Heb je wel eens in een kasteeltuin geslapen? In een tent in de boomgaard? ‘s Avonds een rondleiding gekregen door een verder (bijna) leeg kasteel? Paul en ik wel. Begin deze maand mochten we een nachtje kamperen op het Muiderslot, ter promotie van de Muiderslot Camping. Een heel bijzondere ervaring, en een aanrader als je deze zomer vakantie in Nederland viert.

Zo ziet het arrangement eruit

Het Muiderslot biedt dus kampeerarrangementen aan in hun kasteeltuin. Je krijgt met zijn tweeën een tent met luchtbedden, stoeltjes en een klein kampeertafeltje. Daarnaast krijg je een welkomstdrankje, een picknickmand voor het avondeten, een audiotour in de toren, een rondleiding door de rest van het slot, er wordt een kampvuur georganiseerd en natuurlijk krijg je ontbijt. En dat allemaal buiten de reguliere openingstijden.

Zelf hoef je alleen je pyjama, tandenborstel, slaapzak en eventueel kussen mee te nemen. En zwemkleding, als je een duik in de Vecht wilt nemen!

Camping in de pruimenboomgaard

Onze ervaring

Na een doodnormale zaterdag pakten we onze tas in en vertrokken we even voor half 5 richting het westen. Iets over zessen kwamen we aan bij het Muiderslot, mooi middenin de aankomstperiode van 18:00-18:30. We hoefden geen parkeerplaats in de buurt te zoeken, we mochten zo het terrein van het kasteel op rijden en in het amfitheater parkeren. Chilliebillie! Ook vertelde deze vrolijke portier ons in welke tent we sliepen en hoe laat we onze rondleiding hadden.

Er staan zo’n 20 tenten netjes opgezet in de pruimenboomgaard, wij hadden tentje 16 toegewezen gekregen. We dropten onze tassen en liepen toen door naar het Waterschild (naast de boomgaard) voor ons welkomstdrankje: een huisgemaakte likeur van… pruimen! Ook konden we direct onze picknickmand in ontvangst nemen.

Huisgemaakte pruimenlikeur

We zochten een plekje in de kasteeltuinen aan een grote picknicktafel en pakten de mand uit: voor elk was er een miniquiche, salade, broodje, kruidenboter, punt kaas, smoothie en oudhollandsch snoepgoed. Wat een verwennerij! En helemaal vegetarisch, jippie! In eerste instantie lijkt het geen grote maaltijd, maar na afloop zit je toch goed vol.

Toen we bijna uitgegeten waren, begon het wat te spetteren. Snel hebben we onze picknick opgeruimd en zijn we, nog van ons laatste stukje kaas genietend, terug gelopen naar de tent. Hier hebben we even geschuild voor een flinke bui, en toen het weer iets zachter ging regenen, zijn we gauw naar het kasteel gelopen om de audiotour door de toren te doen.

Na de audiotour lieten we ons niet kennen en hebben we een lekker biertje in de regen gedronken, van lokale brouwerij Wispe – volgens vrijwilliger Jamil kon je vanaf de kasteeldijk de kerk zien liggen waarin de brouwerij is gevestigd.

Om 21:00 was het tijd voor onze bijna-privé-tour door gids Bjorn. We waren met een groepje van 6: Kim en haar broer uit Meppel, en twee vriendinnen die uit Utrecht waren komen fietsen. Omdat er ook een dinerfeestje op het kasteel was die avond (ook met rondleiding) kregen wij een one of a kind rondleiding via allerlei verborgen kruipdoor-sluipdoor-gangetjes. Echt supercool! Eén van de fietsvriendinnen was wel redelijk historisch onderlegd, wat zorgde voor scherpe vragen en daarmee heel toffe verhalen van Bjorn.

Toen we klaar waren, was het wonder boven wonder droog en had Jamil het kampvuur al aangestoken. Kinderen van andere bezoekers zorgden voor een constante houttoevoer. We scoorden nog een biertje. Jamil ging naar huis.

Bjorn bleef om verhalen te vertellen, variërend van interessante verhalen over het Muiderslot, Floris V, P. C. Hooft, de vetes tussen Holland en Utrecht, over zijn werk als museumgids, en op het laatst ook een paar spookverhalen! Sommige bewakers durven kennelijk niet meer ‘s nachts in hun eentje langs te komen als het alarm af is gegaan…

Alleen in je eentje naar de wc in het Waterschild was best spannend na die spookverhalen, maar gelukkig realiseerde ik me dat die spooky geluiden simpelweg van de standbystand van de beamerpresentatie kwamen – dat maakte het opeens een stuk minder eng 😉

(Soort van spooky ambient geluiden vergelijkbaar met Steam Link…)

‘s Nachts kregen we een behoorlijke hoosbui op ons dak, maar we hebben het 100% droog gehouden. Als doorgewinterde kampeerder heb ik 2x watersnood gehad tijdens vakantie, en sindsdien ben ik altijd alert als het ‘s nachts regent. Maar er was helemaal niks aan de hand!

Toen we wakker werden was het gelukkig droog, en brak de zon zelfs door! Na een uitgebreid ontbijt onder een stralend blauwe hemel was het weer tijd om naar huis te gaan. Byeee Muiderslot, tot ziens!

Bijzonderheden

  • De picknickmand en het ontbijt zijn standaard vegetarisch, lekker bezig! Ook is er ruimte om rekening te houden met allergieën als je dat van tevoren even aangeeft. Goed geregeld.
  • De tenten zijn lekker ruim en je hebt zat ruimte om je tas ook in de binnentent te zetten.
  • Neem DEET mee! De slotgracht is stilstaand water, dus wanneer je ‘s avonds buiten zit, word je levend opgevreten door de muggen. Wij hadden wel citronella mee, maar in zo’n situatie wil je wel echt zwaarder geschut.
  • Het arrangement is voor 2 personen, maar je kunt ook in je eentje komen. Wel betaal je dan de volle arrangementsprijs.
  • Na een leven lang kamperen op matjes was het even wennen aan de luchtbedden. Die zijn behoorlijk dik en luxe – de een vind het comfortabel, de ander vindt het misschien wat onwennig, zo’n beweeglijk ding. Wij vallen in de laatste categorie, maar als je eenmaal ligt, slaap je ook heerlijk.

CO2 uitstoot van de reis

Wij zijn voor het gemak met de auto gegaan. 274 kilometer retour, wat voor 0,05 ton CO2-uitstoot heeft gezorgd.

Met het OV zou je bijna geen uitstoot veroorzaken: Met de trein kom je van Hengelo tot aan Weesp, en treinen in Nederland rijden op groene stroom (dus niks te compenseren volgens de calculator van Trees for All). Alleen een busretour van Station Weesp naar Muiden van 8 kilometer in totaal zorg voor een klein beetje uitstoot, maar dat is zo weinig dat je afgerond op 0,00 ton komt.

Wil jij ook kamperen op het Muiderslot?

Je kunt tot en met 25 september een tentje boeken op donderdag-, vrijdag-, of zaterdagavond. Aankomst is tussen 18:00 en 18:30, de volgende ochtend ben je om 9:30 weer weg. Het arrangement kost €198 (€99 p.p.) en is via hun website te boeken.

Disclaimer: Wij hebben dit arrangement cadeau gekregen in ruil voor een blogpost en Instagram Stories. Alle drankjes buiten het arrangement hebben we zelf betaald. Natuurlijk streef ik er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven, zoals je van me gewend bent.

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven