Charlotte leest… Make, Sew and Mend

Het is denk ik geen geheim dat ik groot fan ben van Bernadette Banner. Zij is de persoon waardoor ik het Youtube rabbit hole van historische kleding en zelf kleding naaien ben ingeduikeld. Een tijdje geleden heeft ze een boek uitgebracht, genaamd Make, Sew and Mend. Hierin laat ze stap voor stap technieken zien om zelf kleding te maken, repareren en op maat te maken.

Over het boek

Make, sew and mend is een prachtig boek voor beginners op het gebied van naaien. Bernadette leert je namelijk niet alleen technieken, maar ook fijne basic informatie over bijvoorbeeld stofkeuze en tools die handig zijn om als beginner in huis te halen.

Ook heeft ze een stukje gewijd aan piecing: Het aan elkaar naaien van losse stukjes stof om een lap te maken die groot genoeg is om nog een patroondeel uit te knippen. “Historisch verantwoord” en een hartstikke duurzame en zuinige manier om met je materialen om te gaan!

De tutorials heeft ze globaal opgedeeld in 4 hoofdstukken: basissteken, toegepaste technieken (denk aan naden afwerken, knoopsgaten maken en diverse manieren om stof te plooien), praktische technieken om kleding op maat te maken en tot slot een hoofdstuk over kledingreparaties. Alle tutorials zijn uitgebreid voorzien van foto’s. Tussendoor vind je 4 interviews met heel verschillende mensen die zelf hun kleding naaien en waarom. Natuurlijk is alles in de typische Victoriaanse Bernadette-✨aesthetic✨ vormgegeven.

Dit kun je van de geschiedenis leren over duurzaam met kleding omgaan.

Achterflap van "Make, Sew and Mend"

Mijn ervaring

Ook al ben ik al ietsje verder dan beginner (maar nog niet heel veel verder), dit is een ontzettend fijn naslagwerk. Een behoorlijk deel was voor mij al bekende kost, omdat ik groot fan van haar video’s ben. Maare r viel nog genoeg te leren! Of ik snapte een techniek soort-van-ongeveer, maar met die fototutorials kun je heel rustig en duidelijk zien wat je nou moet doen in welke volgorde.

Heel fijne tutorials zijn die voor het toevoegen van zakken in kleding. Vrouwenkleding komt óf zonder zakken, óf met van die minuscule zakken waar je geen drol mee kan. Ik wil functionele zakken waar minimaal mijn telefoon in past, zonder dat ik daar mannenkleding voor moet kopen!

Goed om te weten: Dit boek bevat geen complete patronen voor kleding. De tutorials zijn echt gericht op het leren van de steken, het aanpassen van bestaande kleding, en reparaties.

Lees hier meer over de duurzame voordelen van zelf je kleding naaien

Make, Sew and Mend: Pagina met tutorial voor een specifieke omzoomsteek
Pagina met tutorial voor het toevoegen van zakken in een bestaande rok of jurk.

Wanneer een aanrader

  • Als je verschillende steken wilt leren voor diverse soorten naden;
  • Als je wilt leren om je kleding te repareren;
  • Als je wilt leren om je kleding aan te passen aan jouw wensen;
  • Als je geïnteresseerd bent in basic historische naaitechnieken en met de hand naaien;
  • Als je fan bent van Bernadette Banner 😉

Mijn oordeel

Een fijn, basic naslagwerk voor iedereen die de eerste kleine stappen wil zetten op het gebied van naaien, en kleine verstelklusjes wil leren. Had wat mij betreft nog wel dikker gemogen, en met meer verstel- en reparatietutorials gevuld!

“Make, Sew and Mend” is hier te koop

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven