Sind een paar maanden ben ik helemaal into mijn eigen kleding naaien. Het voelt fantastisch om helemaal de controle te hebben over de stijl en het complete maakproces: Hobbitcore-achtige kleding van duurzame stoffen. Maar waar vind je duurzame stoffen? Ik geef je tips.
Even kort: Waarom zou je je eigen kleding naaien? In de mode-industrie gaat een hoop mis in de productieketen, van slechte werkomstandigheden op katoenplantages tot hongerlonen in de fabriek waar alles genaaid wordt.
Natuurlijk kun je voor specifieke duurzame merken kiezen, maar die zijn lang niet voor iedereen betaalbaar, en ook vind ik duurzame merken vaak wat eentonig van stijl. Wéér een basic model T-shirt, wéér een jurk of broek in hobbezak-model wat alleen mooi staat als je retedun bent. No thanks.
Wanneer je zelf je kleding naait, omzeil je sowieso al de slechte arbeidsomstandigheden in de fabriek waar de kleding genaaid wordt. Als je een beetje meer je best doet, kun je ook het stukje in de keten verduurzamen waar de stof gemaakt wordt.
Want je weet het vast wel – er wordt zoveel kleding en textiel geproduceerd tegenwoordig, dat er een hoop op de vuilnisbelt belandt. Zonde! Met een beetje creativiteit en weten waar je zijn moet, kun je heel goed tweedehands, gerecyclede of duurzame stoffen vinden. Zo weet je zeker dat het daarmee óók snor zit.
Lees hier meer over de duurzame voordelen van zelf je kleding naaien
1 – Upcycling
De eerste optie is upcycling. Dit werkt heel goed met grote stukken stof, zoals gordijnen, beddengoed (als daar geen grote zweet- en slijtplekken in zitten) en tafelkleden. Inspiratie kun je halen uit de Sound of Music (die matchende gordijnenoutfits!) en bij Rachel Maksy.
Oude gordijnen, tafelkleden en beddengoed kun je vaak wel bij de kringloop vinden.
2 – Tweedehands of vintage stoffen
Vergelijkbaar met upcycling, alleen zijn dit stoffen die wel gekocht zijn, maar nooit gebruikt. Zo heb ik van vriendin Agnes een stapel stoffen gekregen toen zij van atelier verhuisde. Zaten een paar heel mooie, grote stukken tussen waar ik een hoop moois van kan maken.
Op instagram deel ik op dit moment mijn progress bij het maken van een mooi gilet, voor bij mijn hobbitblouse. Beide stoffen, de fluwelen buitenkant en de voering, komen bij Agnes vandaan.
3 – Gerecyclede stoffen
Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven die stoffen recyclen. Hier in de buurt zit er zelf eentje: Enschede Textielstad! Zij weven ontzettend mooie stoffen van gerecycled katoengaren. De stof voor mijn hobbitblouse komt daar vandaan, en ben er echt zo blij mee!
Je kunt hun stoffen bestellen op Duurzamestoffen.nl. Ze zijn wel wat duurder dan wat je bij een reguliere stoffenwinkel vindt, maar hé, true pricing!
4 – Deadstock
Klinkt luguber, is het niet. Deadstock betekent min of meer de laatste resten van een stof die custom geproduceerd is voor een designer, of een stof die uit de productie gaat. De grootte van de coupons varieert – soms genoeg voor een blouse of kinderkleding, andere keren genoeg voor een lange jurk. De prijsjes zijn over het algemeen erg fijn!
Deadstock stoffen vind je hier:
5 – Biologische en duurzame grondstoffen
Een andere manier om bewust duurzame stoffen te kiezen, is te kijken naar certificering: biologische of GOTS gecertificeerde katoen, wol of linnen.
Verder zijn er tegenwoordig allerlei innovaties op het gebied van duurzame grondstoffen. Bamboe is al flink ingeburgerd, maar voor de thuisnaaister soms nog wat moeilijk te vinden. Linnen is terug van weggeweest. En plantaardig leer is in opkomst!
Dit zijn interessante adresjes:
Als laatste wil ik je adviseren om zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen te kiezen. Niet alleen gaat dit veel minder snel stinken wanneer je zweet, maar als het toch op de vuilnisbelt belandt, dan vergaat het tenminste op een natuurlijke manier.
Ook kun je het beste kiezen voor 100% polyester OF 100% natuurlijk, maar liever geen mix. Een mix maakt recyclen namelijk supermoeilijk, zo niet onmogelijk.
Anyway, dit was een hoop informatie om te verwerken. Veel naaiplezier!