Boekreview: Hoe gaan we dit uitleggen – Jelmer Mommers

“Hoe gaan we dit uitleggen” stond al ontzettend lang op mijn TBR-lijst en was één van de eerste boeken die ik reserveerde toen ik een paar maanden geleden lid werd van de bieb. Ik vind het nog steeds moeilijk om aan anderen uit te leggen hoe onze Westerse leefstijl effect heeft op de aarde, en wat voor enorm spinnenweb aan gevolgen het heeft. Gevolgen die allemaal met elkaar verbonden zijn, en waar we soms niet eens bij stilstaan.

Dit vind ik van “Hoe gaan we dit uitleggen”

Ik dacht dat ik zou lezen over hoe klimaatverandering is ontstaan en wat we er nú aan kunnen doen. Het is echter zoveel meer dan ik verwachtte!

Wat ik vooral superinteressant vond, was dat hij in het eerste deel van het boek verder onze geschiedenis in duikt dan slechts het industriële tijdperk. Vanaf de prehistorie via de klassieke beschaving en een heel aantal toonaangevende filosofen laat hij zien hoe onze Westerse mindset is ontstaan.

Waarom dit relevant is? Omdat die Westerse cultuur nou juist de oorzaak is van het steeds maar meer en meer willen, terwijl we ons daar doorgaans niet eens bewust van zijn. Zo zijn we onbewust steeds verder en verder van de natuur komen te staan. Onze cultuur is doordrongen van het gedachtegoed dat de aarde er is om ons te dienen. Er zijn ook culturen met een heel ander wereldbeeld: dat we met de aarde in harmonie moeten leven om het geheel leefbaar te houden.

In het middelste deel schetst Jelmer twee toekomstscenario’s. Niet uit zijn duim gezogen, maar gebaseerd op plausibele voorspellingen naar aanleiding van onderzoek op het gebied van klimaatwetenschap en antropologie.

Wat gebeurt er als we alles bij het oude laten en ons nauwelijks inzetten om deze bizar snelle klimaatverandering te herstellen? Hoe veranderen de aarde, het klimaat en het weer? Hoe zou de mens daarop reageren? Wat zijn de gevolgen daarvan?

Of, in het tweede scenario, in welke mate verandert het klimaat nog als we nu alle zeilen bijzetten? Wat als we er met volle kracht tegenaan gaan? Hoeveel schade beperken we dan? Hoe ziet die toekomstige duurzame maatschappij eruit en hoe gaan we dan als mensen met elkaar en de aarde om?

In deel drie laat hij zien wat wij kunnen doen om de klimaatverandering tot stilstand te brengen en daarna het klimaat te laten herstellen. En daarin is hij ook heel eerlijk. Wanneer je in hoog tempo een hoop windmolens en zonnepanelen bouwt om onze energievoorziening te verduurzamen, veroorzaak je eerst milieu-impact door de intensieve mijnbouw die daarvoor nodig is. Pas daarna ga je klimaatwinst boeken, omdat je niet meer vastzit in de vicieuze cirkel van fossiele brandstoffen.

En ook wanneer we erin slagen om de klimaatverandering tot stilstand te brengen, dan duurt het nog decennialang tot alle overtollige CO2 in de lucht weer door de aarde is opgenomen en alle ecosystemen zich hebben hersteld.

Zoals Jelmer al in zijn boek zegt, is dit “het gevecht van de eeuw”. We komen er niet door op ons gat te blijven zitten. En we gaan ook geen instant resultaten zien.

In heb boek lees je ook over een aantal superinspirerende vormen van activisme, bijvoorbeeld hoe Marjan Minnesma van Urgenda ooit is begonnen met het importeren van zonnepanelen, omdat dat in Nederland niet echt van de grond kwam. Door een sneeuwbaleffect kwam er vraag naar, en zijn zonnepanelen in Nederland nu de normaalste zaak van de wereld.

Of mensen die actievoeren tegen fossiele investeringen door hun universiteit / bank / verzekeraar. Als je met genoeg mensen aangeeft dat je dit niet okee vindt, is er op een gegeven moment een investeerder die zijn geld terugtrekt en in projecten steekt die geen schade toebrengen aan de aarde. En hoe meer investeerders dit doen, hoe sneller dit de norm wordt, en hoe sneller er een transitie plaatsvindt.

Het is een langetermijnproject. We doen dit niet voor onszelf. We doen dit voor de generaties na ons, om de aarde in zijn geheel leefbaar te houden. Niet alleen voor ons mensen, maar voor alles wat leeft. Omdat we een deel van het geheel zijn, en dat geheel alleen een toekomst heeft als het in balans is.

Fact file

Titel: Hoe gaan we dit uitleggen – Onze toekomst op een steeds warmere aarde

Auteur: Jelmer Mommers

Uitgever: De Correspondent

Taal: Nederlands

Eerste druk: 2019

Genre / keywords: klimaat, klimaatverandering, wetenschap, technologie, ontwikkeling, educatie

Aantal pagina’s: 204 excl. bronnen

ISBN: 978-90-829421-4-9

Hoe Gaan We Dit Uitleggen is hier te koop:

1 reacties
  • Kirsten schreef:

    Meen jij dit nou werkelijk?

    Plausibele voorspellingen? De schrijver bedoeld wellicht de grafiekjes die men per computer heeft gemaakt, het programma hiervoor werd door één iemand ontwikkeld en mensen maken natuurlijk nooit vouten :P, maar die ook héél makkelijk aan te passen zijn. De trucjes hiervoor kan je makkelijk vinden op internet. En ja, er zijn zelfs professoren die zich erin verdiept hebben en studies hebben gedaan omtrent het manipuleren van grafieken en statistieken.
    Ik bezoek jouw webstekkie erg graag en we delen nog steeds dezelfde interesse en passie maar dit gaat voor mij enkele bruggen te ver.

  • Comments

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Scroll naar boven