Hoe gaat het nu met… mijn Eco Egg?

Een tijdje geleden heb ik een Eco Egg aangeschaft om (bijna) zero waste de was te kunnen doen. Op Facebook raakte ik in gesprek met iemand hem ook had geprobeerd, maar last had van muffe was na een tijdje. Ojee… Hoe gaat het dus met mijn was na een wat langere tijd? Ben ik nog steeds blij, of heb ik ook last van een muffe was?

Wat voor wassen draai ik met mijn Eco Egg?

Ik draai 3 soorten wasjes:

 • Kleding (zwart, wit en bont) op 40 graden
 • Beddengoed op 60 graden
 • Handdoeken en dergelijke op 90 graden*

* De handdoeken draai ik nog met een restje waspoeder. Wanneer dat op is, stap ik over op mijn Eco Egg op 60 graden.

Nu ik dit schrijf, vraag ik me af waarom ik eigenlijk mijn handdoeken op 90 graden was. Met 60 graden wordt je was namelijk ook hygi├źnisch schoon! Veranderpuntje voor de volgende keer dat ik mijn handdoekenwas draai. ­čĹŹ­čĆ╗

Heb ik last van een muffe was?

Nauwelijks. Allleen de zwarte was af en toe, maar dat had ik ook voordat ik een Eco Egg gebruikte. Misschien is het een beetje inherent aan de zwarte was? Anyway, ook nu ik al langere tijd met mijn Eco Egg was, heb ik niet noemenswaardig meer last van een muffe was.

Wat kun je doen om muffe was tegen te gaan?

Ik denk dat een muffe was vooral ligt aan de temperatuur waarop je wast. Bacteri├źn zijn dol op temperaturen van 30-40 graden, en zo krijg je “vetluis” in je wasmachine waardoor je was gaat stinken.

Wanneer je af en toe een wasje op 60 graden of hoger draait, dood je die bacteri├źn. Af en toe dus je beddengoed of handdoeken op wat hogere temperatuur wassen, helpt dus!

Hoe laat je je was lekker fris ruiken?

Wil je iets extra’s doen, bovenop een neutraal ruikende was? Dan kun je wat essenti├źle olie in je Eco Egg druppelen. Je was zal er niet heel sterk naar ruiken, maar wel een klein beetje. Ik vind mandarijn, lavendel of eucalyptus erg lekker!

2 reacties
 • Mirjam Hart schreef:

  Interessant! Ik was er idd een beetje huiverig voor vanwege muffe was en dat je was misschien niet goed school zou worden. Hier 3 kids, dus het wasmiddel niet wel zn werk doen.
  Maar je hebt mij overgehaald om het toch eens te testen!

 • MC Kleuver schreef:

  Ik ben nog aan het ontdekken hoe ik de was draai. Tot noch toe met de pods van Ariel. Werkt goed, maar niet heel ecologisch. De prijs voor zo’n eco-egg valt erg mee!

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven