Hoe Lord of the Rings mijn duurzame lifestyle inspireert

Het zal geen geheim zijn dat ik een enorme Lord of the Rings-geek ben. Diep in mijn hart ben ik een Hobbit. Laatst liet ik mijn gedachten even lekker de vrije loop en kwam ik tot de conclusie dat de lifestyle die ik nastreef en hier op Ecohobbit aan de man probeer te brengen, ontzettend Tolkien-geïnspireerd is!

Hobbits: Liefde voor eenvoud en ambacht

Tolkien is heel uitvoerig in zijn beschrijving van Hobbits in Lord of the Rings en natuurlijk The Hobbit. Ze houden van eerlijk, ambachtelijk werk, goed bewerkte grond, lekker eten. Ze zijn heel vaardig op het gebied van handwerk, maar hebben niet zo’n interesse in complexe techniek. Peter Jackson en zijn team hebben de Hobbits gekleed in natuurlijke materialen in natuurlijke tinten.

Hoewel ik natuurlijk een moderne mens met een laptop en een smartphone ben, houd ook ik van eerlijk handwerk en een leven dicht bij de natuur. Ook ik maak liever dingen zelf dan dat ik ze koop en droom van een grote moestuin. En natuurlijk houd ik van lekker eten en sta ik graag in de keuken.

There and Back Again: Wandelingen en trektochten

The Hobbit én Lord of the Rings zijn heel kort door de bocht allebei verslagen van een lange-afstandswandeling. En ik weet niet omdat ik met wandelvakanties ben opgegroeid of dat ik toch stiekem beïnvloed ben door die lange tochten van Bilbo en Frodo, maar wandelen en kamperen zijn dé manier voor mij om me helemaal vrij te voelen.

Aragorn & the rangers: Avontuurlijke lifestyle met respect voor de natuur

Aragorn is voor mij de ultieme personificatie van het buitenleven. Hij weet alles van spoorzoeken, geneeskrachtige kruiden en hij gaat respectvol met zijn omgeving om. Zelf vind ik het ook ontzettend interessant om te ontdekken wat de natuur ons allemaal kan geven en wat wij in de loop van de tijd allemaal vergeten zijn.

Mijn ultieme Aragorn-quest is om ooit nog eens de Cape Wrath Trail te lopen. Deze tocht heeft niet echt een officiële aangegeven route en de hoeveelheid beschaving die je onderweg tegenkomt is mi-ni-maal. Wildkamperen is zo Aragorn-y.

Ents: De personificatie van de natuur

Dat moment in The Two Towers dat Treebeard ziet dat zijn vriendjes allemaal zijn omgehakt door de orks uit Isengard. Heartbreaking.

Daarnaast geeft Treebeard het lange-termijnperspectief wat we moeten zien als het gaat om klimaatverandering en duurzaamheid: de natuur is zo belangrijk voor ons, voor al het leven, maar het is veel te makkelijk om haar uit het oog te verliezen en te vernielen. Herstel is mogelijk, maar heeft vooral tijd en aandacht nodig. Eigenlijk zouden we allemaal een beetje een tree herder moeten zijn!

De strijd tussen goed en kwaad: Natuur vs. industrie en kapitalisme

Het is bekend dat dit ook iets was wat Tolkien zelf aan het hart ging: dat de natuur grootschalig werd vernietigd om plaats te maken voor industrie. Vieze rookwolken, vergiftigde grond, ontbossing, oorlog. De goeden in zijn verhalen zijn ook altijd de volken die wél om de natuur geven, en de slechteriken zoals Sauron en Saruman maken de natuur en de aarde kapot voor hun eigen gewin en om zoveel mogelijk macht te vergaren.

En als je naar onze eigen wereld kijkt, is het eigenlijk niet anders: onze wereldeconomie draait om zoveel mogelijk geld verdienen en oneindig groeien, koste wat kost. De waarde van de natuur wordt niet eens meegerekend. Goedkope arbeidskracht is belangrijker dan mensen een eerlijk loon en waardig leven bieden.

Gelukkig komen er steeds meer bedrijven en merken die wél om de natuur geven en breder kijken dan alleen het financiële plaatje. Ik ben een groot voorstander van true pricing en betaal liever iets meer voor minder producten, dan dat ik zoveel mogelijk meuk koop voor zo weinig mogelijk geld en daarmee de aarde kapot maak.

Elfen: Langzaam leven in harmonie met de natuur

Het ultieme einddoel: een levensstijl die geen schade toebrengt aan de natuur, maar idealiter zelfs natuuropbouwend is. Rustig, teruggetrokken, en stressvrij.

Omdat elfen onsterfelijk zijn, kunnen ze overal eindeloos de tijd voor nemen en alles de aandacht geven die het verdient. Natuurlijk ben ik niet onsterfelijk, maar ik droom wel van een financieel vrij leven, waarin ik zo langzaam kan leven als ik zelf wil en geen compromissen hoef te sluiten omwille van geld of tijd.

Herken jij dit? Wat voor boek heeft jouw visie op het leven gevormd of sterk beïnvloed?

1 reacties
 • Miranda schreef:

  Inspirerend om je levensmotto te lezen Charlotte ! Wish you the best ♥️

  Hartelijke groet van Miranda Postel 🎸

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven