Het is okee als 100% verduurzamen niet lukt – 3 learnings

Ik moet wat bekennen: ik gebruik geen natuurlijke deodorant van een duurzaam merk. Ik heb het wel geprobeerd hoor. Ik wilde het echt. Maar het werkt gewoon niet voor mij. En dat is okee. En als je met eenzelfde issue rond verduurzamen rondloopt, dan raad ik je aan om even verder te lezen. Je hoeft je niet te schamen voor onduurzame keuzes. Als je maar je best doet.

Eén van de meest toegankelijke manieren van verduurzamen is starten in de badkamer. Langzaam maar zeker als je cosmetica opmaken, uitmesten, stoppen met kopen wat je eigenlijk niet nodig hebt en een duurzame vervanger zoeken voor al het andere.

Makkelijk gezegd, soms wat moeilijker gedaan.

Ik heb mijn shampoo, conditioner en zeep allemaal vervangen door vaste varianten. Ik gebruik bamboe wattenstaafjes en wasbare wattenschijfjes. Logisch dat ik ook mijn deodorant zou vervangen door een duurzame variant.

Maar wat ik ook probeerde, het lukte niet. Deocrème op basis van natriumbicarbonaat, aluinkristal, andere natuurlijke varianten – of ik nou Salt of the Earth, Weleda, The Lekker Company, Happy Soaps, zelfgemaakte deo gebruik, ik heb nog steeds geen duurzaam merk gevonden wat mijn vochtige stinkokseltjes in toom kan houden. Aan het eind van de dag (of soms zelfs al rond lunchtijd) ruik ik mezelf. Bah.

Dus ik ben weer terug bij mijn oude vertrouwde Odorex deoroller. En dat is okee. I tried. I learned. I did my best. Kennelijk is de meest duurzame optie voor mij op dit moment een antitranspirantroller van een regulier merk.

Schaamte om niet duurzaam genoeg te zijn

Wanneer je verduurzamen belangrijk vindt en er veel mee bezig bent, kan het als falen voelen als verduurzamen niet lukt. Misschien schaam je je voor bepaalde onduurzame keuzes.

Als duurzame blogger heb ik soms best wel een beetje het gevoel dat ik áltijd het goede voorbeeld moet geven.

Altijd zo min mogelijk plastic, terwijl ik dondersgoed weet dat het meer impact maakt om vegetarisch te eten en voedselverspilling tegen te gaan.

Zo veel mogelijk duurzame keuzes maken, op alle vlakken, want stel je voor dat er zo’n azijnzeiker commentaar heeft dat ik niet duurzaam genoeg leef, het niet goed genoeg doe, me op die paar details wijst waarvan ik rationeel weet dat het echt niet erg is als ik die minder prioriteit geef dan de grote stappen die veel impact hebben.

Maar weet je wat? Screw it.

Ik ben goed zoals ik ben. Ik doe mijn best. Ik hoef me niet te schamen, omdat ik het in ieder geval probeer.

En dat geldt voor jou net zo goed! Daarom wil ik dat je onderstaande 3 lessen goed in je oren knoopt:

1 – Het is okee als de duurzaamste optie niet voor je werkt: Kies zo duurzaam mogelijk

Soms gaat het nu eenmaal zo. Je wilt heel graag iets zo duurzaam mogelijk doen, alleen dat werkt gewoon (nog) niet voor jou. Door de manier waarop jouw leven is ingericht, door hoe jouw lijf werkt, door een allergie of ziekte.

Wat vooral belangrijk is, is dat je er bewust mee bezig bent, en zoveel mogelijk duurzame keuzes maakt die voor jou *haalbaar* zijn.

Zo is een natuurlijke deo van een duurzaam merk voor mij geen oplossing, dus kies ik voor the next best thing: roller in plaats van spuitbus. Want dat is wél heel goed haalbaar.

2 – Geef niet op wanneer de eerste optie niet werkt: Kijk verder

Soms lukt verduurzamen niet in één keer. Hartstikke menselijk. Maar geef het dan niet direct op.

Neem bijvoorbeeld mijn stinkokseltjes: Ik heb niet één natuurlijke of duurzame deodorant geprobeerd, maar verschillende soorten van verschillende merken. En tot nu toe is de conclusie dat ik beter een reguliere antitranspirantroller kan gebruiken, als ik niet wil dat mensen mij op een kilometer afstand kunnen ruiken.

Maar ik sta nog steeds open voor nieuwe opties. Misschien is er wel een duurzame antitranspirant waar ik nog niet van gehoord heb. Who knows.

3 – Zorg voor perspectief: Kijk wat wel lukt

Heel belangrijk.

Je kunt wel gaan zitten mieren om één klein rottig detail en daar eindeloos mee bezig zijn, maar daar kom je niet veel mee verder. Kijk naar het grote geheel: wat heeft veel impact? Waar kun je grote stappen zetten? Maakt dat ene details dan nog veel uit?

Zo vlieg ik niet meer, ben ik vegetariër, koop ik nauwelijks nieuwe spullen en heb ik mijn plasticgebruik al flink gereduceerd. Maakt het dan in het grote geheel uit of ik dan een niet-specifiek-duurzame deo gebruik? Nee. Ik doe het op heel veel andere vlakken namelijk hartstikke goed.

Houd de grote lijnen in de gaten. Ga je niet schamen als je een keer met de auto een grote lading boodschappen doet, wanneer je normaal altijd op de fiets gaat. Ga je niet schamen voor die ene mooie nieuwe blouse, wanneer je normaal altijd zo min mogelijk koopt en zoveel mogelijk tweedehands kiest.

Wees niet te streng voor jezelf, maar behoud het perspectief.

Over tot de orde van de dag. Charlie uit.

3 reacties
 • Lydia schreef:

  Helemaal waar. Beter doe je iets dan helemaal niets toch. Enne wbt je oksels. Ooit hoorde ik de kreet ; no stinc with zinc. Zinktabletten dus 🤪
  Valt te proberen

 • anne schreef:

  Heb je de Deo Dorant van The Ohm Collection geprobeerd? Die werken wel voor mij.

 • Comments

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Scroll naar boven