Voor het eerst meedoen met een klimaatdemonstratie

Vrijdag 25 september was er een wereldwijde klimaatactiedag van Fridays For Future. Marianne, die ik ken van GroenLinks Enschede en de Local Sunday Market, organiseerde een klimaatpicknick op het Van Heekplein. Daar wilde ik wel aan meedoen! Het was voor mij allereerste keer dat ik meedeed met een klimaatdemonstratie, dus ik vond het wel spannend.

Waarom deed ik mee met deze demonstratie?

Ik probeer zo duurzaam mogelijk te leven om de klimaatverandering en zijn schadelijke gevolgen zoveel mogelijk in te perken, en ook anderen bewust te maken van het feit dat dat hard nodig is. Ik ben dus zelf hard bezig, ik creëer bewustzijn en probeer anderen te inspireren met deze blog, dus een logische vervolgstap is meedoen met een demonstratie.

Fridays For Future staat voor de volgende punten:

  • De klimaatcrisis en ecologische crisis zijn echt. Vertel de waardheid;
  • De samenleving en politiek moeten meer worden ingelicht;
  • Er moet NU actie ondernomen worden;
  • De politiek moet dit onderwerp en onze toekomst serieus nemen.

Waarom nu pas voor het eerst?

Demonstraties zijn doorgaans niet zo autismevriendelijk: veel drukte, herrie en overprikkeling. Veel van de klimaatdemonstraties in Nederland zijn ook nog eens in de Randstad: een dure reis én het heen en weer reizen maakt het extra energiezuigend.

Deze klimaatdemonstratie was lekker dicht bij huis, kleinschalig opgezet en het feit dat het “picknick” werd genoemd, wees er al op dat het de bedoeling was om het gezellig te houden. En natuurlijk kende ik Marianne al, dus ik zou niet helemaal in mijn uppie tussen de vreemden zitten.

Hoe was het?

Uiteindelijk was het hartstikke gezellig en gemoedelijk! Ik had een van mijn vrienden, Jesse, uitgenodigd omdat ik wist dat hij actief was bij Extinction Rebellion en hij had ook weer vrienden meegenomen. Zo heb ik kennis gemaakt met Peter en Pim en allerlei heftige verhalen gehoord van de demonstraties waar zij al aan hebben meegedaan.

In totaal waren we met een stuk of 15 à 20 man op het Van Heekplein. Allemaal netjes op anderhalve meter afstand, op ons eigen picknickkleedje, iedereen een vlag of actiebord. Om een fijne sfeer neer te zetten, had Marianne ook een heel groot bord met “WELKOM” neergezet.

We hebben er van 2 tot 4 uur gezeten en hebben toen weer netjes ingepakt. Tot de volgende keer!

Tips voor jouw eerste klimaatdemonstratie

  • Zorg dat je niet in je eentje tussen de vreemden zit, maar ga samen met een vriend of bekende;
  • Kies je demonstratie goed uit: ga niet buiten je comfortzone als je dat niet wilt;
  • Kleed je warm aan (ik was heel blij met mijn thermoshirt);
  • Neem eten en drinken mee;
  • Houd er rekening mee dat de (lokale) pers even langskomt;
  • Houd het gezellig!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven