We zetten elke dag honderden keren de ene voet voor de andere. We lopen naar de keuken, wandelen naar de supermarkt, we laten de hond uit of maken een wandeling door mooi natuurgebied. Over het algemeen vinden we dit een heel vanzelfsprekende beweging, maar wist je dat rechtop lopen op twee voeten uniek is voor de mens? Geen enkel ander leven wezen doet dit. Shane O’Mara neemt je in zijn boek In Praise of Walking: The new science of how we walk and why it’s good for us mee in de wetenschap achter wandelen.
Deze gastblog is geschreven door Lydia Bax
Wandelen is zo makkelijk nog niet
Denk je wel eens na over wat je eigenlijk moet doen om een stap te zetten? Ik niet in ieder geval. Gelukkig maar, want als je bedenkt wat je daar allemaal voor moet doen, word je spontaan moe. Los van het feit dat je hersenen je spieren aan moeten sturen en wat daar precies bij komt kijken, geeft ons lichaam continu feedback over wat er gebeurt.
Je evenwichtsorgaan geeft informatie over hoe jij gepositioneerd bent ten opzichte van de grond. Daarnaast geven je ogen visuele feedback en je voeten tactuele feedback. Al deze informatie wordt gecombineerd.
Als jij je hoofd naar beneden draait om naar die boomwortel op de grond te kijken, verandert er ook van alles in je evenwichtsorgaan dat bij je oren zit. Je lichaam weet echter gelijk dat slechts je hoofd gedraaid is, niet je hele lichaam. En wanneer je op die boomwortel gaat staan, werken je evenwichtsorgaan en je voeten samen om in balans te blijven.
Al deze system werken extreem snel, anders zouden vaak omvallen. Een knap kunstje!
De ‘walkability’ van een stad
Bij het ontwerpen van steden wordt er vaak hoge prioriteit gegeven aan het in goede banen leiden van voertuigen. Goede beloopbaarheid is dan een ondergeschoven kindje, terwijl onderzoek heeft uitgewezen dat dit vele voordelen heeft.
Wanneer plekken zoals de supermarkt en de school goed te belopen zijn, zorgt dit ervoor dat mensen ook vaker te voet daarheen gaan, in plaats van met de auto. Dit leidt er toe dat mensen meer bewegen, en daardoor bijvoorbeeld minder overgewicht hebben. Daarnaast is het ook goed voor de lokale economie, omdat bewoners meer lokaal gaan winkelen, en is er minder uitstoot van voertuigen omdat ze minder gebruikt worden.
Ook hebben mensen meer onderlinge sociale interactie omdat ze elkaar vaker treffen. Het is dus belangrijk om meer voetpaden dan autobanen aan te leggen.
Get more of the brain active. One of the simplest means of doing this is to get up and walk about.
Is wandelen goed voor je humeur?
Je hebt vast wel eens gehoord dat wandelen niet alleen goed is voor je fysieke, maar ook voor je mentale gesteldheid. Er is echter nog nooit een duidelijke oorzaak-gevolg relatie aangetoond tussen wandelen en een betere mentale gesteldheid.
Hoewel er zeker een verband is tussen de twee, is het erg moeilijk om te bepalen wat de oorzaak is en wat het gevolg. Word je gelukkiger van het wandelen, of wandelen mensen die gelukkiger zijn vaker?
Er is daarentegen wel aangetoond dat door te bewegen meer bloed naar de hersenen stroomt. Hierdoor kunnen stoffen aangemaakt worden die op hun beurt nieuwe hersencellen aanmaken. Ook heeft bewegen een positief effect op je leervermogen en geheugen. In ieder geval heeft wandelen zeker geen negatieve gevolgen, dus leef je uit!
Wandelen en creativiteit
Meerdere onderzoeken tonen aan dat wandelen een positief effect heeft op creativiteit en oplossingsgericht denken. Bij een van de onderzoeken lieten ze mensen nadenken over een bepaald probleem. Mensen die wandelen tijdens het nadenken komen met meer en met originelere oplossingen dan mensen die stilzitten.
Dit positieve effect wordt veroorzaakt doordat tijdens het wandelen dezelfde hersengebieden actief zijn als bij het graven in je geheugen. Door het wandelen zorg je er dus voor dat dit hersengebied al actief is en relaties makkelijker worden gelegd.
In Praise of Walking
Shane O’Mara belicht in zijn boek afwisselende kanten van wat de wetenschap ons kan vertellen over wandelen. Hij heeft een prettige schrijfstijl en zijn verhaal is over het algemeen goed te volgen, maar zo nu en dan zwem je een beetje in de technische details.
Elk hoofdstuk brengt je weer een heel nieuw onderwerp en hoe meer je leert, hoe meer je de noodzaak van wandelen gaat inzien. Niet alleen heeft wel wandelen voordelen, maar niet wandelen heeft ook nadelen.
Het boek is zeer interessant, maar ook een oproep om meer te wandelen: of het nou in de bergen, door het park, of naar school is. We, and our societies, will be better for it.