6 kleine veranderingen die je helpen met minimalistisch leven

Minimalistisch leven is bijna automatisch duurzaam leven. Je koopt minder spullen en kleding, kunt kleiner wonen, hebt minder stookkosten – dat scheelt een hoop. Maar we worden dagelijks gebombardeerd met prikkels: Koop dit! Koop dat! Volg deze trend, anders hoor je er niet bij! Draag deze kleren, anders tel je niet mee! Hoe kun je jezelf hier beter tegen wapenen? Ik geef je 6 tips.

1 – Nee nee sticker

Een classic. Niet alleen scheelt dit heel veel oud papier, het scheelt je ook heel veel koopprikkels. Leuk al die voordeeldeals, maar heb je ze echt nodig? Waarschijnlijk niet. Een niet gekocht product is altijd duurzamer (en goedkoper!) dan een wel gekocht product.

2 – Exit modebladen

Ik lees al jaren geen modebladen meer en trends interesseren me niet meer. Zonder die constante prikkel van wat de trends en musthaves zijn, is het veel makkelijker om tevreden te zijn met wat je in je kledingkast hebt hangen en dingen ook echt te dragen tot ze versleten zijn.

Heb ik wél iets nieuws nodig, dan is dat vaak een heel specifiek item, en geboren uit het feit dat ik functioneel iets mis in mijn kledingkast. Zo kan ik heel gericht op zoek gaan naar zo’n soort item, zonder mijn koopgedrag te laten leiden door wat “in” is.

Daarbij is het niet alleen goed voor je portemonnee en het milieu, maar ook voor je zelfbeeld. Je gaat er echt een eigen smaak en stijl door ontwikkelen en staat sterker in je schoenen.

3 – Toxic celebrities ontvolgen

Jij volgt vast ook wel een paar BN’ers of beroemdheden. No worries, ik ook. Maar ik ben daar heel selectief in. Celebrities die je het gevoel geven dat je er anders uit moet zien, die kun je beter ontvolgen.

Het gaat hier niet per se om beroemdheden met een toxic persoonlijkheid, meer wat het volgen van die persoon met jouw zelfbeeld doet. Zo volg ik zelf al een aantal jaar geen beautybloggers meer, omdat ik daar het gevoel van kreeg dat ik constant makeup moest dragen, en heel hebberig werd van al die limited edition items die ze lieten zien.

Een slecht zelfbeeld – of een constante prikkel van luxe – leidt vaak tot het kopen van allerlei spullen, cosmetica en kleding die je eigenlijk niet nodig hebt, simpelweg om erbij te horen. Maar je bent goed zoals je bent!

4 – Ontspullen

Paul en ik zijn van nature niet echt van die verzamelaars. Wij hoeven niet zo nodig overal prulletjes te hebben staan, dus in die zin is minimalistisch leven al vrij makkelijk voor ons.

Natuurlijk hebben we wel spullen die we niet gebruiken. Of niet *meer* gebruiken. Af en toe heb ik zo’n opruimbui – dan haal ik de boekenkast overhoop, of de keuken, of mijn kledingkast, en dan gaan er altijd wel wat dingen weg. Naar vrienden, naar de kringloop, of in de vuilnisbak.

Het hoeft allemaal niet in één keer. Wanneer je zelf heel veel spullen in je huis hebt verzameld, ontspul dan in natuurlijke fases, wanneer jij eraan toe bent. Zo creëer je niet alleen fysieke ruimte in je huis, maar ook ruimte in je hoofd, en tijd (want schoonmaken en opruimen wordt opeens een stuk makkelijker en sneller).

5 – Boodschappenlijst

Niet alleen voor je eten, maar eigenlijk voor alles. Stop met funshoppen en ga fun-ctioneel shoppen. Zet alles op de boodschappenlijst. Eten, schoonmaakspullen, specifieke cadeautjes voor specifieke gelegenheden, specifieke kledingstukken die je nodig hebt. En probeer je er ook echt aan te houden.

Is funshoppen voor jou vooral gezelligheid met vriendinnen? Kijk dan of je het kunt veranderen in iets anders, bijvoorbeeld een terrasje pakken, high tea, mooie wandeling of picknick in het park. Een stuk duurzamer dan al die onnodige spullen kopen, en waarschijnlijk ook een stuk goedkoper.

6 – Exit nieuwsbrieven

Van hoeveel bedrijven en merken krijg jij allemaal nieuwsbrieven in je inbox? Niet weinig, gok ik. Schrijf je gewoon lekker uit iedere keer als je zo’n ding in je email hebt zitten.

Jammer van die gemiste kortingscodes, maar net als met de folders en de nee-nee sticker: had je het ook gekocht als je er geen reclame voor had gekregen? Waarschijnlijk niet. Je bent goedkoper en duurzamer uit als je koopt wanneer je iets nodig hebt, niet wanneer je constant dealtjes probeert te scoren.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven