrandingsoven zijn geĆ«indigd?

In 2020 kwam die gedachte voor het eerst bij me op. Ik heb zelf een sponsje (lees: een lapje van vlastouw) gehaakt en diverse alternatieven opgesnord.

Wat zijn eigenlijk die alternatieven voor schuursponsjes?

1 – Zelf haken van vlastouw

Bij de Albert Heijn heb je nog wel van die bollen vlastouw. Je kunt daar een lapje van haken om je pannen te schrobben. Goed voor vette oppervlakken, maar schuurt wat minder. Kun je nog niet haken, dan is dit het meest eenvoudige beginnersproject dat je kunt verzinnen.

Mijn instructies vind je hier.

2 – Loofah

Vrucht van de loofah-plant. Dit is een klimplant, van origine tropisch, maar je zou hem ook in deze regionen kunnen groeien. Je kunt deze vruchten oogsten als spons wanneer ze helemaal uitgedroogd aan de plant hangen. Ik vind deze heel fijn werken. Hij wordt ook wel verkocht als scrubspons voor je lichaam.

3 – Eco-schuursponsjes van Esparto-gras

Deze kwam ik toevallig tegen bij een winkel die nu weg is uit Hengelo, maar is een heel interessant alternatief: gras. Esparto-gras is een Mediterraanse grassoort en geeft gedroogd ruwe vezels die erg geschikt zijn om iets mee schoon te schuren. Ik heb ze gekocht op een klein baaltje / rolletje, waar je dan 3 bolletjes van kunt rollen.

Te koop via eco-schuursponsjes.nl

4 – Kokosvezels

Een andere optie is kokosvezel. Dit is eigenlijk een afvalproduct bij de productie van kokos en kokosmelk, maar de buitenkant van de harde kokosnoot is ook wat waard! Zo kun je er potgrond, deurmatten, en ook schuursponsjes van maken.

Dit zijn een paar opties die ik kon vinden:

5 – Schuurspons van Sonett / Greenminds

Wil je iets wat iets meer als een traditionele schuurspons eruit ziet en voelt, dan zijn de sponzen van Greenminds / Sonett een goede optie. Ik krijg sterk het vermoeden dat ze door dezelfde fabrikant gemaakt worden, gezien ze er exact hetzelfde uitzien en exact dezelfde materialen bevatten.

Deze schuursponsjes zijn gemaakt van cellulose met een toplaag van sisal en gerecyclede PET. Dat laatste vind ik een beetje jammer, want daardoor zijn ze niet te composteren, zoals kokosvezel of loofah. Maar als je een partner hebt die nog een beetje moet wennen aan al die duurzame alternatieven, dan is dit een fijne tussenweg.

Te koop bij Ekoplaza

1 reacties
  • V. schreef:

    De schuursponzen van Greenminds bevatten microplastics volgens beat the microbeats….. niet heel positief dus….

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven