5 redenen waarom je het koud hebt tijdens je hike + how to fix it!

Sommige mensen denken dat je alleen kunt wandelen en kamperen in de zomer. Dat je je tent kunt opbergen wanneer de temperaturen beginnen te dalen. Maar jij en ik weten inmiddels wel beter, toch? Ja, soms kun je het koud hebben tijdens een weekendje wandelen. Maar met onderstaande tips kun je dat oplossen, of beter zelfs: voorkomen!

Het grote voordeel van voorbereid zijn op een beetje kou, is dat je avonturenseizoen opeens veel langer is! En je kunt lekker buiten het hoogseizoen op pad: een stukje goedkoper en rustiger.

Met lage temperaturen hoef je het zelf echt niet koud te hebben. Maar soms gebeurt het toch. Dit is waarom:

1 – Je draagt te weinig laagjes

Een inkoppetje. Als je te weinig kleren draagt, krijg je het natuurlijk koud. Wanneer je bij lagere temperaturen gaat wandelen, is het zaak om je temperatuur goed te regelen met verschillende laagjes kleding. Met te weinig laagjes koel je snel af.

De fix

Zorg dat je deze laagjes aantrekt (of in ieder geval bij je hebt):

  • Basislaag: een wollen thermoshirt (en in de winter ook een thermolegging)
  • Middenlaag: Een shirt wat lekker zit en een broek waarin je fijn kunt bewegen.
  • Toplaag: Een fleecevest, dikke wollen trui of winterjas.
  • Regenlaag: Neem ALTIJD een regenpak mee. Just in case.

2 – Je draagt teveel laagjes

Hè? Kan dat? Jazeker! Wanneer je in al je laagjes begint te wandelen en je innerlijke kachel begint te branden van de inspanning, dan krijg je het al snel erg warm. Wanneer je dan begint te zweten, kun je flink afkoelen.

De fix

Trek een laagje uit wanneer je merkt dat je het warm krijgt, VOORDAT je begint te zweten. Zo houd je zelf de controle over je lichaamstemperatuur.

3 – Je bent nat

Er is niks waardoor je zo snel afkoelt als nat worden. Er hoeft dan maar een vlaagje wind langs te komen om je te laten rillen van de kou. Nat word je niet alleen van regen, maar ook van mist en je eigen zweet.

De fix

Simpel: voorkom dat je nat wordt. Begint het te spetteren? Trek dan je regenkleding aan voordat het echt begint te regenen. Is het mistig en heb je nog een lange dag voor de boeg? Ook dan kan het soms verstandig zijn om je regenkleding aan te trekken. Voor het zweten heb ik je net hierboven de oplossing gegeven.

4 – Je hebt te weinig gegeten

Wandelen, backpacken, kamperen: als je lekker bezig bent, kost het je best een hoop energie. In koud weer nog meer zelfs. Wanneer je innerlijke kachel te weinig brandstof heeft, kun je jezelf moeilijk warm houden.

De fix

Zorg voor voldoende koolhydraatrijk voedsel en blijf geregeld snacken. Dit is niet de tijd voor diëten of op je lijn letten. Koolhydraten zijn dé brandstof om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Vetten ook, maar die verbrand je langzamer. Het beste eet je een combinatie van beiden.

5 – ‘s Nachts: te weinig isolatie

Heb je het ‘s nachts koud? Dan kan het best zijn dat je slaapzak niet geschikt is voor deze temperaturen. Heb je wel eens naar de temperatuurrating gekeken? Als je slaapzak tot 5°C kan, betekent dat dat je kunt overleven bij die temperatuur. Maar comfortabel is het niet.

De fix

Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om het ‘s nachts warm genoeg te hebben. Met onderstaande oplossingen kun je nog tot laat in het jaar lekker kamperen!

  • Draag een thermopyjama en eventueel nog een vest tijdens het slapen.
  • Vergeet je sokken, muts en eventueel handschoenen niet. Via je voeten, hoofd en handen verlies je best veel warmte!
  • Gebruik een lakenzak om je slaapzak nét die paar graadjes extra te geven. Ik heb er een van 100% zijde op mijn wishlist staan.
  • Zorg voor een goed isolerend matje of een mini luchtbed. Een te dik luchtbed is echter niet handig, die hoeveelheid lucht is moeilijk warm te houden met je lichaam.
  • Fleece dekentjes all the way! Wij hadden allebei een fleece dekentje mee naar Schotland, en dat maakte echt een wereld van verschil.

Ik hoop dat je het met deze tips nooit meer te koud hebt tijdens een weekendje wandelen of kamperen!

1 reacties

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven