Hoe plantaardiger je eet, hoe duurzamer dat is. Maar veganistisch of plantaardig eten heeft nogal de reputatie om moeilijk te zijn. Persoonlijk vind ik dat best meevallen. Ik ben geen 100% veganist, maar met deze veganistische vervangers maak ik mijn eetpatroon op een makkelijke manier wat plantaardiger.
Boter
Ik was vroeger echt dol op roomboter. Nog steeds trouwens, maar ik eet het nog maar heeeel soms (vooral bij de schoonfamilie). Boter is in heel veel gevallen supermakkelijk te vervangen door ene plantaardige optie:
Voor buttercream is dat laatste trouwens niet aan te raden, yuk! Maar ik heb van horen zeggen dat coconut cream een goede optie is, dus dat ga ik zeker een keer uitproberen.
Melk
Dit is echt een no-brainer. Van alle veganistische vervangers is dit de aller-allermakkelijkste. Er zijn zoveel verschillende soorten plantaardige melk! Ik koop altijd de sojamelk uit het houdbare schap. €0,88 per liter. Goedkoper dan koeienmelk. Hoera!
Zelf sojamelk maken? Zo doe je dat.
Liever havermelk? Heb ik ook een recept voor.
Yoghurt
Wat dan weer really grinds my gears is dat plantaardige yoghurt zo ontzettend duur is. Waar is dat nou weer voor nodig? Maar als je je yoghurt wilt vervangen: sojayoghurt is er lekker! En er zijn ook volop andere opties, zoals kokosyoghurt of amandelyoghurt. Let er trouwens wel op dat je niet yoghurt met een smaakje koopt, maar echt plantaardige yoghurt. Vooral bij kokos kun je die vergissing maken.
Gelatine
Gelatine in een recept kun je vaak vervangen door agar agar. Let er wel op dat je niet zoals ik per ongeluk knalgroen gekleurde agar agar koopt! (Tenzij dat natuurlijk de bedoeling is.) In sommige gevallen kun je ook pectine gebruiken. Bij jam bijvoorbeeld: geleisuiker bevat bijvoorbeeld standaard pectine.
Eiwit
Eiwit voor bijvoorbeeld meringues kun je vervangen door aquafaba: het uitlekvocht van een blikje bonen. Daar moet ik wel eerlijk bij vermelden dat het nog best een kunst is om het goed stevig op te kloppen!
(Aan de andere kant: met dierlijk eiwit opkloppen ben ik ook niet zo’n ster…)
Ei
Een heel ei vervangen is lastig. Er zijn zeker wel manieren, maar het is heel erg afhankelijk van de situatie wat de beste optie is.
Natuurlijk zullen er altijd recepten zijn waarbij je het ei niet zo 1 op 1 kunt vervangen. Vooral wanneer je eieren moet splitsen, zoals bijvoorbeeld banketbakkersroom en lemon curd.
Kaas
Kaas is een heel typisch goedje. Heel kort door de bocht: eiwitten die zijn samengeklonterd door melk te verwarmen en een zuur toe te voegen. Die smaak, textuur en het “gedrag” wanneer je het wilt verwerken, is moeilijk na te maken.
Zoals je ziet, je kunt een groot deel van je gewone zuivel inwisselen voor deze veganistische vervangers, zonder heel moeilijk te doen. Je kunt het eens uitproberen, er een gewoonte van maken, of het gewoon soms doen. Daar hoef je echt niet 100% veganist voor te worden 🙂
Wat zou ik trouwens als eerste proberen? Buttercream met creamed coconut, of notenkaasjes voor bij de borrel?