Homemade hoestsiroop met tijm en salie

Het weer wordt frisser en natter, over een weekje is het officieel herfst, en mijn eerste flinke verkoudheid heb ik alweer achter de rug. Natuurlijk kun je hoestdrank, tijmsiroop of dennensiroop kopen bij de drogist, maar het is goedkoper en natuurlijk honderd keer leuker en interesanter om je eigen hoestsiroop te maken! Zeker wanneer de kruiden ook nog eens uit je eigen tuin komen. Het enige wat ik heb gekocht is suiker en honing. (Okee, en technisch gezien betaal je ook een heel klein beetje voor kraanwater, maar dat is te verwaarlozen.)

Edit april 2021
Naar aanleiding van een aantal comments heb ik het recept aangepast: in plaats van 3 uur koken, laat je de kruiden nu 24 uur trekken en kook je slechts 30 minuten – je wilt namelijk wel dat de siroop heet de fles in gaat. Daarnaast voeg je de honing pas op het laatst toe.

Kruiden

Voor deze kruidensiroop heb ik flink gewinkeld op mijn balkonnetje en de volgende kruiden uitgezocht:

Tijm

Verreweg het belangrijkste ingrediënt dat ik heb geplukt is tijm. Tijm is antibacterieel en slijmoplossend, en daarnaast smaakt en ruikt het ook nog eens heerlijk! Niet voor niets wordt tijmsiroop ook bij de reguliere drogist verkocht als middel bij hoesten en keelpijn.

Salie

Ook salie is antibacterieel, slijmoplossend, en het heeft een ontstekingsremmende werking. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als geneeskrachtig kruid.

Lavendel

Helaas had ik nog niet zoveel lavendel groeien, anders had ik hier meer van gebruikt. Lavendel is echt een alleskunner! Naast de sterk antibacteriële eigenschappen staat lavendel ook bekend om zijn schimmel- en virusdodende werking. En net als de andere twee is ook lavendel slijmoplossend.

Kamille

Kamille werkt ontstekingsremmend, verzachtend, kalmerend en pijnstillend. Gebruik kamille niet wanneer je zwanger bent of bloedverdunners gebruikt.

Nu je weet wat voor kruiden ik heb gebruikt en waarom, kun je aan de slag om je eigen siroop te maken! De hoeveelheid kruiden komt niet op de gram nauwkeurig. Een “bosje” is voor mij een flinke handvol. Wanneer je meer kruiden gebruikt, wordt je siroop natuurlijk sterker. Naast deze kruiden gebruik ik natuurlijk water en suiker om de siroop te maken, en honing omdat het nog eens een extra conserverende, verzachtende en antibacteriële boost geeft. En omdat het lekker is.

Ik ga er zelf altijd van uit dat mijn siropen een jaar lang houdbaar zijn, mits donker en koel bewaard. Vanwege de grote hoeveelheid suiker zal het vast wel langer kunnen, maar dat risico wil ik liever niet nemen.

Natuurlijk kun je met de verhoudingen van de kruiden spelen. Zoals ik eerder al zei: als ik meer lavendel had staan (ik heb echt een heel klein puny struikje), had ik meer lavendel gebruikt. Hetzelfde geldt voor de kamille.

Gebruik

Je kunt deze hoestsiroop net als alle andere hoestdranken gebruiken: meerdere malen per dag een eetlepel als je last hebt van je keel of veel hoest. Net als bij reguliere hoestdranken geldt hier: neem niet teveel. Gebruik je gezonde verstand.

Je kunt de siroop ook als thee drinken: doe een bodempje in een theekopje en vul aan met kokend water. Basically heb je dan kruidenthee met honing. En we weten allemaal dat dat heel fijn is als je keel kapot en rauw is!

Disclaimer: Gebruik deze hoestsiroop niet als je allergisch of overgevoelig bent voor een van de ingrediënten. Ik ben geen dokter, slechts een liefhebber van ouderwetse kruidenkunde. Dit is geen wondermiddel. Als je al langere tijd aan het hoesten bent, bloed ophoest, koorts hebt, of het simpelweg niet vertrouwt, ga dan ALTIJD naar de huisarts!

Homemade hoestsiroop met tijm en salie

Dit heb je nodig

  • 2 L water

  • 500 g suiker

  • 250 g honing

  • 2 bosjes tijm

  • 1 bosje salie

  • een beetje lavendel

  • een beetje kamille

Aan de slag!

  • Was je kruiden onder koud, stromend water.
  • Doe het water, de suiker en de kruiden in een ruime pan en laat 24 uur trekken.
  • Steriliseer de volgende dag de flessen: haal de beugeldoppen eraf, doe ze in een schoon kommetje en giet er kokend water op. Verwarm de oven voor op 120-150°C en zet vervolgens de flessen een half uur rechtop op de bodem van de oven. Leg de beugeldoppen op een schone theedoek en laat ze aan de lucht drogen.
  • Terwijl je flessen in de oven staan, maak je de siroop af. Zet je pan op het vuur. Roer tot de suiker is opgelost. Doe het deksel op de pan. Wanneer het water kookt, draai je het vuur zacht en zet je de wekker op 30 minuten. Roer af en toe door.
  • Zet de grote kom klaar met daarin een zeef en daarin je neteldoek.
  • Giet vervolgens het hele brouwsel voorzichtig door je doek en zeef. Pak de punten van de doek bij elkaar en pers nog zoveel mogelijk siroop uit de natte kruiden.
  • Voeg de honing toe en roer zo kort mogelijk – alleen om het op te lossen.
  • Vul je flessen met behulp van de trechter en sluit ze goed af. Etiketteer en zet er de datum van bereiding op.
25 reacties
  • Lydia schreef:

    Aaah, dit heb ik nodig! Loop al dagen te hoesten 🙁

  • Jacqueline schreef:

    Gaat de werking niet verloren na zo lang koken?

  • Nana schreef:

    Hoeveel is bosje ongeveer

    • Charlotte schreef:

      Hoi Nana, een bosje is ongeveer de hoeveelheid takjes die je in je hand kunt houden. Het komt niet zo nauw. Voor een indicatie van hoeveel het ongeveer is, kun je naar de foto’s kijken.

  • Katia schreef:

    Hey, is het soms mogelijk om deze hoestsiroop te maken met gedroogde kruiden? Heb momenteel geen verse kruiden staan in de tuin. Groetjes Katia

  • Wendy schreef:

    Kun je de kamille en lavendel weglaten? Dat heb ik niet in mn tuin.

  • Hans schreef:

    In het recept wordt de honing bij het warme vocht gevoegd. Honing dat wordt toegevoegd aan vocht boven de 40 graden verliest al zijn eigenschappen, het wordt suiker.

  • Hermien schreef:

    Bedankt voor het recept, klinkt goed. Ik ga zo beginnen (wel hier en daar wat aangepast, omdat ik gruwel van kamille en geen honing gebruik). Terwijl ik het recept las, zag ik iets wat ik zelf anders zou doen (als ik honing zou gebruiken, maar als veganist doe ik dat dus niet) en dat betreft de honing.

    Jij voegt de honing toe en giet daarna pas eea af om het vervolgens uit te knijpen. Het lijkt mij persoonlijk logischer om de honing pas ná het uitknijpen toe te voegen, dus op t allerlaatste moment (want dan heb je alle honing). 😊

  • Rob Wijnands schreef:

    Tip: het recept klinkt fantastisch en voorzover mijn smaakpapillen de ingrediënten herkennen zal het ook heerlijk smaken, maar het zou wel handig zijn als je buiten de ingrediënten ook even vooraf vermeldt wat je verder nodig hebt. Welke flessen? Ok je beeldt beugelflessen af maar welke inhoud? En opeens komt “de grote kom” in beeld maar wat voor kom? en “je neteldoek” moest ik die dan ook hebben?

  • Cleo schreef:

    Hoeveel eindproduct houd je over? Is dat ook echt 2 liter? Dan kan ik berekenen hoe groot de flessen moeten zijn ik nodig heb😅
    Groetjes Cleo

    • Charlotte schreef:

      Ligt eraan hoeveel de siroop inkookt. En de suiker zorgt natuurlijk voor wat extra volume. Mijn tip: Zorg voor meerdere kleinere flessen, en steriliseer er altijd iets meer dan je denkt nodig te hebben.

  • Titi schreef:

    Kruiden in koud water laten trekken en er dan een thee van koken?
    Wat een bizarre redenering!
    Kook je water, doe er de kruiden bij en laat dan 24u trekken. Daarna zeven en dan pas suiker, honing of andere zoetstof erbij doen en opkoken en bottelen. Want waarom zou je de suiker met de kruidenresten weggooien?

    • Charlotte schreef:

      Ieder zijn eigen manier! Ik laat ze juist eerst langzaam trekken, en het kort koken is vooral voor de houdbaarheid. Net als bij vlierbloesemsiroop. En je gooit de suiker niet weg, want suiker lost op in water 😉

  • Gerard Barendregt schreef:

    Wat een azijn zeikers zijn sommige mensen toch, kunnen zelf echt niets bedenken met redeneringen van wat voor flessen en dan opeens weer neteldoek. Lees eerst een keer door en gebruik je hoofd.
    Charlotte dit is een prima recept, toppie en bedankt. 👍

  • Bien schreef:

    zou je op deze manier ook rozemarijnsiroop kunnen maken met citroen?

  • Mariin schreef:

    Hoelang kan je deze siroop bewaren?

    • Charlotte schreef:

      Als je goed hygiënisch hebt gewerkt volgens de instructies, kun je de siroop sowieso een jaar ongeopend bewaren op een donkere, koele plek. Maar er kan altijd per ongeluk een vuiltje bij komen, dus check altijd voor gebruik door goed te kijken, ruiken, voorzichtig te proeven, etc.

  • Monique schreef:

    Hoelang kan je zelfgemaakte siroop houden ?

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven