Mijn eerste ervaring met barefoot schoenen

Barefoot schoenen. Het eerste beeld wat je daar waarschijnlijk bij hebt zijn van die rubberachtige schoenen met teentjes. Am I right? Maar er zijn veel meer soorten barefoot schoenen. In deze blogpost vertel ik over mijn eerste barefoot schoenen, waarom ik ze heb gekocht en waarom ik er zo blij mee ben. Are you ready?

Wat zijn barefoot schoenen?

Barefoot schoenen zijn schoenen die daadwerkelijk naar de natuurlijke vorm van je blote voet zijn gevormd, in plaats van een ondersteunende en verende vorm. Je hiel staat daardoor plat op de grond, in plaats van iets verhoogd, en de voorvoet is wat breder ontworpen, waardoor je tenen op een natuurlijke manier kunnen spreiden. De zool is vrij dun en heel flexibel. Sommige barefoot schoenen hebben teentjes, maar lang niet allemaal.

Waarom heb ik barefoot schoenen gekocht?

Het lichtje ging bij mij branden toen ik “Gelukkig kunnen we wandelen” las. In dat boek staat een hoofdstuk over de voordelen van op blote voeten wandelen. Er werd verteld hoe de ontwikkeling van verende, ondersteunende schoenen lijnrecht opging met een explosieve toename van bepaalde wandelblessures. En ook liet de schrijver vallen dat barefoot schoenen bij de voorvoet breder zijn dag reguliere schoenen.

Dat was mijn cue. Ik heb altijd al moeilijke voeten gehad. Breed. Hoge wreef. Platvoeten. Godsgruwelijk moeilijk om schoenen te vinden die passen, laat staan lekker zitten. Alles is te smal. Wanneer er een type schoenen in de mode is van dun, flexibel materiaal, dan kan ik me daar nog wel mee redden. De zijkant van mijn voet rekt de schoen op en valt een klein beetje over de zool heen. Maar met de huidige mode van stug materiaal en de lompste, dikste zolen van de geschiedenis? Forget it.

Daarnaast was ik het zat dat fysio’s en podologen probeerden mijn manier van lopen te corrigeren. Ja, ik heb platvoeten. Ja, ik kan daar prima op lopen. Ja, ik heb best wel vaak klachten aan mijn voeten. Maar door dat boek kreeg ik een nieuw perspectief: komen mijn klachten door mijn voeten, of komen de klachten door mijn schoeisel? Corrigerende zolen hebben altijd meer klachten dan goeds gebracht voor mij. Ik draag ze allang niet meer. Thuis en in de zomer loop ik het liefst op blote voeten of superdunne slippers.

Anyway, toen ik las over die flexibele schoenen met brede voorvoet, was ik direct verkocht. Zou dit mijn holy grail zijn? Ik had nog één fatsoenlijk passend, lekker zittend paar dichte schoenen: mijn Meindl Matrei wandelschoen (breedste damesmodel wat ze hebben, hierin kan ik ook mijn teentjes wiebelen). En ook die beginnen op zijn eind te raken.

Sowieso worth it om op zijn minst barefoot schoenen te gaan proberen!

Barefoot & More

Omdat de duurzaamste keuze – tweedehands schoenen – voor mij obviously geen optie is, reden Paul en ik op een goede zondag naar Arnhem, om schoenen te kopen bij Barefoot & More. Ik had al op de website gesnuffeld en een mooi paar gereserveerd, just in case.

Honestly, ik ben nog nooit zó snel mét een paar schoenen een winkel uit gelopen! * Een mooi paar barefoot laarsjes van het merk Xero. Ik heb zelfs overwogen om ze direct ook in bruin te kopen, maar in verband met mijn niet heel stabiele ondernemersinkomen heb ik dar nog maar even niet gedaan.

* (Okee, misschien gedeelde eerste plaats met Bever Hengelo, waar ik mijn Meindls heb gekocht.)

Wat is mijn ervaring tot nu toe met barefoot schoenen?

Ik had mezelf van tevoren goed geïnformeerd en wist dat je de eerste periode moest wennen. Je voet staat namelijk in een andere houding, wordt nauwelijks ondersteund, en je spieren moeten dus zelf weer aan het werk.

De eerste paar weken heb ik het dus rustig opgebouwd. Eerst alleen in huis, daarna naar de Jumbo tegenover onze flat, vervolgens naar het centrum wandelen. Dat laatste voelde ik flink in mijn kuiten. Omdat je hiel lager staat dan normaal, staat er flink wat spanning op je kuitspier. Die moet met de tijd dus langzaamaan wat langer groeien. No problemo, ik wist dat dat zou gebeuren.

Zo soepel mogelijk de transitie naar barefoot schoenen maken? Hier vind je mijn tips.

Lange wandeling

Afgelopen maand hebben we een flinke wandeling gemaakt. 18 kilometer, een zelf geïmproviseerd rondje Hengelo/Ikea/Borne. Mijn Meindls waren bij de schoenmaker voor verzoling, dus ik móést op mijn Xero laarsjes. Dat ging me verrassend goed af uiteindelijk. Geen schuur- en knelplekken. Na een initieel gevoel van discomfort in mijn kuiten warmde de boel snel op en liep ik de hele wandeling soepel door. Alleen op het einde kreeg ik wat last onder mijn voorvoet: een drukblaar.

Ben natuurlijk nog helemaal niet gewend om lange afstanden op mijn barefoot schoenen te lopen, dus ik zie dat vooral als “daar moeten we nog even eelt kweken”. Vaker doen dus!

Slecht weer

Later zijn we ook nog met superslecht weer gaan wandelen. Ook weer op mijn Xero laarsjes. Ze zijn gemaakt van canvas, dus dat was spannend. Van de bovenkant bleven ze prima droog. Ik had ze goed geïmpregneerd met Granger meuk. Ze zijn dus heel geschikt voor “normale” slecht weer dingen, zoals met slecht weer boodschappen doen ofzo.

Door diepe plassen en modderpoelen was minder geslaagd – dat liep op een gegeven moment door de rist een beetje naar binnen. Als ik dus écht vieze modderdingen ga doen en eventueel barefoot schoenen op trektochten wil gaan dragen, dan is het beter om barefoot wandelschoenen te kopen (wanneer mijn Meindls aan het eind van hun leven zijn).

Al met al ben ik om. Barefoot schoenen zijn het helemaal voor mij. Nooit meer gezeik met te smalle schoenen. Ik durf ze zelfs online te bestellen denk ik! Wanneer ik nieuwe schoenen nodig heb, dan weet ik het wel: geen tijd verspillen in reguliere winkels – direct een tripje naar Barefoot & More.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven