Makkelijk verduurzamen: 3 tips die zoden aan de dijk zetten

Er is ontzettend veel aandacht voor verduurzamen, en ongelofelijk veel manieren om dat te doen. Geen wonder dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Hoe schep je orde in die chaos? In deze blogpost geef ik je super effectieve tips om makkelijk te verduurzamen.

Om te beginnen zijn er verschillende gebieden waarop je kunt verduurzamen. Je kunt water besparen, minder afval produceren, CO2-uitstoot verminderen, etc. Er zijn verschillende grote milieuproblemen die allemaal aandacht nodig hebben. Het is dus soms lastig om te focussen en stappen te zetten die zinvol zijn en voelen. Want wat heeft nou écht effect?

💧 Minder water verbruiken

Waarom
Ook al is 70% van het aardoppervlak bedekt met water, lang niet al dat water is geschikt als drinkwater. Daarnaast is er in sommige gebieden een tekort aan drinkwater en moeten drinkwater en water voor landbouw en veeteelt eerlijk verdeeld worden. Ook in Nederland hebben we hier in de afgelopen hete zomers al mee te maken gehad. Het is dus zaak om bewust met water om te gaan, ook buiten jouw eigen zicht om.

Deze oplossing krijgt veel aandacht
Veel mensen douchen minder lang of minder vaak om water te besparen. Bespaar je enkele tientallen liters per douchebeurt mee.

Maar deze oplossing is nog effectiever
Ga minder vlees eten. In vlees zit ontzettend veel “onzichtbaar” water, omdat er ongelofelijk veel veevoer wordt verbouwd. Per kilo vlees kun je een paarhonderd liter water besparen.

🗑 Afval verminderen

Waarom
We zijn hard bezig om van onze aarde een vuilnisbelt te maken. We kopen veel rotzooi die we niet nodig hebben, alles zit verpakt in plastic, en we gooien snel en veel dingen weg die eigenlijk nog prima te gebruiken zijn. Sommige dingen worden gerecycled, maar andere dingen eindigen (vaak onnodig) in de verbrandingsoven, landfill, of in de natuur waar het langdurig blijft rondzwerven en schade aanrichten.

Deze oplossing krijgt veel aandacht
Boodschappen doen zonder plastic wordt steeds populairder. Goede zaak, want die verpakkingen gooien we allemaal weg. Zelf ben ik sinds kort lid bij Pieter Pot om veel basics in statiegeldpotten te kunnen kopen.

Maar deze oplossing is nog effectiever
In plaats van alleen op verpakkingen focussen, kun je beter kijken hoe je afval bij de bron kunt voorkomen. Koop geen dingen die je niet nodig hebt. Repareer items als ze stuk zijn. Geef ze een tweede leven als je ze niet meer nodig hebt. Wanneer we als consumenten grootschalig dit signaal afgeven, worden er uiteindelijk ook minder dingen onnodig geproduceerd en dus onnodig weggegooid.

✈️ Minder broeikasgassen uitstoten

Waarom
Door het overschot aan CO2 en andere broeikasgassen in de atmosfeer, wordt de aarde steeds warmer, wat effect heeft op lucht- en zeestromingen, regenval en droogte in verschillende gebieden, en zorgt voor verstoorde ecosystemen. Gaan we over een zogenoemd “tipping point”, dan is de kans groot dat de versnelde opwarming escaleert en dat we dat niet meer kunnen terugdraaien, met grote gevolgen voor de natuur, de leefbaarheid van de planeet en onze voedselvoorziening.

Deze oplossingen krijgen veel aandacht
Stoppen met onnodig vliegen, de fiets nemen in plaats van de auto, vaker het OV pakken, de verwarming een graadje lager, groene energie gebruiken. Allemaal supergoede oplossingen die al een heel groot deel van je uitstoot kunnen terugdringen – zeker als je een veelvlieger bent, is dit sowieso iets om als eerste onder de loep te nemen.

Maar deze oplossingen zijn nog effectiever
Voor de mensen die niet ieder jaar vliegen: Door minder spullen te kopen en minder vlees te eten, kun je ook enorm veel uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen terugdringen. De productie van spullen en het delven van grondstoffen kost heel veel energie, maar dat zie je natuurlijk niet als je iets koopt. Ook in vlees zit ontzettend veel verborgen uitstoot. Niet alleen door koeienscheten (methaan, zeer sterk broeikasgas), maar ook door de enorme hoeveelheid van veevoer die nodig is voor een stukje vlees en de ontbossing die daar vaak mee gepaard gaat.

Kortom: Hoe zichtbaar of populair een oplossing is in de media, zegt niet per se iets over de effectiviteit ervan. In dit artikel heb ik je wat handvatten gegeven om makkelijk te verduurzamen, maar vind je deze materie interessant, check dan zeker het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn voor meer van zulke inzichten!

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven