Dit zit er in mijn rugzak tijdens een dagwandeling

Ik vind het heerlijk om lange wandelingen te maken. En hoe langer en verder je van huis bent, hoe meer je mee moet nemen. Simpelweg voor je eigen veiligheid, om niet zeiknat te regenen, oververhit of onderkoeld te raken. Dit neem ik allemaal mee in mijn rugzak tijdens een dagwandeling, zoals bijvoorbeeld een Roots etappe.

Wandelboekje

Onmisbaar, natuurlijk. Ik moet natuurlijk wel weten waar ik heen ga! Het Roots Langste Natuurpad is niet gemarkeerd, dus dan hebben we het boekje met kaarten en routebeschrijving sowieso nodig. Maar ook wanneer je een route loopt die wél gemarkeerd is, kun je het boekje maar beter voor de zekerheid meenemen.

Opgeladen telefoon

Klinkt modern en overbodig, maar is het absoluut niet! Stel dat er wat gebeurt, dan kun je iemand bellen. En wanneer je je route kwijt bent, of je afvraagt of je wel goed bent gelopen, kan Google Maps een fijne backup optie zijn.

Toen ik in 2019 voor de Nijmeegse trainde, wilde ik de Sallandse Zandloper (41 km) in 1 dag doen. Het was ontzettend warm die dag en met mijn eigenwijze hoofd had ik geroepen “Dat kan tijdens de Nijmeegse ook voorkomen, dus ik kan het maar beter een keer ervaren.”

Rond de 30 km liep ik zo langzaam, dat ik no way rond een fatsoenlijke tijd op mijn eindpunt zou aankomen. Ik heb toen Paul opgebeld en die is me met de auto komen halen. Achteraf gezien was ik mogelijk een beetje uitgedroogd en bevangen door de hitte, ook al had ik mijn 3L waterzak al een keer bij een theetuin bijgevuld.

Regenkleding

Heel belangrijk, ook als er geen vuiltje aan de lucht lijkt te zijn. Het weer kan altijd omslaan. Daarnaast is regenkleding een fijne winddichte laag, wat ook als het droog is superfijn kan zijn bij koude wandeldagen.

Warme laagjes

Ook zoiets wat je altijd bij je moet hebben wanneer je op pad gaat. Als je ze niet al aan hebt, dan zeker in je rugzak. Ook op warme zomerdagen. Wanneer je zweet door de inspanning, en vervolgens stilzit tijdens een pauze, kun je stiekem heel hard afkoelen.

Eind maart op de Veluwe liep ik in enkel mijn wollen thermoshirt, maar de wind tijdens de pauze was zo koud dat ik heel blij was dat ik mijn winterjas, muts en handschoenen in mijn rugzak had zitten.

Zonnebrand

Hoe vaak we wel niet zijn gaan wandelen op een bewolkte dag, om vervolgens tóch flink wat zon te vangen en een beetje toasty thuis te komen! Tegenwoordig heb ik altijd een tubetje zonnebrandcrème in mijn rugzak. Beter mee verlegen dan om verlegen.

Water

Altijd meenemen als je meer dan een blokje om gaat! Ook op frisse dagen zweet je en kun je uitdrogen, alleen heb je dat minder snel door. Wanneer je moe wordt en last krijgt van brain fog, zit je al een beetje over de grens. Let er dan extra op dat je genoeg drinkt.

Je kunt het ook aan je urine zien: die hoort zo goed als kleurloos te zijn, dan drink je genoeg. Plas je nauwelijks, of is je urine duidelijk geel van kleur, dan moet je meer drinken!

Snacks

Snacks zorgen voor energie en de verbranding van voedsel zorgt dat je lichaam warm blijft. Don’t skimp on this! Weg met suikervrije, calorie-arme meuk waar je niks aan hebt.

Mijn favorieten tijdens een dagwandeling van 20-30 kilometer zijn eierkoeken, krentebollen, mueslirepen, boterkoek, bananen, dry roasted pinda’s en de “marktmix” van de notenkraam op de markt, die bestaat uit pinda’s en geconfijte vruchten.

Meer snacken is voor mij wel een aandachtspunt: het komt nog wel eens voor dat ik thuiskom van een lange wandeling, en het vervolgens ijskoud krijg for no apparent reason. Te weinig gesnackt, te weinig brandstof. Na een hapje eten voel ik me dan stukken beter.

Pee kit

Wanneer je veel (lees: genoeg) drinkt, moet je natuurlijk ook veel plassen. Ga absoluut niet minder drinken zodat je niet hoeft te plassen! Wildplassen is echt niet eng of vies of moeilijk. Na een paar keer ben je er wel aan gewend. Neem wel altijd een pee kit mee om je zakdoekjes netjes mee terug te nemen.

Licht

Ook als je verwacht ruim voor het donker thuis te zijn: het kan nooit kwaad om een hoofdlampje ergens in een zijvak te stoppen. Kan nooit kwaad. Af en toe ook heel fijn wanneer je vroeg op pad gaat, en het eigenlijk nét niet licht genoeg is.

Geld

Ik zorg altijd dat ik genoeg geld bij me heb. Niet alleen mijn pinpas, maar ook een “reservevijftigje” achter mijn telefoon in het hoesje. Je weet maar nooit waar je het voor nodig hebt, en we hebben het al eens onverwacht nodig gehad!

Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven