Charlotte leest… Het groene kamerplantenboek

Ik ben dol op groen. Niet alleen buiten, maar ook binnen. De vensterbank staat vol, op ieder plekje met genoeg licht staat wel een plant en in de hoek van de kamer staat daadwerkelijk een hele boom. Het hele “niet teveel en ook niet te weinig water geven” snap ik wel, maar voor de rest… Geen idee wat mijn plantjes nodig hebben. Hoeveel mest, hoeveel zon. Dus toen ik van Kosmos een bericht kreeg over Het groene kamerplantenboek was ik benieuwd. Lees gauw verder voor mijn review!

Over het boek

Het groene kamerplantenboek is een mediumdikke gids met 42 verschillende soorten planten. Iedere plant krijgt een kleine introductie, in een kader staan de meest populaire varianten, en er wordt een vast stramien gevolgd met informatie over licht en plaats, temperatuur, water, voeding, seizoensgebonden verzorging en grond. Tot slot nog een stukje over veel voorkomende plagen. Het geheel wordt natuurlijk afgemaakt met een set mooie foto’s, zodat je goed kunt zien om wat voor plantje het gaat.

Achter in het boek vind je een gedeelte met algemenere tips, bijvoorbeeld waar je op moet letten als je een plant gaat kopen, uitgebreide informatie over water en luchtvochtigheid, standplaats in de kamer en verpotten. Ook is er een woordenlijst toegevoegd.

Het groene kamerplantenboek - binnenwerk

Mijn ervaring

Aan de ene kant vind ik dit een mooi boek, aan de andere kant geeft het minder dan verwacht. Ik mis bijvoorbeeld uitgebreide informatie over het vermeerderen van planten. Vaak wordt dit tussen neus en lippen door genoemd, maar niet in detail hóé je dat dan per plant moet doen. Creëert te plant pups? Moet je hem uit de pot halen en uit elkaar trekken? Moet je takjes afknippen en in een vaasje water zetten?

Natuurlijk kun je dit ook op internet zoeken, maar het idee van zo’n boek is nou juist dat je een handig naslagwerk bij de hand hebt, waardoor je het snel kunt opzoeken. Ook had een kalender niet misstaan, mar algemene (of misschien zelfs plantspecifieke) to do’s per maand.

Wat betreft licht, water, voeding en potgrond krijg je gelukkig wel een hoop informatie, en de stukjes over plagen herkennen vind ik ook interessant (er staan altijd wel foto’s of tekeningen bij). Maar – en er is echt een hele grote maar – wat ik echt niet meer van deze tijd vind, is dat er zo ongelofelijk vaak insecticide of fungicide wordt geadviseerd. Dat moet toch anders kunnen? Zonder vergif? Dit vind ik wel echt een enorme domper op een verder best prima boek.

Hier vind je mijn tips voor duurzame kamerplanten

Het groene kamerplantenboek - inhoudsopgave

Wanneer een aanrader

  • Wanneer je net komt kijken in de wereld van kamerplanten;
  • Wanneer je het overzicht in je urban jungle een beetje kwijt bent en vaak even een geheugensteuntje nodig hebt wat jouw planten nodig hebben;
  • Wanneer je je wilt voorbereiden op een nieuwe plant en wilt checken of je die wel blij kunt maken in jouw huis (temperatuur en licht gegevens zijn superhandig).
  • Wanneer het je vooral om de verzorging gaat, en niet per se om de vermeerdering.

Is de vensterbank vol? Maak deze plantenladder van een oude trap!

Mijn oordeel

Mooi vormgegeven boek, lekker overzichtelijk, maar had wat mij betreft wel iets dieper mogen gaan op sommige vlakken. En het constante aanbevelen van fungicide en pesticide is natuurlijk ab-so-luut niet meer van deze tijd.

⭐️ ⭐️ ⭐️ • •

Het Groene Kamerplantenboek is hier te koop

Disclaimer: Ik heb dit item gekregen om over te bloggen. Natuurlijk probeer ik dat zo min mogelijk mijn mening te laten beïnvloeden. Ik streef er altijd naar om een eerlijk en inspirerend artikel te schrijven.

Comments

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven