Ik heb me ooit voorgenomen dat Ecohobbit een gezellige blog zou zijn, zonder politiek, discriminatie, seks of aanstootgevende artikelen. Maar met de huidige ontwikkelingen in politiek Nederland vind ik het toch belangrijk om met die regel te breken en een politieke blogpost te schrijven. Ik maak me zorgen om het klimaat, de ontkenning van de problemen en de tergend langzame stappen die er worden gezet.

Wanneer een partij met een ontkenner van klimaatverandering aan het hoofd zó groot is geworden in Nederland, is het belangrijker dan ooit om te begrijpen waarom het terugdraaien van het menselijke effect op het klimaat zo belangrijk is.

Over de opwarming van de aarde

Klimaatverandering an sich is niet raar. Dit is een natuurlijk proces over duizenden jaren. het is pas problematisch geworden door de inmenging van de mens: sinds de industriële revolutie slingeren wij zoveel CO2 en andere broeikasgassen de lucht in, dat het klimaat enorm snel opwarmt. Waar de opwarming over duizenden jaren tijd geen probleem is, omdat ecosystemen de tijd hebben om te evolueren en zich aan te passen, is dat bij deze extreem versnelde opwarming niet mogelijk.

Een confronterende tijdlijn…

XKCD heeft de opwarming van het klimaat een tijdje geleden heel mooi in beeld gebracht met een prachtige timeline. Netjes gebaseerd op officiële onderzoeken, gevisualiseerd voor mensen die niet graag droge rapporten lezen. Heel interessant, en als je helemaal naar beneden scrollt, schrik je je de pleuris.

Timeline opwarming van de aarde | XKCD
Bron: https://xkcd.com/1732/

Affiliate advertentie

Affiliate advertentie

De gevolgen: we zijn onze eigen apocalyps aan het orkestreren

Als gevolg van deze extreem versnelde klimaatverandering, sterven ontelbare soorten dieren en planten uit – een hoop soorten waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, maar die essentieel zijn voor het voortbestaan van de huidige ecosystemen. Denk bijvoorbeeld aan insecten en ander bodemleven. Dit heeft direct effect op onze landbouw: er zijn minder bestuivers om onze gewassen te bevruchten, wat kan leiden tot kleinere oogsten.

Verder smelt het ijs op de polen. Ten eerste leidt dit tot een stijgende zeespiegel. Een wereldwijde stijging van 1-2 cm klinkt minuscuul, maar kan verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen zullen veel eilanden en stukken land onder water verdwijnen (ook bewoonde!), er is meer water beschikbaar in de waterkringloop – dat kan iedereen met brugklasniveau scheikunde bedenken. Hierdoor veranderen warme en koude luchtstromen, waardoor we steeds meer last krijgen van extreem weer: lange periodes van droogte op sommige plekken, en extreme neerval op andere plekken. Ook dit kan behoorlijk wat gebieden op onze aarde onbewoonbaar maken, oogsten laten mislukken, of much needed landbouwgrond compleet onbruikbaar maken.

Kortom: technisch zijn we nu bezig om onze eigen apocalyps te orkestreren, ook al gaat het vele malen langzamer dan in fictie, waar de aarde in enkele dagen verandert in een vijandige, onherbergzame planeet. Als we zo doorgaan, kan de aarde over enkele decennia geen 7 miljard mensen meer onderhouden.

Ver-van-je-bed-show?

Hier in Nederland zijn we niet de eersten die er wat van merken. Mja, we moeten de dijken een beetje ophogen tegen de steeds extremere stormen die van zee gaan komen. We willen niet graag nog een 1953je doen. En daar zit hem de crux: klimaatverandering is eigenlijk nog een enorme ver-van-ons-bed-show. We zien en voelen de directe gevolgen nog niet hier, dus waarom zouden we er iets tegen doen?

We hebben lekker warme en droge zomers, joepie! En dat de boeren een keer een mislukte oogst hebben, tsja jammer dan. Is kut, maar gebeurt. We importeren ons eten wel ergens anders vandaan dan. Maar op een gegeven moment kan dat niet meer, omdat die gebieden ook te maken hebben met mislukte oogsten. Eten wordt schaarser, en dus duurder. En op een gegeven moment gaan wij het in Nederland ook merken. Als we onze kop in het zand steken, gaan wij, de huidige levende generatie, de gevolgen nog voelen.

Wat kunnen wij als klein landje nou uithalen?

Maar hoe zit het dan met al die grootmachten? De VS, China, India, al die economisch groeiende Aziatische landen? Zij zorgen voor veel meer uitstoot en klimaatverandering dan ons kleine landje toch?

Als je alleen kijkt naar oppervlakte en pure productie misschien: ja. Maar vergeet niet dat die product bestaat omdat er vanuit bepaalde landen grote vraag naar is. Nederland is een rijke, Westerse, economie. De VS ook. Wij kopen enorm veel spullen. Veel meer dan we eigenlijk nodig hebben voor een goed leven. Hoeveel van ons kopen maandelijks nieuwe kleding en trendy seizoensdecoratie bij AliExpress, Wish, Action, Primark, H&M? Het produceren van al die spullen heeft enorm veel milieu-impact. En omdat spullen uit China en India zo lekker goedkoop zijn, halen we daar veel vandaan. Er wordt veel geproduceerd omdat wij zoveel vragen. Hun milieu-impact is eigenlijk onze impact!

CE Delft heeft een interessant rapport geschreven over de milieu-impact van de gemiddelde Nederlander, voor de productie van het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn.

De impact top 10 | Babette Porcelijn
Afbeelding gebruikt met toestemming van Babette Porcelijn / Think Big Act Now

Wat kunnen we wél doen?

Burgers

 • Minder spullen en prullen kopen – Koop tweedehands, refurbished, gebruik iets tot het “op” is, repareer, upcycle, etc.
 • Minder vlees eten – Mocht in één klap vegetariër worden een te grote stap zijn, doe het dan in kleine stapjes. Wij zitten nu op 2-3 dagen in de week vega. Een vriend van mij is in principe vegetariër, maar eet voor de vitamine B12 heel soms een stukje rood vlees. Zo kan het dus ook.
 • Sluit je aan bij een groene energiemaatschappij.
 • Vlieg minder – En compenseer wanneer je wel vliegt.

Bedrijfsleven

 • Investeer in groene energie.
 • Maak je productieproces circulair.
 • Koop niet bij vervuilende leveranciers.
 • Wat is de meest vervuilende stap in je bedrijfsvoering? Doe er wat aan!

Politiek

 • Neem wetten aan waardoor bedrijven en burgers gestimuleerd worden om groener te leven. Die opkomende CO2 belasting is al een mooie stap. Nu verwerkelijken! Andere ideeën:
 • Extra BTW op vlees, minder of geen BTW op duurzame producten/leveranciers.
 • Stop de uitbreiding van vliegvelden, start met investeren in kwalitatief goede treinverbindingen.
 • Subsidies voor mensen die hun huis of bedrijf willen verduurzamen.
 • Klimaat-educatie.

Blijven doorzetten

In Nederland zijn we al behoorlijk goed op weg: we hebben al een hoop windmolens en zonnepanelen, er zijn subsidies voor als je daar zelf mee aan de slag wilt, er komt een CO2 belasting voor grote bedrijven, door winkels als Appel & Ei wordt tweedehands kleding uit het verdomhoekje getrokken, er zijn tal van duurzame startups, steeds meer burgerinitiatieven, en veel mensen proberen een beetje duurzamer te leven… Je zou zeggen dat we wel genoeg doen.

Maar veel mensen doen nog niet mee. Ik ken iemand die een extra koelkast in hun huis heeft die tot de nok gevuld is met plastic flesjes water. Ik zie beautybloggers die trots zijn op hun enorme stash gehoarde makeup die ze van hun leven niet op zullen krijgen. Ik ken mensen die helaas de filosofie van Baudet aanhangen (en dat is niet alleen om zijn klimaatstandpunten schadelijk voor de mensheid…). Ik heb in een studentenhuis gewoond dat zo slecht geïsoleerd was, dat in de winter de verwarming op 27°C moest om boven niet de ijsbloemen op het raam te hebben staan. (I kid you not!) Ter vergelijking: hier gaat de thermostaat niet hoger dan 19°C, in extreme gevallen op 20°C.

Een deel van Nederland is goed op weg, maar we moeten het allemaal doen! En de een lukt dat meer dan de ander, maar we moeten met zijn alleen een voorbeeld zijn. We hebben een teringzooi van de aarde gemaakt met onze Westerse gewoontes van “we willen zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk”, en nu moeten we de verantwoordelijkheid daarvoor nemen. We hebben jarenlang teveel genomen, en nu moeten we de prijs betalen.

En ja, als je alles tegelijk wilt doen, of als je te laat begint, of geen prioriteiten stelt, gaat dat pijn doen in je portemonnee. Maar begin eerst eens met minder spullen kopen. Je hebt niet voor ieder seizoen een nieuwe inrichting van je woonkamer nodig. Je hoeft niet met alle modetrends mee te doen. Ga minder vlees eten. Je hebt echt niet zo’n belachelijk grote hoeveelheid vlees nodig. Naast dat het milieuvriendelijker is, is vegetarisch eten doorgaans ook nog goedkoper. Groene energie hoeft ook niet duur te zijn. Onze maatschappij (GreenChoice) beloont je zelfs met een jarenlange lage rekening wanneer je eenmalig in een van hun duurzame projecten investeert. Tel uit je winst.

Conclusie: Het klimaat wacht niet terwijl wij onze kop in het zand steken

Eén ding is zeker: het klimaat wacht niet op ons. De verandering pauzeert niet even omdat wij andere prioriteiten hebben, zoals een “goede” economie (dat kun je namelijk ook op verschillende manieren definiëren), of discussies over immigratie en Zwarte Piet. Extreem versnelde klimaatverandering gaat gewoon door wanneer wij onze kop in het zand steken. Daarvan gaat het probleem niet weg.

Klimaatactie moet onze #1 prioriteit worden, omdat de aarde anders geen 7 miljard mensen kan dragen. Dit kunnen we doen door minder spullen te kopen, minder vlees te eten en te investeren in groene energie. Als rijke, Westerse economie hebben we hier een verantwoordelijkheid en een voorbeeldfunctie in. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de volgende generaties. Niet alleen politiek. Niet alleen de bedrijven. Niet alleen de burgers. Iedereen moet zijn deel doen!

Op de hoogte blijven van alle duurzame inspiratie? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!

Inschrijven

Je kunt je op elk gewenst moment weer uitschrijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven