In april 2023 hebben we een huisje in Hengelo gekocht. Klein huis, grote tuin, energielabel E. Een jaar eerder, in 2022, had ik een blogje geschreven over mijn eisen aan een duurzaam huis. Dus hoe staat het ermee? Een kleine update!
Energielabel en isolatie
Van het gas af
We zijn nog niet van het gas af. Wel hebben we sinds kort zonnepanelen en heeft Paul een boiler gekocht voor op zolder, zodat we ons douchewater op zonne-energie kunnen verwarmen. Moet nog wel even aangesloten worden (maar het is nu 30 graden en veel te warm om te klussen). Zo hoeft in ieder geval ons douchewater niet meer helemaal van de ketel in de schuur te komen. Scheelt weer.
Onze keuken was al gasloos, daar hebben we van die oude elektrische kookplaten. Als we de keuken gaan vervangen, willen we graag inductie. Maar voor nu werkt dit prima.
Ook willen we vloerverwarming wanneer we de vloer beneden gaan vervangen. Boven zouden een paar infraroodpaneeltjes misschien een optie kunnen zijn. Daar hebben we nauwelijks de verwarming aan.
Energie
We zitten nog steeds bij Greenchoice, daar is niks aan veranderd. Wel hebben we dus zonnepanelen sinds kort: voor 8 en achter 8. Lekker hoor, om in de zomer te zien dat de wasmachine basically gratis draait!
Verf- en klusmateriaal
Niet alles was de meest ecovriendelijke versie, maar toch een deel! Soms was het namelijk wel érg duur om de meest ecovriendelijke optie te kiezen. Het moet wel een beetje leuk blijven.
Muurverf hadden we in ieder geval van Tierrafieno (te koop bij eco-bouwmaterialen.nl), en de ondervloeren onder het laminaatboven zijn van wol (ook van eco-bouwmaterialen.nl). Lak voor de kozijnen kwamvan Fairf, en we hebben ook al 2 blikjes staan om de trap mee te doen.
Zolderisolatie was dan wel weer “gewoon” steenwol, en in de spouwmuur zit glaswol.
Waterhuishouding
De badkamer en wc zijn op zich nog prima, dus daar hebben we nog niet aan geklust. Ik heb ook nog niet gekeken of warmteterugwinning en grijswatersysteem daar een optie zijn.
Hypotheek en subsidies
Onze hypotheek hebben we bij a.s.r. Dit scheelde maar 8 euro in de maand met de allergoedkoopste optie, dus dan gaan we voor duurzaam!
De meeste klussings hebben we van spaargeld gedaan, maar soms konden we gebruik maken van een paar leuke subsidies, dat scheelde toch weer: de doe-het-zelf subsidie van de gemeente Hengelo voor de dakisolatie, en een rijkssubsidie voor triple glas en spouwmuurisolatie. Fijn om een deel van de kosten dan terug te krijgen.
Moestuin
Ik ben een gelukkig mens, want we hebben een JOEKEL van een tuin! Er is al veel groen, en omdat hij zo groot is, laat ik een deel ook een beetje verwilderen. En oja, we hebben ook nog een voortuin.
De achtertuin heeft as we speak 3 moestuinvakken, waar nu allemaal lekkers groeit: sla, tomaten, spinazie, doperwten, boontjes, aardappelen, courgette, spruitjes, broccoli, worteltjes. Mjam!
Van de voortuin wil ik een wilde, kleurrijke, bijenvriendelijke cottage garden maken.
Gazon
We hadden al niet zo’n groot gazon, en daar hebik vorig jaar direct een deel van verwijderd om als moestuin te gaan gebruiken. Er is nu zo’n 6 m2 over, precies genoeg om een tentje op te zetten om te drogen na een tocht.
We zijn niet zo van het grasmaaien, het staat nu ook alweer kniehoog met een hoop “onkruid” ertussen. Wel wil ik dit een keer vervangen met echt blotevoetengras en kruiden die minder hoog groeien.
Vorig jaar hebben we trouwens een tweedehands handgrasmaaier gekocht, zoeentje zonder stekker. Dat soort ongein heb je namelijk helemaal niet nodig met zo’n klein stukkie gras.
Dakbedekking
Zijn we nog niet mee bezig geweest, maar een sedumdak op de schuur is zeker een optie. Zorgen voor later, eerst de benedentuin maar eens helemaal naar onze zin maken!
Groene gevel
Bij de voordeur wil ik een blauweregen (of nouja, wisteria, de exacte kleur boeit me niet zo). Ik heb van schoonmama Anneke zaden gekregen van hun rozeregen, maar de zaailingen die ik heb uitgeplant hebben het helaas niet overleefd. Nouja, we gaan het volgend jaar gewoon nog een keer proberen.
Bij de terrasdeur achter hebben we de klimop weggehaald (want saaaaaaai) en een wilde kamperfolie van Spinklr geplant. Was in het voorjaar nog een plantje met 4 blaadjes ofzo, maar nu al dik 2 meter hoog geklommen! Is pas 1 dunne rank, maar kan niet wachten tot hij wat volwassener is en gaat bloeien.
Terras
Op dit moment ligt er nog een “standaard” terras, maar ik heb al plannen om dat eruit te trekken en te vervangen door van die onregelmatig gevormde flagstones. Lekker veel ruimte tussen laten en opvullen met kruiptijm of een lekker zacht mosof iets dergelijks.
Inspiratie komt van Wilma, mede-ondernemer die ik heb leren kennen via Happy Planet Professionals. Ik mocht een nachtje bij haar logeren en was direct weg van hun tuin! Ook al hebben ze een postzegel in Utrecht, het was echt een kleine oase. Mocht je trouwens nog een duurzame marketeer zoeken, check her out!
Regenton
Check! Van Elho, dus van gerecycled plastic. 200 liter, dus ook wanneer het 38 graden is en er een sproeiverbod geldt, kunnen mijn plantjes zelfgeoogst hemelwater te drinken krijgen.
Ruimte voor beestjes
Hebben we nog niet heel actief wat mee gedaan, maar komt wel goed. Er hing één oud, aftands nestkastje. Dat moeten we even schoonmaken of vervangen. Verder hebben we een hoop struiken en heggen in de tuin waar volop vogels in zitten. Achter in de tuin (en ook dichter bij huis trouwens) zijn nog grote stukken die we niet aangeraakt hebben en wat laten verwilderen.
Naast vogels en insecten, hebben we ook al een keer een egel gezien, en een grote pad. Daarnaast hebben we muizen, maar we zijn toch maar begonnen met af en toe vangen en uitzetten in het bos hier vlakbij, omdat we liever geen plaag krijgen. Ze zitten gelukkig nog niet in huis!
Compost
Niet genoemd op mijn wishlist, maar we de moeite waard om even te vermelden: afgelopen voorjaar heb ik van pallets een compoststation gebouwd (vind ik iets netter dan een random composthoop). Komt nog een how-to blogje over. Ook al is het een maximaal beun-project, ik ben er megatrots op dat ik dat helemaal in mijn eentje heb ontworpen en gebouwd!