Meer natuur! 52 tips voor een wilder leven

Ik ben een boekenwurm én een buitenmens. Ik ben dan ook dol op boeken die met toffe ideeën komen voor buitenactiviteiten. De truc is natuurlijk om dan ook daadwerkelijk los van de pagina’s te komen en actief te worden. In deze blogpost deel ik mijn favoriete activiteiten uit het boek “Meer natuur!” van Sarah Sterling.

1 – Moestuinieren

Of je nou een tuin, balkon, of slechts een raamkozijn hebt: iedereen kan op een grote of kleine manier beginnen met moestuinieren. Door de microbe Mycobacterium Vaccae die in de grond zit, wordt je serotonineproductie gestimuleert en werkt moestuinieren een beetje als antidepressivum. Awesome.

2 – Wildkamperen

In Nederland helaas niet legaal, maar rustige natuurkampeerterreinen en kamperen bij de boswachter komen aardig in de buurt. Maar voor het echte wildkamperen moet je natuurlijk naar Schotland. Wij hebben het één nachtje gedaan, en ook al stonden er ook anderen in de buurt, het was onvergetelijk. I’ll be back for more!

Wildkamperen

3 – Kleding opknappen

Dit klinkt echt heel truttig, maar zelf je kleding herstellen voelt echt super satisfying. Het is namelijk zo’n tof gevoel wanneer je helemaal zelf iets hebt gerepareerd met je eigen handen, en dat je er dan weer een tijdje mee vooruit kunt 🙂

4 – Kampvuuravond

Eigenlijk doe ik dit niet zo heel vaak, en om eerlijk te zijn heb ik nog nooit zelf een vuurtje gestookt. Maar kan er altijd geweldig van genieten wanneer anderen een kampvuur hebben gemaakt en me uitnodigen om erbij te komen. Zoals laatst bij het Muiderslot bijvoorbeeld, of dat ene bewuste supernatte familiekampeerweekend een paar jaar geleden in oktober.

Plantenremedie: bloemenzalf

5 – Plantenremedies

Een van de meest amazing dingen vind ik hoeveel de natuur ons kan geven. Vaak hebben we dat helemaal niet door. Veel mensen hebben geen idee meer welke planten geneeskrachtige eigenschappen hebben – veel van die planten worden tegenwoordig zelfs als onkruid bestempeld. Het is daarom supertof om die “geheimen” te herontdekken en je eigen anti-jeukbalsem of hoestsiroop te maken.

6 – Slapen in een berghut

Je hebt twee soorten berghutten: de herbergen met uitgebreide maaltijden in de Alpen, en de gratis bothies in Schotland – niet veel meer dan vier muren en een dak met een haard en een platform om je slaapzak op uit te rollen. Wij hebben tijdens de West Highland Way in een bothy geslapen met 6 personen, en het was een geweldige ervaring.

Slapen in een bothy

7 – Sterrenkijken

Als klein meisje heb ik dit van mijn vader meegekregen. Van hem heb ik geleerd om onder andere de Grote Beer, Poolster, Orion en de planeet Mars te herkennen. Ik weet nog dat we bij de overbuurman een keer door zijn telescoop mochten kijken. Nog steeds vind ik het leuk om, als ik in het donker buiten ben, even omhoog te kijken en mijn favoriete sterrenbeelden te zoeken.

8 – Weer voorspellen

En dan niet met een app, maar simpelweg door naar de wolken te kijken en veranderingen in temperatuur en luchtstromingen bewust waar te nemen. Die kunnen je zo ongelofelijk veel vertellen! Vaak heb je dan veel beter door wanneer je vast je regenbroek aan moet trekken, dan wanneer je prat gaat op iets als Buienradar.

9 – Compost maken

Wij hebben bij onze flat geen GFT-container. Jammer. Gelukkig kun je daar prima omheen werken, door zelf je GFT-afval te composteren. Als je een grote tuin hebt, kun je achter in een hoekje een composthoop maken, zoals mijn opa. Heb je minder ruimte, zoals wij op ons balkon, dan kun je een wormenbak of bokashibak maken.

In “Meer natuur!” vertelt Sarah je hoe je bovenstaande activiteiten eenvoudig kunt realiseren, en natuurlijk trakteert ze je op nog meer tips om het hele jaar door, ieder seizoen, iets dichter bij de natuur te leven.

Mijn oordeel

“Meer natuur!” is hier te koop:

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven