Zo kun je de inhoud van je backpack verduurzamen – 9 tips

Backpacken, hiking, trektochten lopen – hoe je het ook wilt noemen, voor mij betekent het mezelf onderdompelen in de natuur. En om te zorgen dat anderen na mij ook nog van die natuur kunnen genieten, vind ik het belangrijk om daar respectvol mee om te gaan. Naast het verduurzamen van je day to day life, kun je ook de inhoud van je backpack verduurzamen. Dit zijn mijn ideeën daarover, lees verder en laat je inspireren!

1 – Use what you have

Als eerste: Koop geen nieuwe spullen als het niet nodig is. Dat is het duurzaamste wat je kunt doen. Wees zuinig op wat je al hebt, onderhoud dat goed zodat het langer meegaat, en repareer kapotte items wanneer dat mogelijk is. Een scheurtje in je slaapzak heb je zo dichtgenaaid, en op Youtube kun je leren om sokken te stoppen (nieuwe uitdaging voor mij!).

2 – Kies duurzame en kwaliteitsmerken

Is een item toch aan vervanging toe, kies dan voor kwaliteitsmerken die superlang mee kunnen. Bijvoorbeeld een tent van Hilleberg in plaats van Decathlon – ja, is flink duurder, maar gaat ook veel langer mee. Als je net als ik niet zwemt in het geld, kun je hier natuurlijk van tevoren voor sparen.

Ook zijn er veel duurzame merken te vinden in de outdoorwereld, en er komen er nog steeds een hoop bij. Denk bijvoorbeeld aan Vaude en Patagonia als oudgedienden, maar de nieuwe merken Gotbag en Herder Gear zijn ook interessant om in de gaten te houden.

3 – Ga voor tweedehands

Afhankelijk van het soort item, en de eisen en verwachtingen die je stelt, kun je ook tweedehands opties zoeken. Bijvoorbeeld voor een slaapmatje, je outdoorkleding, je brander en pannenset. Bij een tent vind ik het wat trickier, omdat het essentieel is dat de vorige eigenaar er goed mee om is gegaan.

4 – Kies natuurlijke materialen

Voor sommige items is dit niet realistisch, zoals alle grote items (tent, rugzak, slaapzak, etc) die zo lichtgewicht mogelijk moeten zijn, of je regenjas. Maar voor de rest van je kleding kun je heel goed natuurlijke materialen kiezen, zoals (diervriendelijke) wol en zijde, bamboe, eucalyptus, biokatoen of linnen.

Natuurlijke materialen zorgen voor minder vieze geurtjes dan polyester, zijn ontzettend comfortabel en breken aan het eind van hun levensduur ook weer op een natuurlijke manier af, zonder onsterfelijke microplastics achter te laten.

Vooral linnen is tegenwoordig ontzettend ondergewaardeerd. Historisch gezien werd dit veel gebruikt voor ondergoed, omdat het supersterk is, goed vocht afvoert en heel goed anti-vieze-geurtjes is. Tijd voor een revival!

Ook plantaardige varianten van kunstleer zijn in opkomst. Ik kan niet wachten op de eerste goede wandelschoenen van kurkleer, ananasleer, cactusleer of mangoleer!

5 – Kook op gas of alcohol

Gas? Maar dat is toch niet duurzaam? De duurzaamste manier is natuurlijk om alleen koude maaltijden te eten, maar ik gok dat de meesten van ons na een lange dag wandelen graag iets warms in ons buikje hebben. Gas brand zeer efficiënt en relatief schoon, zeker vergeleken met houtvuur. Andere schone alternatieven zijn alcohol(gel) en milieuvriendelijke brndstofblokjes (bijvoorbeeld Firedragon), hoewel ik uit ervaring kan zeggen dat die minder efficiënt branden.

6 – Eet vegetarisch of zelfs veganistisch

Of je nou in de pub eet, je inkopen doet bij de supermarkt, of lichtgewicht trekkersmaaltijden meeneemt, het is bijna overal wel mogelijk om een vegetarisch (of zelf veganistisch) eetpartoon aan te houden.

Die impact zie je misschien niet direct terug in je rugzak, maar geen vlees eten scheelt ontzettend veel uitstoot van broeikasgassen, ontbossing, inefficiënt landgebruik, vervuiling van drinkwater en overbemesting. Meer plantaardig eten is dus ontzettend goed voor natuurbehoud!

7 – Neem een ecovriendelijke shampoobar mee

Hygiëne is belangrijk tijdens een trektocht. Het voorkomt dat je vervelende parasieten of voedselvergiftiging oploopt. En zweterige huidplooien gaan op een gegeven moment ook schraal aanvoelen. Met een goed gekozen ecovriendelijke shampoobar sla je meerdere vliegen in één klap: je kunt niet alleen je haar en lichaam ermee wassen, maar ook je kleren en eventueel zelfs de afwas. Scheelt ook nog eens gewicht.

8 – Stasher Bags voor zero waste

Iets wat ik heel graag zelf wil gaan proberen: Stasher Bags gebruiken om minder afval te produceren. Trekkersmaaltijden zitten natuurlijk in een verpakking, mueslirepen, koekjes, nootjes zitten allemaal in een aparte verpakking.

Met de herbruikbare siliconen Stasher Bags kan ik op zijn minst een paar wegwerpverpakkingen op dit gebied elimineren: ik kan bijvoorbeeld noten op de markt halen, makkelijker zelfgemaakte mueslirepen of flapjacks meenemen, of zelfs met ingrediënten van Pieter Pot een paar eigen instant maaltijden mixen.

9 – Menstruatiecup

Ik ben al jaren fan. Scheelt niet alleen tonnen aan menstruatie-afval, maar is ook nog eens lichtgewicht. En superpraktisch: je hebt minder wc-pauzes nodig. Het enige waar je niet vies van moet zijn, is om je (schone!) cupje te steriliseren in dezelfde pan als waarin je je eten kookt. Persoonlijk gebruik ik het merk Organicup, maar er zijn legio merken op de markt en dus sowieso een vorm die bij jou past.

Hier kun je menstruatiecups kopen:

Heb jij zelf nog een goede tip op dit gebied? Deel hem in de comments!

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven