Mijn eerste keer bij een XR actie – inclusief een onverwachte aanvaring met de politie

Afgelopen zaterdag, 11 maart, was is als supporter/toeschouwer bij de A12 blokkade van Extinction Rebellion. Een heel gezellige zonnige middag, een ontzettend empowering avond, en een onverwachte, spannende aanvaring met een politieagent die dingen deed die niet door de beugel kunnen…

“DE RIJBAAN OP! NU!”

De agent pakt me ruw beet en probeert me hardhandig van de stoep richting de groep rebellen op de A12 te slepen.

Dat was niet hoe ik me de solidariteitsdemonstratie (ofwel: toeschouwer van de XR demonstratie, naast de A12 ipv erop) had voorgesteld. Het begon zo gezellig en gemoedelijk. Beetje picknicken met een paarduizend man. Om 17:00 zouden ze beginnen met arrestaties.

Dat we als toeschouwers met het waterkanon het bos langs de weg werden ingejaagd was tot daar aan toe. Als dat monster verder is gereden, gaan we weer op de stoep staan om onze solidariteit te tonen. Lekker meeblèren met de liedjes. Veilig vanaf de zijlijn. Nouja, “veilig…”

Er komt een groepje agenten aan. Ze willen dat we verderop gaan staan. Sure, no problem. Er staat een politiebusje half op de stoep in de weg, waar we even omheen moeten. Sommigen lopen langs de linkerkant (bos), anderen langs de rechterkant (fietspad). Wij willen langs de linkerkant.

En dan gebeurt het. Dat mag opeens niet van meneer de agent. Hij pakt ons ruw vast en wil ons naar de rebellen op de rijbaan sleuren. Ik stribbel tegen. Adrenaline through the roof. Nee! Dat willen we niet! Hij luistert niet. Wordt hardhandiger. Probeert hij ons er nou bij te naaien?! Deze agent gaat ver buiten zijn boekje.

NEE! WIJ HOREN SLECHTS BIJ DE SUPPORTERS LANGS DE ZIJLIJN!

Eindelijk lijken we tot hem door te dringen. Hij laat ons los. De schrik zit er wel goed in. Even op adem komen.

Op een gegeven moment worden we door iets schappelijkere agenten zover van de demonstranten gescheiden dat we maar omlopen naar de andere kant, naar het malieveld. Tot half 8 daar de arresteerbare groep aangemoedigd. Achteraf gezien hadden we best tot het einde kunnen blijven.

Volgende keer weer. Niet alleen uit solidariteit, maar stiekem ook een beetje out of spite. Wat denken ze wel. Onschuldige toeschouwers intimideren.


Inmiddels via de website van de politie een klacht ingediend. Mijn maatje van die dag ook. Verwacht niet veel meer dan excuses omdat we te flabbergasted waren om om identificatie te vragen, maar we vinden het belangrijk om op zijn minst een melding te maken wanneer een agent zo buiten zij boekje gaat. Dank Amnesty waarnemermeneer voor de tip 💚

Veelgestelde vragen

Is dit gebruikelijk voor een XR demonstratie?

Nee, absoluut niet. Er zijn 2 gescheiden groepen: de rebellen OP de A12, die bewust het risico nemen om gearresteerd te worden. En de supporters/toeschouwers langs de zijlijn, die niet op de A12 staan maar op de stoep, en dus niet strafbaar zijn. De politie hoort de toeschouwers met rust te laten.

Waarom is het niet okee wat deze agent deed?

Hij probeerde onschuldige omstanders te dwingen om een strafbaar feit te plegen.

Ben je nu een politie-hatende anarchist?

Haha, nee. Ik heb nog steeds vertrouwen in en respect voor onze politie. Ze zorgen er ook voor dat van tevoren de A12 is afgezet, zodat de demonstratie veilig kan plaatsvinden. En ik snap ook dat de burgemeester het op een gegeven moment zat is, en dat die agenten ook alleen maar hun werk doen. (Hoewel dat ook prima zonder waterkanonnen en full blown ME gear kan. XR is geweldloos, daar heb je geen schilden en wapenstokken voor nodig. En waterkanon op pers en toeschouwers richten is ook niet fraai.)

Van een vriend die daadwerkelijk op de A12 zat, hoorde ik dat de agent die hem arresteerde heel vriendelijk was en vroeg of hij een fijne dag had gehad.

Het was puur die ene agent die ons van de stoep naar de A12 wilde dwingen, waar ik een probleem mee heb. Dat is simpelweg niet okee.

Hoe gaat het nu met je?

Het gaat prima met me! De schrik zat er even goed in, op het moment zelf scheet ik alle 7 kleuren van de regenboog, en na afloop vloeiden er wat traantjes van woede en opluchting. En natuurlijk schreeuwde ik extra hard mee met het herhalende “WIJ ZIJN VREEDZAAM, WAT ZIJN JULLIE?!”

Ga je volgende keer weer naar XR?

Als het niet tijdens ons verhuiswindow is, dan zeker! Ik laat me niet afschrikken door dit soort intimidatie. Ik weet dat de politie dat niet mag doen. Dus, ja, ik ga zeker vaker naar XR demonstraties. In ieder geval als supporter.

Ik wil zelf ook wel eens naar zo’n XR demonstratie, maar ik vind het eng.

Snap ik, het is ook spannend! Maar de sfeer is ongelofelijk goed en gemoedelijk. Extinction Rebellion is vreedzaam en geweldloos. Iedereen hoort erbij en je voelt je ontzettend veilig in de groep, we passen goed op elkaar.

Het helpt heel erg om een maatje te hebben om mee op te trekken, of een groepje. Vind ik zelf ook fijn. Heb je geen maatje, stuur me dan gerust een berichtje op Instagram om je bij mij (en eventuele anderen) aan te sluiten.

Daarnaast kan ik absoluut aanraden om eens aan te sluiten bij een Meet & Eat van een XR groep bij jou in de buurt, of een actietraining te volgen, ook als je niet van plan bent om mee te doen met de arresteerbare groep. Tijdens zo’n actietraining leer je wat er min of meer gebeurt tijdens een demonstratie, hoe de politie te werk gaat, hoe je daarop kunt reageren, wat je rechten zijn, etc. Ook leer je om voor jezelf duidelijke grenzen te stellen in je eigen actievoeren: waar voel jij je comfortabel bij? Wanneer is het voor jou genoeg?

Verder heeft XR ook goede nazorg via de Telegram supporters broadcast van een actie.

Update juni 2023: Na mijn tweede demonstratie heb ik nu ook een blogpost met al mijn ervaringen en tips, voor als je het net als ik de eerste keer een beetje spannend vindt.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven