Indoor bosbaden: Hoe haal je het bos naar binnen?

Niet iedereen woont op korte afstand van de natuur, of is in de gelegenheid om vaak naar buiten te gaan. Daarom is het fijn om te weten dat je de genezende kracht van bomen ook naar binnen kunt halen. Ook prettig in de winter! In deze blogpost vertel ik je hoe je dat “indoor bosbaden” precies doet, zodat je de gezondheidsvoordelen van bosbaden ook binnen kunt ervaren.

Urban jungle

De eerste grote stap die je kunt nemen is om je huis lekker vol groen te zetten! Als je niet zulke groene vingers hebt, kies dan vooral voor onderhoudsarme planten. Dit doet al een hoop voor je! Alle planten zetten CO2 en water om in suiker om te leven en zuurstof als afvalproduct, dus iets is beter dan niets. 

Wil je er echt iets speciaals van maken, dan heb je misschien wat aan deze lijst van NASA. Zij hebben ooit uitgezocht welke planten éxtra luchtzuiverend zijn, voor gebruik in ruimtestations. Maar wij kunnen er in onze doodnormale huizen ook ons voordeel mee doen ????

Een goed excuus dus om van je huis een urban jungle te maken, want dat is gewoon keigoed voor je mentale en fysieke gezondheid.

Essentiële olie

Sommige mensen vinden essentiële olie (ook wel etherische olie) maar zweverig en onzin. Dat snap ik volledig als je vooral hebt kennisgemaakt met de spirituele kant ervan. Daar geloof ik ook niet zo in. Aan de andere kant kun je essentiële olie zien als de kracht van de natuur in een flesje. Het zijn zeer pure en geconcentreerde plantendestillaten, en iedere essentiële olie heeft dus de eigenschappen van die plant zelf, die je kunt gebruiken voor aromatherapie, skincare, of kruidengeneeskunde.

Voor een indoor bosbad zijn we vooral geïnteresseerd in de essentiële olie van naaldbomen en cypressen. Dit zijn de oliën die al die fijne fytonciden bevatten die zo goed voor je zijn. Zorg wel dat je een echte essentiële olie te pakken hebt en geen parfumolie (Jacob Hooy is een populair merk, maar GEEN essentiële olie). Parfum is namelijk niet per se een puur plantendestillaat en doet dus niks voor je.

Om je een beetje wegwijs te maken: Mijn favoriete plekken om essentiële olie te scoren zijn Holland & Barrett, De Hekserij en De Kruiderie. Sommige merken (zoals De Tuinen, verkrijgbaar bij Holland & Barrett) verkopen ook speciale mixen van essentiële oliën, bijvoorbeeld “Joy”, “Kalknagel” of “Winter Wonder”. Negeer deze en ga voor de pure, losse varianten, zodat je eventueel zelf kunt mixen en matchen.

Geschikt voor een indoor bosbad zijn:

Sommige merken geven je een gedetailleerde samenstelling, bonus! Kies voor een bosbad-ervaring vooral voor olie die hoge concentraties bevat van D-limoneen, alfapineen, bètapineen en kamfeen. Dit zijn de belangrijkste terpenen (bestanddelen van fytonciden) die het bosbadeffect geven.

Essentiële olie gebruiken

Diffuser

De makkelijkste manier om essentiële olie te gebruiken is een diffuser. Hier doe je water in en een aantal druppels essentiële olie. De diffuser verspreidt de olie voor je, en in de winter is het ook nog eens een fijne methode om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

Geurstokjes

Een andere manier is het plaatsen van flesjes met geurstokjes. Dit geeft een subtiele geur af en staat ook nog eens heel decoratief! Je kunt makkelijk je eigen mix maken. Een DIY heb ik al eerder gepubliceerd.

Geurkaarsen

Als laatste kun je zelf geurkaarsen maken. Dit is even wat werk, maar als je er in wilt investeren, is het totally worth it. Kies vooral voor een natuurlijke was, zoals sojawas of bijenwas, in plaats van paraffine. Als geur maak je natuurlijk je eigen favoriete bosmix van essentiële olie, en voor een superdeluxe gevoel kun je een lont van hout gebruiken in plaats van katoen.

Meer over bosbaden lezen?

Bronnen

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven