Mijn eerste ervaring met Pieter Pot

Als je een beetje je tenen in duurzaamheid dipt hier in Nederland, kom je al gauw de naam Pieter Pot tegen. Pieter Pot bezorgt boodschappen in herbruikbare verpakkingen. Laatst kon ik mijn eigen account aanmaken en voor het eerst een bestelling plaatsen. In deze blogpost vertel ik je over die eerste ervaring met Pieter Pot!

Wat is Pieter Pot

Pieter Pot is een Nederlands bedrijf dat boodschappen zonder plastic wegwerpverpakking wil aanbieden, zonder dat je er meer voor kwijt bent dan in de supermarkt. Zij kopen in bulk in, bijvoorbeeld olijfolie of rijst per kuub (dat is 1000 L). Zij verkopen dat in glazen statiegeldpotten en -flessen aan consumenten.

Naast het feit dat ze hiermee een hoop wegwerpplastic aan de kant van de consument voorkomen, willen ze ook het stukje tussen henzelf en de leverancier circulair maken, door de bulkverpakking ook terug te sturen, zodat die opnieuw gebruikt kan worden.

Paul en ik hadden het er laatst over, dat het eigenlijk “gek” is dat Pieter Pot zo vernieuwend is. Vroeger hadden we ook een prima systeem zonder plastic, en toen zijn we allerlei verschillende soorten wegwerpverpakkingen gaan maken en nu is het een bende om te recyclen. Dus een goede zaak dat Pieter Pot bestaat!

Hoe werkt Pieter Pot

Pieter Pot werkt eigenlijk heel makkelijk. Je maakt een account, je bestelt boodschappen, je boodschappen worden thuisbezorgd. Net als wanneer je bij de supermarkt bestelt. Heb je lege potten van de vorige bestelling, dan kun je die mee teruggeven aan de bezorger. Simple as that!

Natuurlijk zijn er wel wat dingen waar je even rekening mee moet houden. Zo hebben ze in verband met hun enorme groei een wachtlijst. Dus schrijf je zo snel mogelijk in, dan ben je ook zo snel mogelijk aan de beurt!

Daarnaast verkopen ze om praktische redenen alleen houdbare producten. Dus je verse groenten moet je nog even op de markt halen 😉

Mijn eerste ervaring met Pieter Pot

Zelf had ik het enorme geluk dat ik niet op de wachtlijst hoefde: Pieter Pot had een toffe actie voor de mensen die hadden meegedaan met de Zero Waste Tour dat ze de wachtlijst konden skippen.

Anyway, wanneer je je account maakt, krijg je een fijn introductiefilmpje te zien waarin wordt uitgelegd hoe het allemaal werkt. En dan kun je bestellen!

Bestellen

Het minimumbestelbedrag is €25, dus het is handig om een boodschappenplanning te maken en dus alles tegelijk te bestellen. Vanaf €50 bezorgen ze gratis.

Die prijzen zijn trouwens zonder het statiegeld, dus let daar even op. Maar er staat een heel handig meetbalkje boven in beeld bij je winkelmandje. Die eerste keer was het statiegeld wel even schrikken, maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Je krijgt het namelijk gewoon terug wanneer je je potten inlevert.

Assortiment & prijzen

Het assortiment is al behoorlijk groot, en groeit nog steeds. Alle basics kun je er gewoon vinden, en soms ook fijne extra’s en varianten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor merkloze ketchup en specifiek Heinz ketchup. En voor eenzelfde prijs als in de winkel!

Natuurlijk moeten hier wel een paar kanttekeningen bij gemaakt worden. Van sommige soorten producten verkopen ze alleen een duurzaam A-merk. Van bijvoorbeeld WC papier verkopen ze alleen The Good Roll op dit moment. Zelfde prijs als in de winkel, maar die prijs is natuurlijk wel hoger dan Jumbo huismerk 16 rollen in een plasticje. Maar van merkloze producten zoals rijst, noodles, pasta, olijfolie, etc is de prijs vrij supermarkthuismerkconform 🙂

Bezorging

Je kunt bij het afrekenen zelf een bezorgmoment kiezen. Alle keuzes die ik had waren tussen 17:00 en 22:00, dus rond en na etenstijd, wanneer de meeste mensen wel thuis zijn. Weet (nog) niet of dit standaard is of dat je ook overdag kunt laten bezorgen, maar dat gaan we uitvinden met volgende bestellingen! Ik kon trouwens al een bezorgmoment binnen 2 dagen kiezen, wat superchill was.

De bezorger was ook heel vriendelijk, goed op de hoogte van hoe Pieter Pot werkt. Legde nog even uit dat ik potten gewoon kon inleveren bij volgende bestelling. En de jute boodschappentas waar alle potten in zaten ook. Mooi geregeld!

Al met al een fijne eerste ervaring bij Pieter Pot! Het systeem is heel duidelijk en transparant. De komende tijd zal ik boodschappen bij ze blijven bestellen en kijken of ik dat permanent fijn vind.

Starten met zero waste leven? Hier vind je mijn tips voor beginners.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven