Duurzaam menstrueren met een menstruatiecup

Een menstruatiecup. Ik had er wel eens van gehoord. Ik had ook al wel informatie opgezocht op internet. Maar een ding dat groter is dan die mini tamponnetjes die ik gebruikte in mijn onderste steken? Mij niet gezien.

Totdat Iris van IkBenIrisNiet.nl erover schreef. Zij deelde haar ervaringen zo eerlijk en open (“het lukt me tot nu toe alleen in bijzondere yogaposities”) dat ik het ook wel aandurfde. En inmiddels heb ik er al een half jaar plezier van!

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup is een cupje van zo’n 4 cm doorsnee van medical grade siliconen, en je gebruikt het als alternatief voor tampons of maandverband. In plaats van dat het bloed wordt geabsorbeerd, vang je het op en kieper je het bij het verwisselen van je cup in de wc. Je gooit dus niet maandelijks een zee aan katoen en plastic weg.

Er zijn talloze merken en ieder merk heeft doorgaans 2 maten: voor als je wel bevallen bent en voor als je niet bevallen bent. Zelf heb ik een cup van Organicup.

Hoe gebruik ik mijn menstruatiecup?

 • De dag dat ik mijn laatste anticonceptiepil slik, haal ik mijn cup uit zijn bewaarzakje en kook ik hem uit. Dit kun je in een pannetje doen, maar je kunt hem ook 2-3 minuten in een kommetje water in de magnetron uitkoken, veel sneller!
 • Na het uitkoken laat ik hem afkoelen op een velletje keukenpapier en daarna breng ik hem alvast in. Ja, met een menstruatiecup kun je dat al preventief doen! Scheelt een hoop oepsjes en lekken 🙂
 • In het begin had ik er ook allemaal rare yogaposes voor nodig net als Iris, maar tegenwoordig is het in een wip zittend op de wc gebeurd. Ook zijn er verschillende manieren waarop je je cup kunt vouwen voor het inbrengen. De diamond fold  maakt hem lekker compact met een smalle punt, wat fijn is voor beginners, maar de C-fold (soms ook U-fold) vouwt makkelijker open wanneer je hem hebt ingebracht.
 • Je kunt je menstruatiecup 12 uur lang laten zitten voor je hem moet legen en omspoelen. Alleen op mijn zwaarste dagen (1 of 2 in mijn cyclus) wissel ik hem wat vaker, om de 6 of 8 uur.
 • Je trekt je cup een eind aan zijn steeltje naar beneden, verbreekt het vacuüm, trekt je cup uit je vagina en gooit hem in 1 beweging leeg in de wc. Daarna spoel je hem goed om en breng je hem direct weer in. Op openbare wc’s kun je hem schoonvegen met wcpapier, maar als ik thuiskom vind ik het wel prettig om hem daarna nog even goed om te spoelen.
 • Wanneer je uitgemenstrueerd bent, kook je je cup weer uit en stop je hem terug in zijn zakje.

Voordelen van een menstruatiecup

 • Je hoeft niet zo vaak naar de wc.
 • Je hebt geen last meer van broeierig maandverband of ruwe tampons (aan het eind van je cyclus wanneer ze niet meer zoveel opvangen). Een goede menstruatiecup is glad en irriteert niet.
 • Je kunt gewoon lekker sporten, een lange daghike maken, of any activiteit doen zonder dat je je druk hoeft te maken om lekken of het verwisselen.
 • Je voelt hem niet zitten (behalve als je hem verkeerd hebt ingebracht).Het is even een investering, maar die heb je er zó uit. Bedenk eens even hoeveel geld je iedere maand kwijt bent aan maandverband of tampons! Ik was destijds ongeveer €30 kwijt inclusief verzending.
  Toevallig bestelde ik op International Women’s Day en kreeg ik er gratis 1 extra om aan een vriendin cadeau te doen (hoi buuf!). Een menstruatiecup gaat zo’n 10 jaar mee.
 • Je gooit veel minder afval weg. In plaats van dat je in die 10 jaar kilo’s en kilo’s maandverband en tampons weggooit, gooi je nu alleen een klein cupje van een paar gram weg.

Nadelen van een menstruatiecup

 • Het is in het begin even wennen. Je moet echt een paar dagen oefenen voor het soepel gaat. Maar voordat je menstruatie over is heb je door hoe het werkt. Zorg dat je ontspannen bent, dat werkt het prettigst. Als je gefrustreerd raakt omdat het niet lukt, trekken je spieren vaak samen en wil het helemaal niet meer. Doe dan even een maandverbandje in en probeer het later opnieuw.
 • In het begin kan het zijn dat je nog niet helemaal voelt of je cup goed open en vacuüm is, of niet. Is dit niet het geval, dan kan hij een beetje lekken. De eerste paar keer had ik er een inlegkruisje bij in, maar tegenwoordig eigenlijk niet meer. Het Youtubekanaal van Precious Stars Pads kan je er alles over vertellen.
 • Soms is er geen fonteintje in je wchokje – dit is vaak het geval in openbare wc’s. Je kunt dan je cup schoonmaken met wcpapier, maar persoonlijk vind ik dat minder prettig dan schoonspoelen met water.

Tips & tricks

 • Begin met de diamond fold (makkelijk in te brengen) en wanneer je gewend bent aan je cup, probeer dan eens de C-fold (sneller).
 • Neem een paar velletjes vochtig wcpapier of billendoekjes mee in een ziplockzakje wanneer je weet dat je op een openbare wc je cup moet verwisselen. Als je je er veilig mee kunt afvegen, dan kun je er ook zeker een menstruatiecup mee schoonmaken. Voelt zoveel frisser!
 • Meer informatie kun je vinden op de website van Organicup en op het Youtubekanaal van Precious Stars Pads. Bree is echt zo awesome, ze vertelt je echt alles wat je wilt weten over menstruatiecups, hoe het werkt, vergelijkt verschillende cups en whatnot. Echt een wereld van informatie mocht je nog twijfelen 😉

Hier kun je een menstruatiecup kopen

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven