Wanneer je duurzamer met voedsel wilt omgaan, dan zijn er verschillende gebieden waarop je dat kunt doen, die meer of minder impact maken. Eén van die dingen is met het seizoen meekoken. In deze miniserie help ik je op weg.

Wat is koken met de seizoenen voor mij?

Seizoensproducten zijn voor mij producten die in het seizoen zelf, op jouw verblijfsplaats, vers uit de volle grond kunnen komen. Dus zonder hulp van een actief verwarmde kas.

Verder vind ik het belangrijk dat ze zoveel mogelijk uit de buurt komen, dus uit eigen land of omliggende landen, voor zover mogelijk. Liefst zo weinig mogelijk uit verweggistan. Dus wanneer het pompoenseizoen in Duitsland nog loopt, eet ik graag een Duitse pompoen, maar frambozen uit Marokko in de winter? Die sla ik over. Ook consumptie van tropische vruchten probeer ik een beetje te beperken. Dus niet dagelijks bananen, maar af en toe bananen.

Verder kun je, wanneer je met de seizoenen wilt koken, gebruikmaken van houdbare staple producten (meel, rijst, pasta, etc) en producten die in het seizoen zijn geteeld, maar vervolgens geconserveerd. Bijvoorbeeld door ze in te vriezen, te drogen, of er jam van te maken.

Verder, voor je eigen mentale gezondheid, is het fijn om geen 100% perfectie na te streven, maar simpelweg je best te doen om bewuste keuzes te maken. Het helpt om je groenten op de markt te kopen, en dan vaste klant te worden bij die kraam die samenwerkt met lokale boeren. Is er vast wel. Of bij de Ekoplaza.

Welke groenten zijn er in de winter in het seizoen?

  • Aardappel
  • Aardpeer
  • Andijvie
  • Appel
  • Champignons en paddenstoelen
  • Knolselderij
  • Kool: Rood, wit, boeren-, savooie-, bloem-, chinese, spits-
  • Koolraap
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Prei
  • Radijs
  • Rammenas
  • Rettich
  • Rode biet
  • Schorseneren
  • Spruitjes
  • Stoofpeertjes
  • Ui en bosui
  • Winterpostelein
  • Witlof
  • Wortelen

Bron: De Verborgen Impact, Babette Porcelijn

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

Wat voor gerechten maak ik graag in de winter?

In de winter eet ik graag ouderwetse gerechten, Nederlandse of Britse keuken. Stoofpot, AGV, en tegenwoordig tolereer ik zelfs één stamppot (ik houd verder absoluut niet van stamppot).

Stamppot rauwe andijvie

Supereenvoudig: Gekookte aardappelen stampen met een scheut plantaardige melk, gesneden andijvie erdoorheen stampen. Serveren met uitgebakken vegetarische spekjes.

“Bakplaat met meuk”

Makkelijk aan de seizoenen aan te passen. Ik begin met een basis van aardappelen en ui. In de winter voeg ik daar een mix van pastinaak, pompoen, wortels en/of champignons aan toe. Alles in blokjes, mixen met olie en kruiden, half uur in de oven op 180°C.

Witlofsalade

Salade van rauwe witlof met appel, rozijnen, walnoten en eventueel geitenkaas. Appel vervangen door mandarijn of sinaasappel is ook erg lekker.

Stoofpeertjes

Ultiem Nederlands zondagsgerecht. Altijd op tafel wanneer we bij opa en oma gingen eten. Ik schil ze, snijd ze in partjes, en laat ze dik een uur pruttelen in een mix van wijn, water, een schep suiker en iets wat het beste omschreven kan worden als “soort-van-glühweinkruiden”.

Vegetarische stoofpot

Toen ik nog vlees at, was ik dol op een goede stoofpot, zeker toen ik hem zelf leerde maken (dankjewel Chiel!). Nu kook ik natuurlijk een vegetarische variant, die trouwens ook heel goed in de herfst kan. Het recept vind je hier.

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven